Escoles, moltes escoles, però també vells coneguts que se saluden i es feliciten amicalment desitjant-se una molt bona diada. Política, molta política, però d'aquella que reivindica una festa construïda a partir de flors i roses. Reivindicació, alguna quotidiana i imprescindible i d'altra explícitament extemporània vinculada als nous moviments de la societat.
Autors, alguns entusíasticament novells i, d'altres no per tenir més tables menys feliços per compartir la jornada amb els potencials lectors. Activistes, molts activistes. Qui que no s'estimi la cultura pot no ser un activista en una jornada com el 23 d'abril?... L'enumeració d'un matí de Sant Jordi a Reus podria continuar durant llargues línies que aportarien molt menys que la veu dels seus múltiples protagonistes.
Uns protagonistes, com l'autor Roger Prats, que ha pogut signar, per primer cop, la seva obra 'Clarividencia ciega' a l'estand de l'Ajuntament amb tota la il·lusió que tan sols un escriptor novell pot tenir. “Sóc més de llibres que de roses, però aquest dia és molt bonic” explica a la cronista. A quatre passes de l'epicentre ciutadà de Sant Jordi, a la plaça d'Evarist Fàbregas, el servei municipal de biblioteques treballa amb els estudiants dels instituts Gaudí i Domènech Montaner la poesia visual i conceptual de Joan Brossa del qual es compleix el centenari. Una activitat que aprofita la tirada dels adolescents amb els escape rooms i els enigmes. Perquè Sant Jordi també és innovació i adaptar-se als nous temps, fer obrir la boca al passejant ocasional que bada per les parades i els estands.
En els trajectes entre places defugint les paradetes més evidents, l'atzar pot creuar-te amb autores com la Carme Puyol i la Teresa Llorach que finalitzen una sessió de contes al recuperat Castell del Cambrer o fer-te petar la xerrameca amb el Josep Maria Jiménez d'H2O, que t'ofereix la revista del seu col·lectiu. Tot fa Sant Jordi i el que és una realitat és que Sant Jordi som tots.
Acte institucional
L'alcalde, Carles Pellicer, acompanyat de diversos membres del consistori, ha ofert la recepció institucional als autors locals a les 13:00 h al saló de plens de l'Ajuntament. Un total de 119 parades participen enguany a la Diada de Sant Jordi i es reparteixen entre la plaça del Mercadal i els carrers del voltant. Les activitats es reparteixen durant tot el dia i formen part d'un extens programa de presentacions de llibres, conferències, xerrades i exposicions que es reparteixen durant el mes d'abril.
La recepció als autors locals es completa amb la signatura de llibres que realitzen a l'estand de l'Ajuntament, els contes als escolars, castells, sardanes i cercaviles.
A Tarragona
La Rambla Nova de Tarragona bull d’activitat amb la presència d’unes 160 parades que atreuen milers de tarragonins que busquen llibres i roses per Sant Jordi. El temps ha anat millorant al llarg del matí i el temporal dels darrers dies ha quedat enrere per goig dels llibreters, que esperen vendes superiors a les d’altres diades pel fet que enguany no han pogut obrir els dos dies previs pel fet de ser festius.
Als taulells els llibres vinculats al procés i especialment els dels polítics independentistes empresonats, com ‘Contes des de la presó’ d’Oriol Junqueras, sembla que agafen protagonisme, juntament amb novetats locals com ‘El Nen de Prades, el guerriller de la terra roja’, de Robert Vallverdú. Les floristeries també confien que sigui un bon Sant Jordi.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics