Divendres, 18 d'Octubre de 2024

Teràpia contra el dolor crònic per membre fantasma en una persona amb discapacitat intel·lectual

28 de Setembre de 2021, per Marc Busquets Obré
  • La Teràpia Mirall és el centre de l'estudi impulsat des del territori

    Grup Pere Mata

La revista científica European Journal of Pain ha publicat el primer estudi que s'ha fet al món sobre l'ús de la Teràpia Mirall en una persona amb discapacitat intel·lectual que patia dolor crònic per membre fantasma. El treball ha anat a càrrec d'investigadors de la Unitat d'Investigació en Discapacitat Intel·lectual i Trastorns del Desenvolupament (UNIVIDD) de Villablanca, del Grup Pere Mata, que han conclòs que aquest tipus d'intervenció disminueix el dolor crònic per membre fantasma en un 48%.

Usuari resident a Villablanca



L'estudi s'inicia arran de les queixes de dolor d'un usuari amb discapacitat intel·lectual moderada, resident a Villablanca, després de l'amputació d'una extremitat. És freqüent que en casos la persona pateixi dolor fantasma en l'extremitat amputada. En aquests casos, s'utilitza sovint l'anomenada Teràpia Mirall. Es tracta d'un tipus de teràpia física que consisteix en una caixa de miralls que proporciona un reflex del membre intacte, creant la il·lusió d'observar el membre inexistent.

La caixa permet al pacient experimentar vives sensacions de moviment a l'extremitat fantasma quan realitza moviments simètrics davant del mirall. Hi ha proves creixents que donen suport a l'ús de la Teràpia Mirall en el tractament d'individus amb dolor per membre fantasma, ja que ajuda a reduir la durada i la intensitat dels episodis de dolor. No obstant això, no hi havia cap estudi sobre els efectes de la Teràpia Mirall sobre el dolor en membre fantasma en individus amb discapacitat intel·lectual.

Teràpia a llarg termini



Els investigadors de Villablanca van aplicar la teràpia al resident al llarg de dos anys, amb interrupcions de diversos mesos entre les intervencions, i mesurant la intensitat del dolor mitjançant l'escala revisada del Termòmetre del Dolor d'Iowa (IPT-R, en les seves sigles en anglès). El resultat ha estat que l'aplicació d'aquesta teràpia ha aconseguit disminuir en un 48% el dolor que patia el resident.

En el treball, a més, l'equip de recerca suggereix que la teràpia esdevingui una intervenció a llarg termini en el tractament de les persones amb dolor crònic per membre fantasma, ja que el dolor tendeix a tornar lentament amb el pas del temps.

L'estudi, amb el títol Mirror therapy for phantom limb pain in moderate intellectual disability, està signat pel investigador de la UNIVIDD, de l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV-CERCA) i del CIBERSAM, Rafael Martínez; per Annabel Folch investigadora de la UNIVIDD i de l'IISPV-CERCA; per Daniel Gallo, psicòleg i terapeuta de Villablanca Social, que ha dissenyat e implementat la intervenció clínica amb la teràpia del mirall; per Jordi Miró professor de la Universitat Rovira i Virgili, director de la Càtedra de Dolor Infantil URV-Fundació Grünenthal y director del grup d'investigació en dolor ALGOS, i pel doctor Luis Salvador-Carulla, investigador de la Universitat Nacional d'Austràlia. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges