Dilluns, 17 de Juny de 2024

Una vintena d'experts debaten sobre l'encaix del turisme en espais de memòria històrica al Poble Vell de Corbera d'Ebre

Les I Jornades internacionals de 'Memòria, història pública i turisme' prenen com a referència el model francès

18 de Maig de 2024, per ACN
  • Les I Jornades internacionals de 'Memòria, història pública i turisme' han inclòs xerrades a l'església del Poble Vell de Corbera d'Ebre

    ACN

Una vintena d'experts han participat en les I Jornades internacionals de 'Memòria, història pública i turisme' centrades en l'encaix de models turístics en espais de memòria històrica. Durant tres dies, el Poble Vell de Corbera d'Ebre ha acollit el gruix principal d'un programa on s'han compartit experiències internacionals i analitzat reptes i oportunitats que comporta el flux de visitants. Així, s'ha pres com a referència el model francès per anticipar-se a problemàtiques com la banalització d'espais històrics. Segons Cinta Farnós, presidenta del COMEBE, el bagatge francès els permet actuar "estratègicament" per prevenir aquestes situacions. L'organització preveu que la futura edició de les jornades es faci de nou a les Terres de l'Ebre.

El debat sobre com s'ha de relacionar el turisme amb els espais de memòria ha centrat les primeres jornades internacionals de 'Memòria, història pública i turisme' que s'han celebrat majoritàriament al Poble Vell de Corbera d'Ebre, a la Terra Alta, però també a Tortosa, al Baix Ebre. Durant tres dies, una vintena d'experts en aquest àmbit han posat en comú visions sobre els reptes i les oportunitats de desenvolupament local que proporciona aquest tipus de visitants. El director del Memorial Democràtic, Jordi Font, ha posat èmfasi en com el turisme basat en la memòria històrica pot ajudar a transmetre els valors relacionats amb la defensa de la democràcia i les llibertats personals i col·lectives.

Ponents nacionals i internacionals han compartit experiències per fer front a problemàtiques derivades del turisme de masses, com és el cas de la banalització dels espais de memòria. Font ha posat en valor el model francès, el qual considera un referent en aquesta qüestió, ja que combina el suport institucional i la participació de les associacions de la societat civil. "És el camí que hem de seguir, una confluència entre el sector públic, el lideratge de les institucions, amb la col·laboració d'administracions locals i comarcals i un vincle amb el món associatiu memorialístic", ha asseverat a l'ACN.

Per la seva part, la presidenta de COMEBE (Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre), Cinta Farnós, ha afirmat que les visions dels experts francesos convidats a les jornades els permeten actuar de forma preventiva davant situacions de banalització, si bé es troben en un moment "bastant allunyat" per haver-se de preocupar per aquesta problemàtica. Tot i això, celebra que la trobada els permet preparar-se davant de futurs escenaris com aquests i estar previnguts.

 

A la recerca d'un turisme històric respectuós

 

Precisament per evitar el turisme irrespectuós, la investigadora de l'Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural Saida Palou ha remarcat la importància de contextualitzar i treballar per crear una mirada turística conscient durant la xerrada que ha protagonitzat aquest dissabte al matí. "És un diàleg que ha de ser particular segons cada realitat, on ha de quedar clar que una de les variables és el passat i la memòria. L'aprenentatge sobre quins són els fets i les conseqüències que han tingut en el present és l'important, per damunt del gaudi, l'experiència del 'jo' i del divertiment. Ha de predominar és aquesta noció de consciència sobre els fets del passat", ha defensat.

Després de tres dies d'activitats, les Jornades internacionals 'Memòria, història pública i turisme' clouran la primera edició aquest dissabte al vespre. La proposta, organitzada conjuntament entre el Memorial Democràtic, els serveis territorials del departament de Justícia, Drets i Memòria a les Terres de l'Ebre i COMEBE, ja planteja una futura edició de cara l'any vinent.

Si bé encara no es coneix on es durà a terme, l'organització apunta que es durà a terme en un municipi ebrenc, donada la importància de les Terres de l'Ebre en el marc de la guerra civil espanyola i més concretament, la batalla de l'Ebre.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges