Dissabte, 21 de Desembre de 2024

Un centenar d'activitats centren la 7a edició de la Nit Europea de la Recerca

Més de 300 investigadores i investigadors oferiran tallers científics i xerrades divulgatives arreu de la demarcació durant la darrera setmana de setembre i la primera d'octubre

17 de Setembre de 2024, per Reusdigital.cat
  • Una de les activitats d'una Nit Europea de la Recerca

    Cedida

La Nit Europea de la Recerca arriba a la setena edició amb una xifra rècord d'activitats. Aquest gran esdeveniment divulgatiu, que a les comarques de Tarragona coordina i organitza la Unitat de Comunicació de la Ciència de la URV, ha previst enguany un centenar de propostes adaptades a diferents tipus de públic repartides per tota la demarcació i en les que hi participen més de 300 investigadores i investigadors de la URV i també dels centres de recerca CERCA del territori: l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC), l'Institut Català d'Investigació Química (ICIQ), l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES).

L'activitat central de la Nit Europea de la Recerca és la fira de tallers científics que es farà durant la tarda de divendres 27 setembre i el matí de dissabte 28 de setembre a la plaça Corsini de Tarragona. Entre els dos dies, mig centenar de tallers de diferents àmbits del coneixement ompliran l'espai amb propostes molt experimentals per apropar la ciència, en la seva varietat de disciplines, de forma lúdica i comprensible. La fira de tallers obrirà divendres de dos quarts a 5 de la tarda a 9 del vespre i dissabte de 10 del matí a 2 del migdia.

"L'any passat vam ampliar aquesta activitat també a dissabte i ho volem consolidar, ja que vam aconseguir que les propostes científiques arribessin a unes 2.000 persones més", ha comentat el rector de la URV, Josep Pallarès. En total, en l'edició de l'any 2023, per la fira de tallers científics van passar unes 5.000 persones.

 

Despertar la curiositat científica en els nens i nenes

 

En accedir a la plaça, els nens i les nenes obtindran un passaport científic que podran segellar en finalitzar cada taller i que els donarà accés a un obsequi final un cop completat. L'objectiu principal, però, és apropar-los a la ciència i despertar la seva curiositat científica a través de l'experimentació de la mà d'investigadores i investigadors que fan recerca a la universitat i als centres de recerca adscrits.

La consellera d'Educació de l'Ajuntament de Tarragona, Isabel Mascaró, ha assegurat que "per a l'Ajuntament és prioritari col·laborar en activitats com aquesta. Volem ajudar que la ciència i la recerca siguin atractives per als infants". En aquest sentit, ha afegit que "un any més, la plaça Corsini es convertirà en l'epicentre de la Nit Europea de la Recerca i convidem tothom a participar-hi i conèixer de prop la feina tan important que fan els i les professionals d'aquest àmbit".

 

Xerrades i tallers divulgatius 

 

A banda dels tallers científics també s'han organitzat activitats prèvies i posteriors a aquest acte central que permeten arribar a altres públics, els adolescents. Durant la setmana del 23 al 27 de setembre els centres de secundària de la demarcació rebran la visita d'investigadores i investigadors de la URV i dels instituts de recerca que impartiran més de 30 xerrades i tallers divulgatius i arribaran a més d'un miler d'alumnes.

També s'ha programat una activitat per a públic adult el dijous 26 de setembre, a les 6 de la tarda, a firaReus Events. Es tracta concretament d'una sessió de nou microxerrades divulgatives organitzada per l'IIPSV en col·laboració amb la URV, on investigadores i investigadors de diferents àmbits faran una pinzellada de les seves línies de recerca.

"Iniciatives com aquestes són molt importants perquè la ciutadania prengui consciència de la importància de la recerca i de com els estudis que fem contribueixen a millorar les seves vides", ha afirmat Sonia Fernández-Veledo, investigadora responsable de l'àrea de recerca de Malalties Metabòliques i Nutrició i membre del Comitè Assessor de Direcció de l'IISPV.

El diumenge 29 de setembre, el Museu del Port de Tarragona acollirà un taller científic sobre microplàstics per aprendre a detectar-los i identificar-los i conscienciar sobre la seva contaminació al planeta. Aquesta activitat la impartirà Joaquim Rovira, investigador del Departament de Ciències Mèdiques Bàsiques de la Universitat Rovira i Virgili.

I a l'interior del Mercat Central de Tarragona, que col·labora amb diverses iniciatives emmarcades en la Nit de la Recerca, s'ha instal·lat una exposició de fotografia científica que es podrà visitar fins el 7 d'octubre. Tota la programació es pot consultar al següent enllaç.

 

Nit Europea de la Recerca a les Terres de l'Ebre

 

Un dels objectius fonamentals de la Nit Europea de la Recerca és fer arribar el coneixement arreu del territori. Per aquest motiu, des de la passada edició s'organitza també una fira de tallers científics a Tortosa. Enguany tindrà lloc la tarda de divendres 4 d'octubre a la plaça de l'Ajuntament, on es podrà trobar una desena de propostes de la mà d'investigadores i investigadors de la URV.

En aquest sentit, també s'han organitzat activitats divulgatives a l'Escola Ferreries de Tortosa i a l'Escola Soriano Montagut d'Amposta.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics