Dijous, 02 de Maig de 2024

Reus s'afegeix a la Setmana de l'Acolliment Familiar

31 de Maig de 2019, per Redacció
  • Detall del cartell promocional

    Cedida

Reus s'afegeix a la celebració de la Setmana de l'Acolliment Familiar a Catalunya, que organitza l'Institut Català de l’Acolliment i de l'Adopció (ICAA) de la Generalitat des del 31 de maig fins al 8 de juny. I ho fa amb dues activitats informatives sobre l'acolliment familiar, programades per al dimarts 4 de juny. En concret, una parada de 10 del matí a 2 del migdia, a la plaça de Prim, i una xerrada a les 6 de la tarda a Mas Pintat, amb les quals s'aclariran els dubtes que pugui tenir una família que es planteja acollir un infant o adolescent.

L’àmbit d’infància, joventut i família de la regidoria de Benestar Social de l’Ajuntament de Reus col·labora amb aquestes dues accions i promou així l'acolliment familiar a la ciutat amb l’objectiu que cap infant tutelat per la Generalitat hagi de viure en un centre d’acolliment.

L'acolliment familiar

Els infants i adolescents necessiten un ambient familiar estable per créixer i desenvolupar-se d'una manera sana i segura. Alguns no ho poden fer amb la seva família perquè passa per moments difícils i no els pot cuidar de manera adient. Per això, existeix l'acolliment familiar, una mesura de protecció i un gest compromès de famílies que proporcionen un entorn de comprensió, acompanyament i estima a un infant que ho necessita durant un temps determinat, en què l'infant manté contacte i visites amb la família d'origen.

La Llei 14/2010, dels drets i les oportunitats en la infància i l'adolescència, recomana que quan sigui possible les mesures d'acolliment tinguin preferència per sobre de les altres, d'acord amb la Convenció sobre els Drets de l'Infant de les Nacions Unides.

Actualment, a Catalunya hi ha més de 700 famílies que acullen més de 900 infants. Tot i aquesta xifra, encara es necessiten més famílies, sobretot per grups de germans o infants amb malalties greus i diversitat funcional.

Les necessitats de l'infant i la situació de la seva família biològica defineixen la temporalitat de l'acolliment. Per això, hi ha diferents tipus d'acolliment: d'urgència i diagnòstic, simple, permanent i de caps de setmana i vacances per a infants més grans i adolescents.

Qui pot acollir un infant?

Des del punt de vista legal, els sol·licitants han de complir els requisits següents: estar en ple exercici dels drets civils, ser major de 25 anys i tenir com a mínim 14 anys més que la persona acollida. A més a més, només s'admet l'acolliment per a més d'una persona en el cas dels cònjuges o de les parelles que conviuen amb caràcter estable. En aquests casos, n'hi ha prou que un membre de la parella hagi complert 25 anys.

Si compleixen aquests requisits, poden acollir un infant les persones o famílies que volen col·laborar en la cura dels infants que no poden estar amb la seva família d'origen durant un temps.

Les persones sol·licitants han de gaudir d'una situació afectiva equilibrada, disposar de temps, tenir una actitud educativa flexible i un entorn familiar socialitzador per a l'infant acollit i estar disposades a col·laborar amb els professionals tècnics que acompanyen l'acolliment.

A més, per fer l'acolliment, tots els membres de la família, incloent-hi els fills i filles, si n'hi ha, hi han d'estar d'acord. Per a més informació es poden consultar els webs de la Generalitat de Catalunya i de la Fundació Casa Sant Josep.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics