La troballa ha satisfet la vila, que ja no s'estranya de trobar una torre amagada al fons d'una antiga agència de viatges, com ha estat el cas. Ja fa anys que l'Ajuntament adquireix i enderroca immobles adjacents per deixar a la vista tota la muralla.
El fet, però, que s'aprofités la façana de la torre per construir-hi un immoble annex -que al llarg dels anys ha tingut diferents usos, el darrer com a agència de viatges-, hauria ajudat a conservar-la, segons apunta l'arqueòloga Montse Corominas.
Fa tres setmanes l'empresa Àpex va iniciar les prospeccions arqueològiques, que han permès confirmar les grans dimensions de la torre perquè han aparegut, i ben definides, les dues cantonades. Ara caldrà procedir a l'enderroc de l'immoble per poder alliberar la façana de la torre i restaurar-la.
Els arqueòlegs també han descobert que uns cubs de vi al subsòl amaguen -i alhora protegeixen- dos metres de fondària de la torre, que se sumarien als sis metres ara visibles. L'altre immoble afectat, i on encara no s'ha treballat, és la casa que pertanyia al monestir de Poblet -on ara s'hi troba la seu de l'associació andalusa-.
El cronista Jaume Felip ha remarcat que es disposa de documentació de l'època, cosa poc habitual en una intervenció arqueològica. Així, un document del 1374 revela que l'abat del monestir de Poblet es va comprometre a pagar la construcció d'una torre de defensa -la muralla de Montblanc es va començar a construir l'any 1366 arran els conflictes bèl·lics- a canvi que no es fes un pas de ronda a la casa, tal com pretenia el municipi.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics