Divendres, 26 de Febrer de 2021

Reus, el municipi més beneficiat pels ajuts de la llei de barris

La crisi ha fet que no hi hagi hagut cap convocatòria des de l'any 2010

28 de Març de 2016, per El Punt Avui
  • Barri del Carme de Reus

    Cedida

Una quinzena de municipis de la demarcació s'han vist beneficiats dels ajuts econòmics previstos en la llei de barris, un dels projectes estel·lars del primer executiu tripartit (2003-2006). El decret, aprovat el 2004, estipulava la creació del govern d'un fons financer adreçat a subvencionar el 50% del cost total de projectes de rehabilitació de barris del país. L'altra meitat de la despesa va a càrrec dels ajuntaments.

Dotze anys després de la seva aprovació, algunes de les poblacions tarragonines que han obtingut subvencions són: Reus, Tarragona, Tortosa, Cambrils, Valls, el Vendrell, Montblanc, Móra d'Ebre, Falset, Ulldecona, Calafell, la Selva del Camp, l'Arboç i Mont-roig del Camp.

De tots aquests municipis, el que n'ha sortit més beneficiat és Reus, que des del 2004 té atorgades dues ajudes econòmiques per als barris del Carme, Sol i Vista, i Immaculada. Respecte al primer projecte, la Generalitat va atorgar uns 8,2 milions d'euros el 2004. Per a la rehabilitació del barri del Sol i Vista Immaculada, el govern hi va destinar poc menys de 290.000 euros el 2009.

Pel que fa a la resta de poblacions de la demarcació que s'han vist beneficiades per la llei de barris, les subvencions varien segons el municipi. El 2005 va ser seleccionat un projecte al barri de Campclar de Tarragona, valorat en 7,5 milions euros, i un altre al Nucli Antic de Tortosa, de 9. L'any següent, la Generalitat va concedir 11 milions d'euros per projectes a Cambrils (6) i Valls (5). I el 2007 van ser els municipis del Vendrell, Montblanc i Móra d'Ebre els que van rebre, respectivament, 4,5, 2,5 i 1,2 milions d'euros per obres de millora al seu espai urbà.

L'última ajuda de la llei de barris concedida a la demarcació de Tarragona data de la convocatòria del 2010. La Generalitat va atorgar diverses subvencions als municipis de Calafell, Flix, la Selva del Camp, l'Arboç i Mont-roig del Camp.

Cap ajuda des del 2010

Segons va explicar recentment a una pregunta parlamentària la nova consellera de Governació, Meritxell Borràs, fins al 2010 el govern va destinar, entre obligacions i pagaments, més de 443 milions d'euros a la llei de barris. Des de llavors, coincidint amb el canvi de govern a la Generalitat i l'arribada de la crisi, no s'ha convocat cap més ajuda. Malgrat que el decret continua vigent, sembla que les retallades han ferit de mort el projecte que tenia l'objectiu de millorar les condicions de vida dels ciutadans que resideixen en els entorns urbans més fràgils.

Segons va afegir la consellera en la mateixa resposta parlamentària, per tal de pal·liar aquesta situació, la Generalitat ha destinat en els últims quatre anys més de 245 milions d'euros a programes d'emergència social i habitacional.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics