"L'experiència de conviure -i viure- amb el càncer és molt dura, i la seva gestió, molt dolorosa", apunta un dels impulsors de l'associació sense ànim de lucre 'Som heura', Edgar Fernández. L'entitat, compromesa amb la dignificació del càncer, es presenta oficialment aquest dijous, 19 de setembre, a dos quarts de 8 de la tarda, al Castell del Cambrer de Reus.
Actualment, més d'una trentena de persones estan involucrades en el projecte, que sorgeix de la necessitat de parlar del càncer i del canvi que suposa viure'l d'aprop. Un grup de gent jove que ha hagut de viure directament o indirecta les conseqüències del càncer va reflexionar al voltant de què van necessitar -o van trobar a faltar- quan van haver d'experimentar aquesta travessa, i tots van coincidir en que l'acompanyament és una peça clau. I així va néixer 'Som heura', amb el propòsit d'oferir un servei d'acompanyament complementari al sistema de salut.
Tothom qui hi participa -voluntaris, col·laboradors i professionals- ho fan de manera altruista. "Si tot va bé, segurament acabi havent-hi gent treballant, i si no va bé, ja és important el que hem fet", explica Edgar Fernández.
Amb la voluntat de créixer, 'Som heura' busca teixir una xarxa solidària, col·laborativa i professional que augmenti la qualitat de vida durant i després del tractament, sensibilitzi la població, impliqui les institucions públiques -ja que tothom hi guanya- i estimuli la inversió en investigació. Des de l'associació es buscaran espais de trobada i s'impulsaran tallers i activitats per assolir la seva missió.
Fins ara, a banda de fons propis dels impulsors i impulsores, des de l'entitat s'ha engegat una campanya de marxandatge per tal de sumar ingressos a la causa. A partir de dijous, l'associació habilitarà la possibilitat de ser-ne soci i poder col·laborar-hi amb el pagament d'una quota.
"Hi ha molta vida després del càncer, i s'ha de parlar del que passa"
L'any 2023 es van diagnosticar 44.794 nous càncers a Catalunya -un 57% en homes i un 43% en dones- i s'espera que en els propers 20 anys, els diagnòstics de càncer a nivell mundial augmentin un 40% més. A Catalunya, el càncer de mama és el més diagnosticat en dones: un 12% del total casos. A la vegada, és el tercer càncer amb la taxa de supervivència més elevada, un 89%. "Hi ha molta vida després del càncer", apunta Edgar Fernández, qui afegeix: "Encara no hi ha aquest xip, ja que el primer pensament que una persona acostuma a tenir quan se li diagnostica és que morirà".
Després de mesos de treball i difusió a través de xarxes socials, aquest dijous, el Castell del Cambrer acull la presentació del projecte, la qual comptarà amb una taula rodona per abordar la malaltia i així, trencar el tabú que hi gira al voltant. "Parlar obertament del càncer, parlar-ne sense tabús, salva vides", conclou Fernández.
A la taula rodona intervindran:
- Irene Marsal: és metgessa, va treballar uns anys a oncologia acompanyant els pares d'alguns dels membres de 'Som Heura'. Ara està fent la residència a medicina de família i participa de l'espai de Salut Comunitària del CAP Sant Pere.
- Xifré Ramos: és psicòleg, coordinador de Límbic: Institut Sistèmic de Reus. Terapeuta familiar i de parella format a l'Escola de Teràpia Familiar de Sant Pau. Terapeuta EMDR, facilitador de teatre terapèutic i de psicodrama. Activista social impulsor de diferents projectes en la migració i el refugi.
- Marc Soronellas: és assessor financer en una gestoria i esportista de tota la vida, té 35 anys i als 10 anysva patir una leucèmia amb un diagnòstic complicat. Un testimoni important i destacat a l'hora de comprendre com es viu el càncer des del punt de vista del pacient, pacient molt jove.
- Lourdes Camprubí: és psicòloga especialitzada en salut sexual i relacions afectives. Treballa com psicosexòloga per la Xarxa Sanitària Santa Tecla i és professora associada de Psicologia a la URV. Membre del Grup de Drets Sexuals i amb altres projectes professionals de futur dins l'àmbit de la sexologia en perspectiva que s'estan gestant (coent).
A més, la trobada estarà dinamitzada pel cantautor reusenc Fito Luri, a qui fa uns anys també li van diagnosticar un càncer.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics