Dijous, 15 d'Agost de 2024

Som un país amb gent molt treballadora o què ens passa?

21 d'Abril de 2008, per Txell Granados

Ahir, a la tertúlia de l'espai que condueix en Josep Baiges a Canal Reus TV, es preguntava si la diada de Sant Jordi a Reus moriria d'èxit. Segurament no hem de preocupar-nos d'aquesta qüestió, perquè el que passi a la nostra ciutat és el que succeirà a la resta de poblacions catalanes.

És força difícil poder enumerar el conjunt d'activitats culturals i presentacions de llibres que s'han dut a terme durant els dies previs a Sant Jordi, cosa que sembla augurar un bon futur a la festa. Les editorials de casa nostra no paren de treure novetats. Això no obstant, a Reus, per primera vegada, la Regidoria de Cultura ha decidit reordenar l'emplaçament de les parades i les entitats culturals de la ciutat seran les úniques que no tindran un espai a la plaça de Mercadal i s'hauran d'instal·lar al Centre Comercial del Pallol. Per tant, a la plaça, les empreses; però, les entitats han estat ubicades en un segon nivell del nucli festiu. És una metàfora de la comercialització d'aquesta festa? Potser sí o potser no, però el cert és que moltes persones només es compren llibres per aquestes dates, cosa que dóna molt més sentit al dia del llibre i de la rosa.

Dit això, voldria constar que aquesta època també ens serveix per analitzar com es troba la nostra indústria editorial, sobretot ara que es parla de rescissió econòmica. Any rere any, es demostra que les editorials reusenques tenen dificultats per trobar el seu espai mentre que la resta d'editorials del Camp de Tarragona saben trobar-lo: Cossetània Edicions publica tot tipus de llibres, alguns dels quals, fins i tot, dels anomenats "mediàtics" mentre que Arola Editors destaca, cada vegada més, per la seva especialització en publicar molts llibres de literatura catalana.

Ara bé, enguany sembla que no puguem parlar de Sant Jordi sense esmentar el partit que ha de jugar el Barça. Crec que, amb el gran nombre de càmeres estrangeres que hi haurà a la capital catalana, és una bona oportunitat que tenim per transmetre la nostra festa arreu del món i, fins i tot, una oportunitat per fer arribar la gran paradoxa de la nostra cultura: el dia del Patró del nostre país devem ser l'únic país que no tenim festa laboral i que, a més a més, tots plegats tenim por de tenir-ne per si s'acaba perdent l'encant de la Diada. Som un país amb gent molt treballadora o què ens passa?

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (3)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Jordi  24 d'Abril de 2008

No som un país normal

Mentres no tinguem un pais normal, no podrem tenir festes normals :(

Aixi que mes val que festes com St.Jordi,La Moreneta,... siguin en dies laborables per poder celebrar-ho al carrer, proclamant la nostra identitat i cultura.

Txell   23 d'Abril de 2008

Estic d'acord amb tu

Jordi,
Primer de tot, felicitats i moltes gràcies pel teu comentari!!!

Pel que fa a la teva discrepància, jo també penso que és preferible que el Dia de Sant Jordi sigui laborable ("tots plegats tenim por..."), però aquest fet no treu, trobo, que és paradoxal que siguem de les poques nacions que no tinguem festa laboral el dia del seu patró.

Jordi Salvat  23 d'Abril de 2008

Títol

 Com sempre molt bé en aquest article. Només discrepo en què ja trobo bé que el Dia de Sant Jordi sigui laborable. Saps que passaria si fos festiu? Doncs que a la mínima que es pogués fer pot la gent fotria el camp. I adéu Diada!

Records des de Valls.

Reportatges