Diumenge, 20 d'Octubre de 2024

Tarragona no té constància de cap interès per emmagatzemar residus químics sirians al Port

L'alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, insisteix que no hi ha hagut cap contacte 'ni formal ni informal' i creu que l'operació no es produirà

09 de Gener de 2014, per ACN
  • Imatge aèria del Port de Tarragona i la ciutat

    Port de Tarragona

"No hi ha notícia". En aquests termes s'ha referit l'alcalde de Tarragona a la informació publicada aquest dijous pel diari 'El Periódico' sobre la petició que hauria fet el president dels Estats Units, Barack Obama, al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, de poder emmagatzemar residus químics provinents de les armes químiques sirianes al Port de Tarragona. Segons el batlle, no s'ha produït cap contacte "oficial ni oficiós" amb les institucions locals, el Port, ni la Generalitat.

L'alcalde s'ha mostrat convençut que aquesta operació no s'acabarà produint i, en qualsevol cas, ha dit, les valoracions s'hauran de fer si l'opció s'acaba confirmant. Ballesteros ha aprofitat per demanar, en al·lusió al govern espanyol, que "quan es pensa en Tarragona no es pensés només en aquestes coses", i ha reivindicat la necessitat de tenir una façana marítima o un tercer carril "en condicions", inversions pels Jocs del Mediterrani o els 8 MEUR pendents de la renovació del Mercat Central.

Josep Fèlix Ballesteros ha reconegut que el rumor va sorgir a mitjans de desembre i ha aclarit que aleshores no se li va donar "importància" perquè ningú no tenia constància "de res". L'alcalde de Tarragona ha reflexionat que, si bé la comunitat internacional ha de plantejar-se com resoldre la situació de l'armament, "per què hauria de recaure tot sobre les espatlles de Tarragona?". L'alcalde ha recordat que Tarragona està centrant els seus esforços en el sector turístic i ha opinat que l'arribada de residus químics "no seria bona" per a la marca Tarragona.

Segons 'El Periódico', l'operació consistiria en acollir unes 15 tones de gas sarín i gas mostassa, entre d'altres, els quals serien prèviament tractats per un vaixell especialitzat en alta mar mitjançant l'hidròlisi desplegable per neutralitzar els components químics i posteriorment traslladats a una altra embarcació que els descarregaria al port. Segons fonts diplomàtiques citades pel rotatiu, els residus no suposarien cap perill perquè haurien estat prèviament incinerats.

Aquesta petició ja hauria estat rebutjada per l'executiu espanyol, segons aquest diari, tot i que no es descarta que la qüestió es torni a posar damunt la taula en la reunió que els dos mandataris han de mantenir dilluns que ve a la Casa Blanca. El govern dels Estats Units hauria plantejat a l'executiu espanyol que si no és el port de Tarragona el que aculli els residus sigui el de Rota, a Cadis. A més, Obama també hauria fet aquesta demanda a França i Itàlia.

La informació publicada aquest dijous ha generat un gran desconcert a Tarragona. A més a més de l'Ajuntament, la Generalitat, el Port i l'Associació Empresarial Química de Tarragona han negat a l'ACN que s'hagin produït contactes perquè el Port rebi aquests residus químics.

Per la seva banda, el diputat del PSC Xavier Sabaté ha manifestat en un comunicat la seva "total i absoluta oposició" a aquesta possibilitat perquè "la província de Tarragona és el territori que compta amb més instal·lacions de risc de Catalunya i Espanya, ja compleix amb el seu compromís de solidaritat". Sabaté ha rebutjat que "un altre cop, Tarragona hagi d'acollir i tractar material d'alta perillositat".

El govern espanyol nega que hagi rebut cap petició dels Estats Units

El govern espanyol nega que els Estats Units els hagin traslladat "cap petició" perquè el Port de Tarragona aculli residus químics sirians, tal com publica aquest dijous el diari 'El Periódico'. Citant fonts de la Moncloa, la subdelegació del govern espanyol a Tarragona ha assegurat en un comunicat que el Port de Tarragona no acollirà la càrrega, que està formada, entre d'altres, per unes 15 tones de gas sarín i gas mostassa prèviament neutralitzades i incinerades. De fet, segons el govern espanyol, aquesta activitat ja s'està duent a terme en l'actualitat "en un port mediterrani no espanyol".

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges