Dijous, 02 de Gener de 2025

Reus enceta les jornades per a la prevenció del suïcidi

Les activitats es duran a terme a partir del dia 10 de setembre

07 de Setembre de 2023, per Raúl Rodríguez
  • Roda de premsa de presentació de les jornades

    Raúl Rodríguez

El pròxim 10 de setembre és el Dia Mundial per a la prevenció del suïcidi i, amb motiu d'aquesta data assenyalada al calendari, l'Ajuntament de Reus i l'Escola Oberta de Salut Dr. Frias, juntament amb la col·laboració de l'Associació Catalana per la Prevenció del Suïcidi (ACPS), el Mas Pintat i Safareig Poètic, organitzen una sèrie d'activitats durant els propers dies per promoure la sensibilització, detecció i acció envers el risc de suïcidi, i la desestigmatització cap a els persones afectades.

Les segones Jornades per a la Prevenció del Suïcidi

"Tothom ha de prendre consciència", explica el regidor de Salut i Esports de l'Ajuntament de Reus, Enrique Martín, qui detalla que "no es tracta només de detectar, sinó també d'actuar", i aquest és l'objectiu de les quatre activitats impulsades per a les Jornades.

El pròxim diumenge, 10 de setembre, a la plaça del Mercadal, a dos quarts de 9 del vespre, es procedirà a la lectura del manifest conjunt de les entitats de prevenció i pèrdua per suïcidi i entitats de la ciutat vinculades a col·lectius de gent gran, esport, cultura, joventut... Tot plegat, per reivindicar que és una problemàtica social que afecta a tothom.

Hi participarà Salvador Domènech, membre del Casal Municipal de la Gent Gran i de la Junta del Casal Municipal del Districte V; Tània Piqué, del Col·legi de Farmacèutics; Esther Barberà, de la Fundació Futbol Base Reus; Astrid Martín, de la Colla Gegantera de Reus; Anabel Cuevas, presidenta de l’Associació de Veïns de la Urbanització Mas Carpa; Glòria Baldó, de l’Institut Baix Camp ; Elisenda Bubi, de l’Associació Juvenil Irasshai; un representant de l'Associació Catalana per a la Prevenció del Suïcidi (ACPS) i Miriam Cid, tècnica responsable del "Pla local per la Prevenció de la conducta suïcida 2023-2027".

El dijous, 14, s'impulsarà una xerrada per a famílies, "Sota la Pell Adolescent", al Mas Pintat, a dos quarts de set de la tarda, i anirà a càrrec de la psicòloga i membre de l'ACPS, Laura Horcajo. El tema a tractar és el de les autolesions en adolescents.

A continuació, el dia 15, tindrà lloc "Les dues direccions", un recital de poesia -amb col·loqui posterior- a l'Espai Cultural La Palma a càrrec de Safareig Poètic, Jordi Carré, Paola Torrijos i Maite Calderó. Per assistir-hi cal inscripció prèvia

Per últim, el 16 de setembre, de deu del matí a dos quarts de vuit del vespre, a la plaça del Prim, es podrà visitar l'exposició fotogràfica "Silencis trencats", resultat de la feina artística de Jordi Otix i Manu Mitru.

Reus, ciutat compromesa amb la prevenció del suïcidi

A banda de les jornades, durant el mes de setembre, les Biblioteques Municipals de Reus disposaran de taules temàtiques i clubs de lectura al voltant del suïcidi amb el programa "Emocions de butxaca".

També, des de la regidoria de Salut Pública i Esports, s'ha engegat el Pla Local de Prevenció de la Conducta Suïcida 2023-2027, que pretén disminuir el risc d'aparició de conductes suïcides i millorar el context que les promou. S'impulsen accions com ara, la guia per a la prevenció, xerrades al personal laboral de l'Ajuntament, reforç a l'acció comunitària de l'ACPS o l'accés a l'espai digital habilitat al web de l'Escola Oberta de Salut Dr. Frias.

El suïcidi en xifres 

Segons detalla Laura Horcajo, coordinadora de l'ACPS, "l'estadística crida a la prevenció" i s'ha d'oferir ajuda i suport amb les "eines suficients". L'ACPS ofereix atenció a la ciutat de Reus per crear comunitat i comprensió. En aquests moments, l'Associació atén una mitjana de 2 persones per setmana a Reus. Per contactar amb l'entitat, es pot fer a través de info@acps.cat o mitjançant WhatsApp amb el número 652873826.

Les dades obtingudes per a nivell estatal per l’Observatori del Suïcidi a Espanya l'any 2022, indiquen que durant el 2021 van morir per suïcidi 4.003 persones a Espanya (taxa per 100.000 habitants = 8,45) i 576 a Catalunya (taxa per 100.000h = 7,5), marcant en total una mitjana d’11 persones al dia. A la demarcació de Tarragona la xifra és de 76 morts per suïcidi el 2021. Les morts per suïcidi del 2021 a Catalunya suposen el 14,4% respecte les totals a Espanya.

La diferent prevalença segons el sexe mostra que l’índex per cada 100.000 habitants són de 12,84 en homes i del 4,22 en el cas de les dones. Cal subratllar, que es tracta d’un fenomen intergeneracional, que afecta a diversos grups d’edat de la població general.

Segons l’Observatori del Suïcidi a Espanya, el 2021 es l’any amb el registre de suïcidis més elevat de l’Estat i es manté com la principal causa de mort no natural i supera els accidents de trànsit. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics