Dimecres, 09 d'Octubre de 2024

Proposen aturar els aerogeneradors les nits de zel dels ratpenats per reduir-ne la mortalitat

Investigadors es reuneixen a Tarragona en un congrés europeu dedicat a la recerca i conservació d'aquests mamífers

05 de Setembre de 2024, per ACN
  • Una de les conferències del 16è Congrés Europeu de Recerca de Ratspenats celebrat a Tarragona

    ACN

Augmentar la velocitat d'arrencada dels aerogeneradors i aturar-los durant les nits en què hi ha vent suau i temperatures mínimes altes, sobretot, a finals d'estiu i tardor que és quan els ratpenats estan en zel, ajudaria a reduir en un 80% la mortalitat d'aquests mamífers. Aquesta ha estat una de les propostes que s'han plantejat al 16è Congrés Europeu de Recerca de Ratpenats que des del dilluns s'està celebrant a Tarragona. És la primera vegada que una ciutat catalana acull aquest acte triennal que busca posar en comú els descobriments científics dels darrers anys. Els experts alerten que els parcs eòlics són la principal causa de mort d'aquesta espècie i calculen que a Espanya provoquen la mort de més de 200.000 a l'any.

La conservació, els serveis ecosistèmics, els impactes d'infraestructures o els programes de seguiment són algunes de les temàtiques que aquesta setmana s'estan debatent al Palau de Congressos de Tarragona. Fins demà, centenars d'investigadors de tot el món debatran i posaran en comú les recerques que han anat fent durant els últims anys. Concretament, s'han presentat 172 conferències, s'han exposat un centenar de pòsters i hi han participat més de 400 investigadors provinents de 45 països de tot el món.

Segons Carles Flaquer, coordinador del Grup de Recerca de Biodiversitat i Bioindicadors (BiBio) del Museu de Ciències Naturals de Granollers, organitzadors del congrés, l'objectiu de la trobada és trencar fronteres i posar en comú els últims descobriments relacionats amb els ratpenats. "Fer xarxa d'investigadors i crear oportunitats per desenvolupar projectes conjunts", ha celebrat. Pel que fa a aquesta 16a edició, Flaquer ha destacat la conservació i la mortalitat que generen els parcs eòlics com dues de les principals temàtiques que estan centrant les ponències d'enguany.

En aquesta línia, s'ha mostrat una de les investigadores i consultora ambiental que ha participat en l'acte. Sonia Sánchez, provinent d'Andalusia, ha recordat la importància de treballar per a la supervivència dels ratpenats. "Són controladors de plagues d'insectes que ens afecten, són importants pol·linitzadors de plantes i dispersors de llavors", entre altres, ha afirmat. Malgrat tot, actualment, un terç de les espècies actuals de ratpenats estan en perill d'extinció. I és que a la baixa taxa de reproducció d'aquests mamífers s'hi ha sumat en les últimes dècades l'aparició dels parcs eòlics.

 

Mortalitat i parcs eòlics

 

Segons Sánchez, les aspes dels aerogeneradors s'han convertit en la principal causa de mort dels ratpenats a tot el món. De fet, ha afirmat que a Espanya es calcula que moren anualment un 200.000. Tot i això, ha subratllat que es tracta d'una dada que, de moment, no pot comprovar-se al 100%, ja que els estudis i el seguiment que se'n fa no és tan exhaustiu com els agradaria. De fet, a Cadis, a la seva zona d'estudi, localitzen prop de quatre ratpenats morts per aerogenerador a l'any. Una dada que s'amplia fins als 41 ratpenats després de realitzar diferents vies d'estudi. "Si això ho multipliquem pels milers de molins que hi ha, fa que passem dels 4.000 ratpenats que s'han trobat des del 2005 -quan es comencen a tenir dades- fins als 35.000 que calculem podrien haver-hi", ha argumentat.

Per aquest motiu, Sánchez ha reivindicat la necessitat d'establir protocols que els permeti trobar la totalitat d'animals que moren a conseqüència d'aerogeneradors. La investigadora també ha afirmat que "necessitem saber la mortalitat" per poder demostrar l'impacte dels parcs eòlics i evidenciar que s'han d'aplicar mesures.

Una de les propostes que s'han plantejat al congrés ha estat la d'augmentar la velocitat d'arrencada dels aerogeneradors i aturar-los durant les nits en què hi ha vent suau i temperatures mínimes altes, sobretot, quan els ratpenats estan en zel. Segons els experts, aquest canvi ajudaria a reduir en un 80% la mortalitat d'aquests mamífers.

El congrés finalitzarà aquest divendres després de cinc dies de trobada i centenars d'activitats. Tarragona s'ha convertit així en la primera ciutat catalana en acollir aquest esdeveniment científic europeu centrat en la recerca dels ratpenats.

 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges