El nou Centre terapèutic d'estimulació cognitiva per a l'alzheimer i la Unitat de la memòria de Reus ha rebut una subvenció de gairebé 200.000 euros de la Generalitat de Catalunya per a poder oferir beques de places, transport i menjador.
En una roda de premsa aquest divendres 17 de juliol al matí, la directora del Centre, M. Jesús Lerín, s'ha mostrat decidida a "lluitar perquè es cobreixin les necessitats d'aquest col·lectiu vulnerable". Tant des del Centre, com des de la Fundació Rosa Maria Vivar i l'Associació d'Alzheimer i altres trastorns neurocognitius de Reus i Baix Camp, han mostrat el seu "agraïment" a l'aposta de la Generalitat per al seu projecte. D'aquesta manera, s'han obert tres línies de beques per als usuaris:
Ajuts al transport adaptat
L'objectiu és "apropar el centre a tot el Camp de Tarragona", en paraules de Lerín, així com "facilitar la conciliació familiar i la creació de rutines". Hi haurà quatre línies de ruta: una pels municipis de costa, una altra per als d'interior, una per a la ciutat i els barris de Tarragona i una última per a Reus, que ja està activa des de fa temps. Segons ha indicat Lerín, aquests ajuts "no segueixen criteris econòmics", sinó que l'únic requisit és ser usuari del centre.
Beques menjador
És un servei que ajuda a "anticipar-se" i a treballar molts trastorns alimentaris que hi ha al llarg de la malaltia. Per a la concessió de les 5 beques disponibles, es tindran en compte qüestions econòmiques i "es prioritzarà que la persona visqui sola o que la persona que la cuidi sigui gran", ha assenyalat Lerín.
Places subvencionades
S'obren un total de trenta places subvencionades de jornada completa al centre, per 6, 5 o 3 dies a la setmana; i deu places més per als tallers d'estimulació cognitiva destinades a persones en fase inicial de la malaltia i per una freqüència de tres dies a la setmana.
L'impacte de la Covid-19
Les beques ja estan obertes i es poden presentar les sol·licituds fins al novembre, adjuntant la documentació requerida. L'atorgament es farà per ordre d'inscripció de la sol·licitud fins esgotament de places o fons. Es poden consultar les bases i obtenir el full de sol·licitud a l'enllaç www.frosamariavivar.org i, per a qualsevol consulta, al telèfon 977 31 76 03.
Lerín s'ha mostrat satisfeta, tot i que ha ressaltat que ara per ara les associacions estan "cobrint allò que no pot fer l'administració", i per això considera que "és important l'aposta de la Generalitat" al Centre. Ha lamentat que "la crisi sanitària ha comportat una crisi social" i que el confinament ha evidenciat el valor de les teràpies no farmacològiques o cognitives, perquè els usuaris han tornat al centre "en una fase més avançada" que abans. D'aquesta manera, també ha fet una crida a la necessitat d'augmentar la ràtio de professionals ben formats per cuidar d'aquest col·lectiu vulnerable.
Per altra banda, la presidenta de la Fundació Rosa Maria Vivar, Margarita Oliva, ha recordat que el centre tenia dos objectius des d'un bon principi: tenir un espai excel·lent que donés "caliu i benestar als usuaris" i que no hi hagués una "barrera econòmica" per rebre la teràpia. Contenta d'estar-los assolint, ha conclòs que el suport de la Generalitat "fa que el projecte sigui encara més rodó". La presidenta de l'Associació d'Alzheimer i altres trastorns neurocognitius de Reus i Baix Camp, Cori Sànchez, també ha agraït la col·laboració de la Generalitat "al llarg dels 20 anys de servei de l'Associació i especialment aquest any amb l'important ajut econòmic".
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics