Dijous, 25 d'Abril de 2024

Un documental explora l'univers més íntim de Bigas Luna al Festival de Sant Sebastià

La pel·lícula parteix de 600 hores de material gravat pel director amb escenes familiars, reflexions i converses amb amics

20 de Setembre de 2016, per ACN
  • Frame del documental 'BigasxBigas'

    ACN

  • Leonor Watling

    ACN

  • Aitana Sánchez-Gijón

    ACN

Bigas Luna (Barcelona, 1946 – La Riera de Gaià, 2013) ha estat un dels grans directors de cinema espanyol. No només per haver estat el responsable de grans títols com 'Jamón, jamón', 'La teta y la luna' o la més recent 'Yo soy Juani', sinó també per haver descobert actors com Penélope Cruz, Javier Bardem, Aitana Sánchez Gijón o Leonor Watling. Tres anys després de la seva mort, la secció oficial del Festival de Sant Sebastià ha acollit l'estrena de 'Bigas x Bigas', una pel·lícula que parteix de 600 hores de material gravat pel mateix director per oferir al públic escenes familiars, reflexions íntimes i converses còmplices amb amics i companys de professió. En una entrevista a l'ACN, Aitana Sánchez-Gijón creu que participar a la cinta és el "millor comiat" per a un artista "total" i Leonor Watling considera que és "un regal" per als espectadors passar dues hores amb una persona "magnífica".

La cinta vol anar més enllà de la figura de Bigas Luna com a creador polèmic i avantguardista per mostrar la persona que s'amagava darrere el personatge. Una producció dirigida pel mateix cineasta, amb ell com a protagonista i la seva pròpia vida com a teló de fons.

Durant anys, el director va enregistrar la seva vida quotidiana en un intent de vídeodiari que havia quedat aparcat. Santiago Garrido, director adjunt i muntador del projecte, ha utilitzat ara aquestes 500 cintes de material gravades per Luna i les ha posat en ordre. Hi apareixen els seus actors fetitxe Bardem i Cruz, però també Aitana Sánchez-Gijón, Leonor Watling, Silvia Abascal o Cayetana Guillén Cuervo. La seva vídua Celia Orós i altres persones properes al director també hi tenen protagonisme i hi aporten la visió més quotidiana.

El viatge comença l'any 2000 quan, amb l'arribada de les càmeres digitals, el director català va decidir muntar un taller de cinema digital anomenat Taller Bigas Luna. Un espai per a nous creadors en què buscava compartir el seu coneixement i experimentar amb les imatges.

D'aquesta manera va arribar a les seves mans la primera càmera digital, amb la qual va immortalitzar 600 hores de gravació durant set anys. D'un inici urbà, en què l'acció transcorre a Barcelona, es construeix un paisatge a Tarragona, Al Virgili, a pagès, com un espai de creació i amb la pintura com a mètode d'expressió preferent.

El rodatge 'Son de mar', els assajos de 'Comedias Bárbaras', els seus passejos pensant en veu alta, el seu hort i la seva botiga, les trobades amb els amics i la seva intimitat familiar configuren un viatge a través dels anys, el cinema, la poesia, l'amistat, l'amor, la passió, la terra i l'art per submergir-se en la vida i l'obra de Luna.

Aitana Sánchez-Gijón: 'Em va ensenyar a estimar la part més imperfecte de mi mateixa'

L'actriu, que va rodar dues pel·lícules amb Bigas Luna, considera que el film és una manera de "ressuscitar-lo", davant una mort que ningú s'esperava. "És una celebració per la seva vida i per tancar bé amb ell", ha explicat a l'ACN.

Sánchez-Gijón ha qualificat Bigas Luna com un artista "monumental" només conegut per la seva faceta cinematogràfica, però que va "molt més enllà". "Esperem que la pel·lícula permeti descobrir al gran públic un artista total", ha insistit.

Un cineasta, ha afegit, amb una personalitat i un segell "molt marcats" que gaudia de la vida d'una manera "no epidèrmica" sinó profunda. "Era terrenal i, alhora, totalment metafísic. Tot convivia alhora en ell i per això era una de les persones més completes i fascinants que he conegut", ha conclòs a l'ACN.

Quant a la influència de Luna en la seva carrera artística, l'actriu li ha atribuït el mèrit de jugar sempre "a favor" d'allò que senten els professionals i d'ensenyar-li a estimar la part d'ella que no controla i que és "especialment imperfecte", ensenyant-la a treballar des de "l'error".
 
Leonor Watling: 'Aconsegueix la sensació d'estar amb ell'

En una entrevista amb l'ACN, Watling ha afirmat que participar en el film dedicat a la vida de Bigas Luna és un "regal", la manera "més preciosa" de celebrar i compartir tot el què el cineasta –una persona "increïble", afegeix- va oferir al llarg de la seva carrera. "La pel·lícula aconsegueix la sensació d'estar amb ell durant dues hores", ha explicat.

Com a actriu, Watling ha precisat que la va ensenyar a "creure" en capacitats que pensava que no podia desenvolupar, gràcies a la seva manera de relacionar-se amb els actors, sempre positiva. "Ell transformava el que li oferies en allò que necessitava", ha reblat.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat Reus Diari Digital documental Biga Luna
reusdigital.cat Reus Diari Digital documental Biga Luna

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics