El 17 d'octubre és un dia assenyalat al calendari, i és que a partir del 17 i fins al 20 d'octubre, la ciutat de Reus acollirà el Meeting Special Olympics, una trobada esportiva que congregarà més de 450 esportistes amb discapacitat intel·lectual de vuit països d'Europa. A la competició es disputen vuit esports, cinc d'ells —bàsquet, natació, petanca, futbol i atletisme— a nivell competitiu. A més, el Meeting Special Olympics compta amb tres disciplines d'exhibició: floorball, proves motrius i Young Athletes.
Aquesta trobada representa un orgull per al club Alba i per l'Escola Bellissens. Els dos clubs reusencs, que es dediquen a les persones amb discapacitat intel·lectual, enguany seran les amfitriones del Meeting Special Olympics. Els dos clubs esportius, a més, tenen un doble motiu de celebració, ja que deu esportistes reusencs han estat escollits per competir a nivell europeu.
Del club Alba, són vuit els esportistes seleccionats: dos a petanca, cinc a natació i un a bàsquet. Tot i això, tal com afirma la presidenta del club Alba, Rosa Planelles, "des del club s'ha lluitat per a què els atletes que no han estat seleccionats hi puguin participar en la categoria de proves motius". De l'Escola Bellissens són dos els atletes seleccionats a la disciplina de petanca. "Per als esportistes sempre és una oportunitat d'oci i contacte amb la comunitat i per a la inclusió", explica la psicòloga i docent de l'Escola Bellissens, Laia Campo. Els atletes porten des de principis del mes de setembre preparant-se per a aquesta competició. Per la seva banda, Rosa Planelles, assegura que els nois, que han iniciat els entrenaments un mes abans de l'habitual, "estan comptant els dies que queden per a la competició".
Per als esportistes, aquesta competició és l'esdeveniment de l'any, ja que alguns d'ells han tingut la possibilitat de participar en edicions anteriors i estan molt feliços de poder competir a la seva ciutat. "Estem contents de ser amfitrions, Reus és una ciutat entregada amb l'esport i els Special Olympics ja tenen una història a la ciutat", apunta Laia Campo.
Des del club Alba i des de l'Escola Bellissens celebren que això hagi estat possible, pel fet que els familiars dels esportistes, que no sempre els poden acompanyar als Special Olympics arreu d'Europa, podran seguir totes les competicions de manera presencial. A més, l'Ajuntament de Reus s'ha bolcat de ple habilitant-hi diversos espais esportius de la ciutat com són el polilleuger Joan Rebull, el Pavelló Olímpic Municipal, les piscines del Reus Deportiu, el camp de futbol de La Pastoreta o el Club Tennis Monterols.
Els Meeting Special Olympics, més enllà de ser un gran esdeveniment, és una oportunitat perquè la gent de la ciutat pugui gaudir d'una competició en què guanyar o perdre queda en un segon pla i el que realment importa són les ganes, la il·lusió i l'amor per l'esport que tenen els nois i noies que hi participen. "El dia que vagin a jugar a bàsquet, que vagin a córrer o a nedar i no s'ho passin bé, malament", assegura la presidenta del club Alba.
Un tovalló de paper, l'inici del Meeting Special Olympics a Reus
Malgrat la il·lusió dels clubs, dels esportistes i de les seves famílies per la participació en els Meeting Special Olympics, Rosa Planelles no pot evitar emocionar-se quan recorda com es va aconseguir que la competició arribés a Reus. L'actual presidenta del club Alba va acudir a un sopar amb la Carme Saldaña, fundadora del club i presidenta territorial de la Federació, que va morir el gener. Allà, juntament amb Enric Blesa, que va morir el passat mes de setembre, es van fer la promesa que els Special Olympics arribarien a Reus, tal com ja va passar el 2016. "Vam signar amb un tovalló de paper, fent la broma del Messi, i vam prometre que lluitaríem per fer un Meeting a Reus", recorda emocionada Rosa Planelles.
Així doncs, tots tres van demanar al llavors alcalde de Reus, Carles Pellicer, que deixés signat, abans de deixar el càrrec, que el Meeting Special Olympics es faria a Reus. "Hi ha molta alegria, però jo tinc aquella cosa… Però bé, la vida és així, hem de seguir per ells", apunta Planelles.
La companyonia i el treball en equip: les peces clau dels Meeting Special Olympics
Tot i això, arribar fins aquí no ha estat fàcil, ja que aquests esportistes, tenen necessitats especials que s'han de tenir en compte en tot moment. Per això els voluntaris han tingut un paper molt important. Al club ALBA, tots els seus entrenadors són voluntaris i les seves ganes han fet que aquesta competició es pugui dur a terme. "Cada cinc nois, hi ha d'haver un monitor que s'estigui pendent d'ells", detalla Planelles.
Els esportistes estan molt units als seus entrenadors i els ho fan saber cada cop que els veuen, ja sigui amb una paraula d'agraïment, un somriure o un gest d'estima. "Ells tenen una capacitat, o sigui, tenen un sisè sentit, no sé el que és, que són feliços. Tu els veus entrar a entrenar a la piscina i veus que ja els canvia la cara", expliquen des del club Alba. Els nois i noies tenen capacitats molt diverses, però entre ells no hi ha distincions, ni per edat, ni per sexe, ni per raça. Tant és així que al club Alba, les edats dels esportistes varien entre els 14 i els 50 anys. Alguns dels esportistes tenen dificultats a la parla, però entre els companys, això no és un impediment. "Els veus que tenen unes converses llarguíssimes. Com s'entenen? No ho sé. No ho sé, però entre ells tenen converses. I s'entenen tots", indica Rosa Planelles.
Per als esportistes, aquesta competició és una manera de compartir moments amb els seus companys, ja que ho viuen com unes colònies. "Marxen dos dies de casa i, quan tornen, sembla que ens els hagin canviat. Veuen que els seus companys fan coses per ells mateixos i entre ells s'ajuden a tirar endavant", indica Rosa Planelles.
El Meeting Special Oympics donarà el tret de sortida el pròxim 17 d'octubre i es desenvoluparà a Reus fins al diumenge dia 20. Tot i això, per als esportistes del club Alba i de l'Escola Bellissens, aquesta competició és només l'excusa per continuar gaudint de l'esport en un ambient diferent. Des dels clubs han fet una crida a tota la ciutadania perquè s'apropin a gaudir de la competició i de les ganes dels esportistes, que no en són pas poques.
"Et donen la força. És que s'ha de lluitar per ells, perquè són tan nobles, són tan feliços, són tan bons nens, és que és una passada", afirma emocionada la presidenta del club Alba, qui conclou: "Jo convindaria a tothom a venir a veure'ls, perquè la seva felicitat és contagiosa".
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics