Divendres, 29 de Març de 2024

'Una eina de democràcia directa'

La regidora Flores apunta que el procés dels pressupostos participatius 'és clau' per fer avançar la ciutat

07 de Març de 2018, per Marc Busquets
  • Imatge d'una de les sessions informatives presencials dels pressupostos participatius, a l'antic hospital

    ACN

"Una eina de democràcia activa i directa". D'aquesta manera descriu la regidora de Participació i Ciutadania del consistori, Montserrat Flores, el procés dels pressupostos participatius a la ciutat. Es tracta, subratlla, del gran projecte de la regidoria que lidera, i que promou "empoderar les persones". "Molts cops ens pensem que votant un cop cada quatre anys ja n'hi ha prou, però la participació de la gent és clau per fer que la ciutat avanci", exposa a Reusdigital.cat. Qualsevol reusenc major de 16 anys pot encara votar fins al proper 16 de març. La partida destinada per fer realitat les propostes presentades prèviament pels veïns és de 750.000 euros. El context econòmic determinarà, al futur, si s'hi poden destinar "més recursos". 

A bon ritme

Posat en marxa el passat 26 de febrer, el termini per votar va a bon ritme pel que fa a la participació, celebra Flores. "El que hem observat és que de seguida que es van obrir el període per votar, algunes propostes concretes van rebre una gran quantitat de suports" en unes hores. Flores està especialment satisfeta, a banda, perquè alguns dels projectes finalistes (alguns dels quals tenen a veure amb millores amb la il·luminació, per cert) "han estat el resultat d'un debat previ" dut a terme a la comunitat. És el cas de la reurbanització de la vorera de l'escola Maria Cortina, o de precisament una proposta per il·luminar els passos de vianants a l'avinguda dels Països Catalans. 

La plataforma telemàtica per prendre part en les votacions permet també ser testimoni del minut a minut del procés. Un cop s'accedeix al web participa.reus.cat, l'usuari pot descobrir, actualitzades al moment, quines són les propostes ciutadanes que per ara més bona acollida estan tenint. El ciutadà en pot votar un parell de les classificades al grup de 'grans prokectes' i fins a quatre de 'petits projectes'. "L'objectiu és prioritzar els petits", assenyala Flores.

Principalment, "són millores puntuals" que cal desenvolupar en determinats indrets de la població. En aquest sentit, la regidora republicana posa en valor el fet que les propostes dels ciutadans recullen tots els sectors i districtes de Reus. "Ha quedat ben repartit. Un dels temors que teníem és que una zona quedés molt representada i que, posem per cas, els barris més allunyats del nucli antic no tant", revela. 

La veu de la ciutadania

La clau per fomentar per la participació, detalla la regidora, "és la informació. Si no s'informa, no es participa, és així". I s'ha de fer sempre, un cop i altre. "S'ha de ser constant per construir una cultura participativa", afegeix. Tendim a menystenir el paper que l'individu pot tenir un un teixit social com pugui ser el reusenc, estableix Flores, "i precisament projectes com aquest evidencien que no és així, que tots podem contribuir a fer efectives les propostes que s'han aportat, el que ens empodera", argumenta. Part de les accions que s'han previst per convidar tothom qui ho vulgui són les sessions informatives presencials en què els particulars que han fet propostes poden "demanar" el vot. 

La primera, celebrada el passat dissabte a l'antic hospital, tindrà continuïtat de cara al proper dissabte. "Poden fer campanya. Amb les 43 propostes que hem tingut era complicat organitzar quelcom per debatre-les totes. El que preteníem, també, és que tot plegat no fos especialment feixuc" per als assistents i els proposants. En tot cas, es tracta d'una iniciativa pensada "especialment per a Reus" en funció de la seva població. "Tu l'has presentada, tu la pots explicar en públic, si ho vols", diu Flores. 

'Allò que hem votat es farà realitat'

Flores fa, en conseqüència, una crida a la participació. "Hem fet un esforç perquè tothom pugui sumar-se a la iniciativa", destaca. De fet, i amb la voluntat de "combatre l'escletxa digital", s'han habilitat una sèrie de punts de votació en zones concorregudes de la capital del Baix Camp, com és el cas dels centres cívics, els mercats i l'Hospital Sant Joan. "Ens arriba gent que vol votar però no té correu electrònic. El que fem aquí és guiar-los pas a pas per tal que puguin donar suport als projectes que considerin més oportuns", apunta per part seva la voluntària a l'estand del Mercat Central, Ariadna Roselló. 

"El procés és força ràpid i còmode", indica Meritxell Gil, que tot just acaba de votar. Ha optat, entre d'altres opcions, per millorar la il·luminació de la riera de Miró. "No hi visc, però quan hi passo en cotxe trobo que és fosc", raona. També ha donat suport a la remodelació del parc de gossos al carrer de Sor Lluïsa Estivill, tot destacant que "trobo que és una bona idea, que la gent pugui proposar a què s'han de destinar segons quins diners". "Bé que paguem impostos, i està bé que ara vegem quan passem pel carrer que allò que hem votat ha acabat fent-se realitat", conclou. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics