S'eleven a 22 els treballadors afectats pel brot de sarna a l’Hospital
El centre, des d'on s'assegura que la incidència no ha afectat cap pacient, intensifica les mesures d’higiene mentre s’investiga el focus inicial d’infestació
El brot de sarna detectat a l’Hospital Sant Joan de Reus ha afectat a un total de 22 treballadors de l’àrea d’Urgències fins aquest dijous a la tarda (al migdia n'hi havia 14 de comptabilitzats). Tots els professionals, en la seva majoria infermers i zeladors, han estat atesos al servei de vigilància de la salut del centre i tractats de forma immediata. El director de l’hospital, Òscar Ros, ha explicat que una vegada aplicat el tractament tòpic sobre la pell, han deixat de ser transmissors del paràsit i s’han pogut reincorporar als seus llocs de treball. L’Agència de Salut Pública de Catalunya ha activat els protocols de vigilància i d’investigació per determinar l’origen del brot.
No es descarten nous casos
En paral·lel, el centre ha intensificat les mesures d’higiene, amb més neteja del mobiliari i l’obligació al canvi diari de la roba laboral per evitar nous contagis. Atès que el període d’incubació mitjà és d’unes quatre setmanes, no es descarta la detecció de nous casos. “Aquests brots no solen afectar més de quatre o cinc persones i, en aquest cas, ha tingut una magnitud fora del què és habitual”, ha admès el director del centre.
Segons la direcció de l’hospital, el primer cas es va detectar el passat 12 de gener i aquest passat dimarts es va constatar l’existència d’un brot amb múltiples casos. “No sabem com ha arribat perquè la sarna és difícil d’encomanar, però habitualment la roba o el fet de compartir-la sol ser una de les variables de transmissió”, ha assenyalat Ros. El contacte directe entre persones, en canvi, es considera una via poc probable de contagi. Malgrat la possible aparició de nous afectats, els responsables de l’hospital hi han restat importància. “Es pot equiparar al què passa en una escola quan hi ha un brot de polls”, ha apuntat el director del centre, malgrat que ha admès que tanta incidència no és gens habitual.
El brot de sarna no ha afectat cap pacient i, fins aquest dijous a la tarda, el Sant Joan de Reus tenia comptabilitzats 22 casos entre el personal de l’àrea d’Urgències. Tots ells ja s’han sotmès a un tractament amb una pomada que, al cap d’unes vuit hores, els permet retornar als seus llocs de treball sense possibilitat de ser font de contagi. Per aquest motiu, no s’han produït baixes, segons l’hospital.
Investigació en marxa
El centre ha reforçat la neteja de les àrees comunes i peces de roba, i ha insistit en l’obligatorietat de canviar-se diàriament l’uniforme de treball. Per la seva banda, el subdirector de Salut Pública al Camp de Tarragona, Conrad Casas, ha explicat que un cop se’ls ha notificat el brot, han activat els protocols de vigilància i els serveis d’inspecció. Ara es treballa per determinar l’origen de la infestació conjuntament amb el centre i se supervisa el procés de tractament dels treballadors.
A més, s’ha obert una investigació per esclarir els fets i revisar si s’ha produït alguna mena d’irregularitat. “No estem en emergència o epidèmia, sinó que el brot està acotat en aquest àmbit hospitalari i hi estem treballant”, ha insistit Casas, el qual ha recordat que, tot i no ser habituals, cada any se’n registren uns quants casos a Catalunya. Ara, els especialistes hauran de determinar, mitjançant les enquestes epidemiològiques, quina ha pogut estar la via d’accés del paràsit a l’interior del centre.
La sarna o escabiosi és una parasitosi de la pell causada per un àcar, que es manifesta amb una erupció que produeix picor intensa . El període d’incubació és de dues a sis setmanes i, en general, la transmissió és per contacte personal proper i prolongat amb la pell d’una persona afectada. A Catalunya, els brots de sarna -amb dos o més casos relacionats en el temps i l’espai- són de declaració obligatòria a l’Agència de Salut Pública.
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics
Comentaris
Josep Màdico i Bosch 20 de Gener de 2018
Ja tenim el primer brot de
Ja tenim el primer brot de infecció. Ara veurem els que encara vindran: Observeu a les habitacions dels pacients i als passadissos, del flamant hospital, els espais buits i oberts per les quatre bandes que s'hi veuen entre l'obra de ciment i els revestiments. Espais ideals per a la reproducció de tota classe d'insectes i microorganismes propiciant així infeccions nosocomials intrahospitalàries. M'atrveixo a dir que aquesta mena de construcció està molt bé per a un pabelló firal, però mai per a un Hospital que hauria de complir certes normes de higiene i salubritat. (Com he vist escrupulosament realitzades en una clínica veterinària)
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics