Divendres, 29 de Març de 2024

Una realitat cada cop més visible

El Punt d'atenció a la diversitat sexual de Reus, en marxa des del maig de 2017, atén i acompanya els integrants del col·lectiu LGTBI per 'visibilitzar i normalitzar' la seva presència

07 d'Agost de 2018, per Marc Busquets
  • El PADS es troba al Casal de les dones, a la Patacada

    Marc Busquets

Va ser al maig de l'any passat quan es va posar en marxa una iniciativa pionera a la ciutat i al país. Des del consistori es va impulsar l'obertura del Punt d'atenció a la diversitat sexual (PADS) amb l'objectiu de donar visibilitat al col·lectiu LGTBI i normalitzar la seva presència. En l'exercici de 2017 es van dur a terme una desena d'intervencions, i en tot el que portem de 2018 ja n'han estat 17. Més enllà de les xifres, però, els responsables del projecte assenyalen una sèrie de punts forts, entre els quals el treball conjunt amb la comunitat educativa reusenca. De cara als propers mesos, i amb la voluntat de donar-se a conèixer, s'han organitzat un seguit d'accions per "visibilitzar la riquesa de les opcions" relatives a la sexualitat, tal i com avança la regidora de Participació Ciutadana de l'Ajuntament, Montserrat Flores.

Tolerància entre els més joves

Si bé se subratlla que el PADS s'està fent el seu lloc, Flores i la tècnica del servei, Marta Palacios, apunten que un dels reptes va en la direcció de poder oferir "més informació" a la ciutadania sobre el servei que es presta. En aquest sentit, totes dues descriuen un context en què la qüestió trans va a l'alça, el que "encara agafa alguns per sorpresa". Una de les línies d'acció més rellevants que es realitzen es basa en la cooperació amb els instituts de la ciutat, on "hi ha una gran tolerància cap a la diversitat sexual". És, de vegades, en l'entorn familar quan hi poden haver "problemes". Si la persona afectada s'adreça al Casal de les dones, on el punt hi té la seva seu, es poden implementar una sèrie de mesures per "trobar el consens". 

Una d'aquestes són les entrevistes personals amb els integrants de l'entorn més proper. Cada cas "és un món" i té les seves peculiaritats, subratlla Palacios, però en aquestes trobades l'habitual és que es tractin les conductes "de rebuig" de les quals pugui ser objecte un individu per la seva condició sexual. "El focus d'intervenció no és sempre la persona afectada que ve a veure'ns, sinó les persones que l'envolten, i és aquí on més incidència hem de tenir", revela Palacios. Aquesta feina de formiga, aquest "gota a gota", que és com el descriu Flores, "permet l'acostament entre la persona afectada i el seu context familiar i social". Per tot plegat, apunta la regidora del govern, "hi ha la necessitat d'acompanyar i donar suport al col·lectiu LGTBI perquè la seva és una realitat cada cop més visible".

Anàlisi de la ciutat amb el teixit social

El PADS, a banda, atén altres temes pràctics que un cop resolts "poden suposar un gran benefici en el dia a dia" per a persones del col·lectiu LGTBI. Es pot informar i acompanyar qui s'hi adreci, però també es pot tramitar un certificat per tal que no hagin de mostrar el DNI amb la seva anterior identitat quan, posem per cas, van al metge, o han de fer qualsevol gestió. Es tracta d'un document que expedeix l'Àrea per a la igualtat de tracte i no discriminació de persones lesbianes, gais, transgènere i bisexuals del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat.  

Quan es va constituir el PADS, una de les tasques encomanades va ser la de fer una anàlisi de la ciutat a la recerca de tendències o comportaments que requirissin un treball concret en matèria de diversitat sexual. "Anem rebent informació i l'hem d'estudiar", matisa Flores. S'ha fet tota una feina prèvia amb entitats, col·lectius i organitzacions de la ciutat amb la finalitat de recollir les seves impressions en la qüestió. Flores posa en valor "la implicació de tots els agents" que han pres part en les taules rodones creades, que han servit per "obtenir informació que cal estudiar" per extreure'n posteriorment les conclusions pertinents i planificar les actuacions concretes" a termini. 

Una jornada al novembre

El PADS de la Patacada ha estat el primer en establir-se a la ciutat, i ara se n'ha obert un segon a la seu del Consell Comarcal del Baix Camp. Flores ho celebrant tot assenyalant que s'estan promovent "polítiques valentes" en matèria d'igualtat i diversitat sexual. Tots dos punts es coordinen i, de fet, de cara al novembre s'està preparant una acció conjunta en què, entre d'altres activitats, es projectarà el documental 'En femme' (Alba Barbé, 2018), que està girant per tot el país i que aborda el 'crossdressing'. En paral·lel, l'equip del PADS seguirà incidint en la formació "per sensibilitzar" en diversitat sexual, adreçada aquesta a professionals del món docent però també a nivell intern. 

Tant la tècnica i la regidora Flores destaquen el paper "clau" que desenvolupa la plataforma H2O al PADS. La seva presència "al carrer", raonen, permet conèixer de manera clara i directa quines problemàtiques sorgeixen i on i com cal actuar. Es tracta d'una de les primeres entitats a nivell de país que va sorgir per acompanyar i guiar el col·lectiu LGTBI i "la seva feina al llarg de tots aquests anys ens ha estat molt útil", manifesta l'última. L'horari d'obertura del Punt d'atenció a la diversitat sexual és els dimecres, entre les 10 del matí i les 2 del migdia i les 4 i les 6 de la tarda. A través del correu electrònic poden atendre's consultes, també. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics