Dijous, 05 de Setembre de 2024

El diàleg religiós entre Orient i Occident enceta el quart Festival de Música Antiga de Poblet

Músics de Síria, Israel, Grècia, Turquia i Armènia participen juntament amb Savall i l’Hespèrion XXI en el primer concert

13 d'Agost de 2016, per ACN
  • Jordi Savall tocant la viola en el concert del quart Festival de Música Antiga de Poblet

    ACN

Durant tres nits consecutives, a Poblet es podran escoltar músiques que van des dels segles immediatament posteriors a la fundació del monestir -l’any 1.150-, com les procedents de les Cántigas de Santa Maria i el Llibre Vermell de Montserrat, fins a músiques d’arrel tradicional incloses en recopilacions dels segles XVIII i XIX. 

La programació de la quarta edició del festival evoca l’absència de fronteres entre les músiques de diferents cultures i les influències que, al llarg de la història, s’han donat entre elles. Pel que fa a estils i nacionalitats, les músiques que dialogaran a Poblet abasten des de la monodia medieval europea i músiques angleses i irlandeses, fins a sons de l’altra riba de la Mediterrània, incloent Grècia, Israel, Marroc i Istanbul. 

Un bàlsam enmig del conflicte

Aquest divendres a la nit, en el primer concert ‘Orient-Occident: Les músiques cristianes, jueves i musulmanes en diàleg’, el mestre català, juntament amb els músics d’Hespèrion XXI de Síria, Israel, Grècia, Turquia i Armènia, han proposat una reflexió sobre els elements que uneixen, en la diversitat, els diferents pobles i cultures d’Orient i Occident. Instruments com el Duduk, el Belul, el Ney, l’Oud o el Kanun han ressonat majestuosament a la plaça de l’Església, davant d’uns 700 espectadors. 

El mestre Jordi Savall ha destacat la importància d’aquesta proposta en un moment de conflictes, amb la tensió tremenda que es produeix entre cultures, religions, formes de vida i de ser. “Cal mostrar que la unitat es pot assolir quan s’és capaç d’escoltar-se mútuament”, ha valorat el musicòleg a l'ACN. 

També ha destacat la importància del diàleg l'Abat de Poblet, el fra Octavi Vilà. “Que comparteixin escenari cristians, jueus i musulmans, amb un llenguatge comú que es la música, és molt important. En un marc com la Mediterrània, amb gent que fuig de guerres i de la pobresa, poder trobar vehicles de comunicació com la música, que és un llenguatge universal per arribar a Déu, és molt rellevant”, ha valorat. 

Nou emplaçament dels concerts de dissabte i diumenge

Els concerts de dissabte i diumenge estrenaran nova ubicació a l’antic dormitori dels monjos, una nau gòtica de grans proporcions, perpendicular a la nau de la basílica, on durant segles van dormir els prop de 200 monjos cistercencs que van arribar a viure al Monestir. L’espai, que fins ara es destinava a emmagatzemar llibres, oferirà 600 localitats disponibles al públic per cadascuna de les dues jornades programades.

En primer lloc, dissabte, amb els ‘Diàlegs Cèltics de l’Antic i del Nou món’, el segon concert del festival, la proposta musical pretén apropar l’espectador a les tradicions cèltiques i de banda i banda de l’Atlàntic, és a dir, de l’antic i el nou món. El concert anirà a càrrec del trio format per Savall (violes), Andrew Lawrence-King (arpa irlandesa) i Frank McGuire (bodhran). 

El mestre Savall ha destacat que aquestes són músiques “molt intensament expressives, que han estat conservades per emigrants que han hagut de fugir dels seus països perquè es morien de gana”. “Volem mostrar que aquestes músiques encara es toquen a dia d’avui i que han ajudat l’ésser humà a sobreviure; gràcies a la música, aquelles persones confiaven en tenir il·lusió i esperança”, ha afegit. 

Per tancar el festival, diumenge es retrà homenatge a la Mare de Déu (el 14 d’agost, festivitat de la Mare de Déu d’Agost). El repertori inclourà les ‘Cántigas de Santa Maria’, cants i danses del ‘Llibre Vermell de Montserrat’ i ‘Cants a la Verge’ populars, tots a càrrec dels solistes de La Capella Reial de Catalunya i l’Hespèrion XXI. 

Voluntat de continuïtat 

El Festival de Música Antiga de Poblet té més edicions assegurades. Segons l’Abat, fra Octavi Vilà, el certamen “ha marcat un referent a les comarques tarragonines, ja que fins ara no existien propostes d’aquesta mena”. Igualment, el mestre Savall ha valorat que “omplir un espai tan meravellós amb música que ens fa reflexionar sobre la història i sobre el diàleg intercultural és un actiu molt important que estarem encantats de continuar mentre hi hagi la mateixa voluntat del Monestir”. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Anton Baiges Gras  13 d'Agost de 2016

Poblet, marc incomparable per al diàleg intercultural

Una autèntica pregària cantada per la justícia i la pau, pont de cultures cristiana, jueva i musulmana. I el goig i privilegi cultural que Catalunya tingui orquestres de cambra com la Capella Reial de Catalunya i l'Hespèrion XXI, dirigides pel gran mestre, de reconeixement internacional, Jordi Savall. Aneu-hi, paga la pena!