Dissabte, 12 d'Octubre de 2024

Un record a uns jocs humans inoblidables

Recollim les impressions de persones implicades en els Special Olympics de Reus, de 1996

27 de Setembre de 2024, per Aleix Pérez
  • Els Special Olimpics es van celebrar per primer cop a Reus el 1996

    Niepce

Reus acollirà  una edició del Meeting Special Olympics del 17 al 20 d'octubre, en una trobada que reunirà fins a 450 esportistes procedents de vuit països d'Europa. La nostra ciutat, però, no és la primera vegada que acull un esdeveniment d'aquestes característiques, ja que hi ha hagut precedents a través de diferents modalitats i organitzadors els anys 1996, 2011 i 2016.

Tanmateix, ens centrem ara en els jocs de 1996, per recordar aquella gran cita esportiva i social, que es va dur a terme del 31 d'octubre al 3 de novembre d'aquest any, a través de dos reusencs que s'hi van implicar activament: Joan Solanes i Jordi Bros.

Els jocs de 1996 van suposar una fita inoblidable pels esportistes locals. Hi van participar esportistes del Club Alba, del Taller Baix Camp o Pablo Freire. En total, més de 2.300 participants i més de 1.000 voluntaris de la ciutat, mobilitzats per un esdeveniment multiesportiu, social i cultural adreçat a les persones amb discapacitat intel·lectual.

La celebració a la ciutat dels Jocs Special Olympics va suposar un desplegament logístic sense precedents amb la posada a disposició de gairebé totes les instal·lacions esportives de la ciutat; el muntatge de carpes i espais exteriors; la celebració d'activitats culturals i esportives paral·leles, i l'arribada entusiasta d'esportistes, entrenadors i famílies vinguts de tot l'Estat i de diferents països europeus.

 

El compromís de Jordi Bros

 

Una de les moltes persones cabdals de la celebració dels jocs de 1996 va ser Jordi Bros, aleshores director de l'Institut Municipal de l'Esport i director de l'esdeveniment. Mentre l'Associació Catalana d'Esport i Lleure va ser l'encarregada de gestionar la part esportiva, la ciutat va aportar les infraestructures, el personal voluntari i la seva coordinació. Per exemple, un parell d'empreses amb naus pròximes al Pavelló Olímpic van cedir l'espai per poder acollir proves i oci. "Disposar de tota la infraestructura necessària pel desenvolupament dels jocs va ser un dels reptes", afirma Bros. La societat reusenca es va bolcar a l'entorn d'un col·lectiu que en aquells anys començava a practicar, cada cop, més esport.

Bros apunta també en la importància de la formació que van rebre tots els col·laboradors dels Special Olympics. "Algunes de les persones que es van inscriure tenien un cert temor a no saber com actuar en situacions concretes", detalla. Malgrat la incertesa inicial, els cursos previs van obtenir un bon resultat i van permetre als voluntaris tenir el coneixement i les eines necessàries per afrontar lels compromisos.

 

El voluntariat de Joan Solanes

 

Més d'un miler de voluntaris van fer possible uns jocs sense precedents a la ciutat. La majoria van ser joves, amb més presència femenina que masculina. 28 anys després, un dels encarregats de gestionar-los, el Joan Solanes, recorda vivament l'experiència que va suposar. "Va ser una mobilització 'exprés', però la ciutat va respondre bé i la ciutadania com les institucions van treballar al 200%". D'entre els moments que més bons records té Solanes hi ha els actes de la inauguració i la cloenda celebrats al Pavelló Olímpic, amb la presència de 3.000 espectadors. "Actes com aquells no s'oblidaran mai" admet Solanes.

Salanes té un sentit record per dues persones implicades en els Special Olympics i que recentment han mort: Carme Saldaña i Enric Blesa. Carme Saldaña va ser la fundadora el Club Esportiu Alba i una persona dedicada en cos i ànima a les persones amb discapacitat intel·lectual i a la seva integració social. Reconeguda per l'Ajuntament de Reus amb una menció honorífica, Saldaña va ser una de les principals impulsores del Meeting d'enguany. Per la seva part, Enric Blesa era el director general dels Special Olympics a Espanya, i un dels responsables de l'elecció de Reus com a seu.

Els Special Olympics de 1996 van suposar un abans i un després en la percepció de les persones amb discapacitat intel·lectual a la ciutat, demostrant un esperit de superació i una calidesa humana sense precedents. Aquesta nova oportunitat tindrà un component únic, en el qual la ciutat tornarà a convertir-se en l'epicentre de l'esport adaptat.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges