Dissabte, 10 d'Agost de 2024

Balanç educatiu: nova zonificació escolar, canvis a les llars d’infants i aposta per l'FP

13 de Maig de 2015, per Joan Marc Salvat
  • La regidora d'Ensenyament, Dolors Sardà amb alumnes d'FP

    Cedida

Un dels principals canvis en matèria educativa a la ciutat de Reus, aquests darrers quatre anys, han estat les modificacions en la zonificació escolar. Impulsada per l’equip de govern durant el seu primer any de mandat pretenia “afavorir la proximitat familiar al centre educatiu i ampliar la capacitat d’elecció de centre”, en paraules de la la regidora d’Ensenyament, Dolors Sardà. Al detall, el nou model amplia les àres escolars de proximitat: dels tres centres públics i un de concertat previstos en el model anterior, es manté l’oferta de tres centres públic i es passa a dos escoles concertades. 

Per fer possible aquest nou sistema, el model fixa un ‘excés de garantia’ que, a nivell pràctic, comporta l’ampliació del perímetre de zonificació escolar. Paral·lelament, es mantenen criteris d’admissió bàsics com el fet que cada família pugui demanar el centre públic o concertat que més li interessi, així com la prioritat d’admissió en base a uns barems estandards (presència de germans al centre o progenitors que hi treballin, proximitat o d’altres circumstàncies especials).

Menys ràtio per motius ‘d’ètnia’

Aquest últim curs 2014-2015, la regidoria d’Ensenyament, de la mà de la Generalitat, han aplicat una rebaixa de la ràtio d’alumnes per aula en cinc centres educatius de la ciutat: Rubió i Ors, Prat de la Riba, Misericòrdia, Sant Bernat Calbó i Eduard Toda. Si bé els estàndards fixen en 30 els alumnes per aula, Reus manté una ràtio mitjana de 25. Amb tot, l’administració ha decidit reduir fins a 22 els nens i nenes per aula en els cinc centres esmentats anteriorment. Una mesura que Sardà va justificar per motius de "diversitat, ètnia i dificultat, que permetran esponjar les necessitats educatives”. 

La mesura, va detallar la regidora d'Ensenyament aleshores, compta amb el vistiplau de la Generalitat i es va decidir en la taula mixta celebrada a finals del 2013 amb la responsable territorial d'Ensenyament a Tarragona, Maria Àngels González.

Alegria a La Vitxeta i tancament de l'escola bressol El Roser

Tot i l’amenaça de tancament d’una de les dues línies de P3 a l’escola La Vitxeta -intenció inicial consensuada el gener del 2015, a la Taula Mixta d’Ensenyament formada per la Generalitat i l’Ajuntament de Reus-, el centre ha garantit el nombre mínim necessari d’inscrits per assegurar l’obertura a ple rendiment de l’escola. 

El col·lectiu de pares i mares de La Vitxeta restava a l’expectativa d’aconseguir superar la quarentena de preinscripcions, la xifra que la regidora Dolors Sardà havia fixat com el mínim indispensable per mantenir obertes les dues línies de P3. Després de mesos de lluita, amb reunions de famílies interessades i la direcció del centre, s’ha aconseguit motivar una quantitat suficient de pares i mares interessats en inscriure els seus fills a La Vitxeta.

El cas de la Vitxeta permetrà que, de cara al curs 2015-2016, es mantinguin els 49 grups de P3 al conjunt d’oferta de la ciutat, amb un total de 1.195 places. D’aquestes, a més, el departament d’Ensenyament ja ha confirmat que el 95% de les famílies obtindran la primera opció sol·licitada a la preinscricpió. 

Després del tancament d’una de les seves línies de P3 el 2012, l’Escola Bressol Municipal del Roser (de Creu Roja, l’Ajuntament de Reus i la Diputació de Tarragona) va tancar les portes el juny del 2013. Aquesta llar d’infants posava fi a una trajectòria de trenta-quatre anys, també arran de la reducció de les inscripcions i les retallades en la partida d’Ensenyament. 

Evolució dels preus a les Escoles Bressol Municipal

El preu de les Escoles Bressol Municipal (EBM) de Reus es rebaixarà, en un 10%, per tercer any consecutiu el curs 2015-2016. Després de l’increment del 34% a les EBM el primer any de mandat CiU-PP, l’equip de govern ha anat aplicant reduccions del 10% els cursos 2013-14 i 2014-15, i també ho farà de cara al curs vinent. Aquesta política ha provocat, segons la regidora d’Ensenyament, Dolors Sardà, “un efecte crida” en les inscripcions a les places públiques de guarderies. 

Dels tres-cents setze alumnes de mitjana el curs 2012-2013, es va passar als 371 el 2013-2014, però l’increment més significatiu ha tingut lloc aquest 2014-2015, en què els alumnes de mitjana s’han augmentat fins els 426, a l’espera de tancar els mesos de maig i juny. Per aquest motiu, de cara al curs vinent ja s’han reservat 416 places, ampliable en cas d’augment de demanda a la Ginesta (una aula més) i al Lliga-Bosc (amb dues aules més).

Amb la rebaixa del 10%, els preus a les escoles bressol quedaran de la següent manera: 144 euros per cinc hores d’estada, 173 euros per sis hores i 230,50 euros per a vuit hores. Paral·lelament es congelaran els preus dels àpats (4,40 euros) i del servei d’acollida a primera hora del matí. 

Un nou centre d’educació especial

Val a dir que en el present mandat també s’ha posat en marxa, d’acord amb la Generalitat, el Centre d’Educació Especial ubicat al barri Gaudí i que permet l’escolarització d’una trentena d’alumnes amb necessitats educatives especials. La responsable d’Ensenyament a Tarragona, Maria Àngels González, va justificar la necessitat de nou centre perquè “permet cobrir el número creixent de places per a nens amb discapacitat”. L’oferta d’aquest centre se suma a la ja existent, d’aquestes característiques, amb l’Escola Alba (de la Diputació) i el centre privat Verge del Mar. 

Sense projecte per l’escola Reus 21 i trasllat de l’Institut Isabel Besora

Als pocs mesos d’entrar a governar, la regidoria d’Ensenyament es va trobar amb una patata calenta: l’eliminació per part del Govern de la Generalitat del projecte d’escola Reus 21 per posar-hi en el seu lloc l’institut-escola Isabel Besora. Govern i Ajuntament van decidir prendre aquesta decisió al·legant els problemes sorgits en la construcció de l’Isabel Besora a l’aparcament de camions de la zona de la Pastoreta i amb l’objectiu d’estalviar-se diners. 

Aquest canvi a última hora va deixar unes setanta famílies de la zona de l’Isabel Besora sense plaça en un centre de l’entorn de Misericòrdia. Arran dels fets, les AMPA del Reus 21 i l’Isabel Besora es van unir per fer front comú davant la negativa d’Ensenyament. Fins i tot, la comissió de seguiment de l’Isabel Besora va arribar a recollir 233 signatures per tal que fossin els pares i mares els que finalment decidissin el futur del centre. 

Per la seva banda, la Generalitat també va decidir suspendre la construcció del nou edific d’Els Ganxets atribuint la mesura a “motius econòmics”. El projecte del nou edifici, que s’havia de construir al costat de les instal·lacions provisionals al passeig Nord, va ser aprovat durant l’anterior mandat Tripartit (setembre del 2010) amb una dotació de 5,4 milions d’euros i amb la intenció de traslladar-hi els alumnes de cara al curs 2011-2012. Tot plegat, va frustrar la idea d’un institut-escola, deixant el centre únicament com a escola. 

Educació Secundària i FP

Pel que fa a l’Ensenyament de Secundària, Reus tindrà 1.326 places de primer d’ESO repartides en quaranta-quatre grups, entre públiques i concertades. A Secundària, la ràtio salta dels vint-i-cinc de primària fins als trenta alumnes de mitjana per aula. 

Al seu torn, els canvis en el mercat laboral i les noves necessitats de les empreses han portat a un increment dels cicles de Formació Professional a la ciutat. Històricament vistos com un ‘esenyament menor’ respecte les carreres universitàries, cada cop són més els alumnes que opten pel camí de l’FP. En aquesta línia, a dia d’avui ja són vuit els centres de la capital del Baix Camp que ofereixen aquesta via: Institut Baix Camp, Domènech i Montaner, Gaudí, Horticultura i Jardineria, Josep Tapiró, Col·legi Maria Rosa Molas, Escola d’Art i Disseny de la Diputació de Tarragona a Reus, i Mas Carandell.

En aquesta línia, l’Escola d’Art s’ha estrenat al renovat edifici del carrer del Vent, de Reus, juntament amb les dependències del Conservatori de Música de la Diputació de Tarragona. Alhora, de cara al curs vinent, Reus comptarà amb un nou cicle d’FP de grau superior en Animació d’activitats físiques i esportives en la seva modalitat Dual. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges