Abans s'havia de trencar amb la parella cara a cara, però amb les noves tecnologies s'ha anat més enllà, mai més ben dit. De sobte, aquella persona especial amb qui s'han intercanviat missatges, 'likes', piulades i altres moments íntims, desapareix sense més i sense deixar rastre. I és més habitual del que sembla, de fet. "Jo creia que sortíem. Una nit ens vam acomiadar per WhatsApp i des de l'endemà que ja no en vaig saber res més", explica l'Anna. En aquest cas, la va alertar el fet que no es produís el famós 'double check'. "Vaig pensar que potser estava sense cobertura, o que potser havia perdut el telèfon". El va trucar, sense èxit.
Perfils falsos per lligar
Quan va tornar a casa va ser quan es van confirmar les pitjors sospites. Havia desaparegut de Facebook, Twitter i Instagram. "Em vaig sentir molt estúpida. Encara no l'havia presentat a les amigues, però ja els n'havia parlat. Tinc la sensació d'haver sortit amb un fantasma", lamenta avergonyida. El curiós del cas, segons diu, és que molta gent del seu entorn ha viscut situacions similars. Des de flirtejos al web que s'acaben al llit i l'endemà en un adéu incòmode fins a les dobles vides que alguns viuen en el món digital per fugir d'una realitat monòtona a la vida real. "Suposo que es va crear perfils falsos per prendre'm el pèl", conclou.
En una línia similar s'expressa la Sara, una cambrilenca que va estar sortint amb un noi durant gairebé un any. "No era gaire partidari de fer-nos fotos, però no hi vaig donar mai importància", recorda. Després d'insistir-hi va acabar coneixent la seva colla. "No van mostrar gens d'interès per mi, però tampoc va ser un desastre", segueix. Al cap d'un parell o tres de dies, el noi l'havia bloquejada de tots els perfils i li penjava quan mirava de trucar-lo. "Al cap d'uns dies vaig desistir. Va ser la seva manera poc elegant de trencar amb mi, suposo", lamenta. La cirereta del mal gust la va haver de pair unes setmanes més tard. Es van trobar per Cambrils i ell "em va girar la cara". "Vaig pensar en muntar una esceneta, però allò encara hagués estat com donar-li la raó", subratlla.
Rebuig voluntari i conscient
Els experts assenyalen que el 'ghosting' anirà a més. El neologisme (inclòs l'any 2015 al diccionari britànic Collins) podria traduir-se com "fer-se el fantasma", és a dir, esdevenir invisible per no haver d'encarar la ruptura ni les llàgrimes de la parella. De fet, l'edició a l'Estat de la revista Elle va publicar temps enrere un estudi segons el qual el 26% de les dones i el 33% dels homes que van ser enquestats van admetre haver estat "víctimes" d'aquest curiós fenomen. No només es produeix entre els adults, sinó que és quelcom força freqüent ja al període adolescent. "És lògic. Els nois usen les noves tecnologies per relacionar-se i per a ells té tot el sentit del món desfer-se de les parelles que ja no els interessen amb el mòbil", diu la periodista Marita Alonso.
"Tot va molt de pressa, les relacions també", afegeix. D'aquesta manera, s'ha creat certa sensació més o menys acceptada socialment per la qual un missatge que s'ignora i no es respon ja no és mala educació. "El rebuig és voluntari i conscient, i per tant no es tenen en compte els sentiments de la persona deixada", descriu. Així les coses, el repte per a qui es queda amb un pam de nas tot intentant entendre el que ha passat és mirar de donar-hi tombs. Això no vol dir, però, que haguem d'acostumar-nos "a ser ignorats", esmenta. Una ruptura, després de tot, sigui virtual o real, pot significar una "nova oportunitat" per conèixer altra i viure noves experiències.
Egoisme, covardia o vés a saber quins altres motius. L'amor comença i s'acaba, molt sovint de manera cruel. El 'ghosting' ja existia abans de l'era 2.0, fos a través del correu postals o dels telèfons fixos. Actualment hi ha més mètodes per poder deixar algú enrere, quelcom que evidencia la fragilitat dels sentiments de segons qui. El graduat en psicologia Sergi Martín apunta cap a una altra causa. "Pot parlar-se de manca d'intel·ligència emocional, és a dir, de no tenir les eines adequades per asseure's a parlar amb la parella per trencar-hi, perquè no se sap com gestionar una situació així", matisa. O, fins i tot, de "casos molt determinats" en què el 'ghosting' és "una reacció a una baralla o a una infidelitat".
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics