Dissabte, 14 de Setembre de 2024

Una desena d'informadors ambientals garantiran un accés responsable als espais naturals tarragonins i ebrencs

El dispositiu, que s'implementa per primer cop al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, consta de 189 agents al país

12 de Juliol de 2024, per ACN
  • Dos informadors ambientals conversen amb visitants de l'Albereda de Santes Creus

    ACN

Espais com l'Albereda de Santes Creus a Aiguamúrcia, a l'Alt Camp, s'afegeixen enguany al dispositiu d'Acció Climàtica per garantir l'accés responsable a entorns naturals. A la demarcació de Tarragona es disposarà de nou informadors ambientals que faran tasques de sensibilització i control en deu espais naturals, sobretot en zones fluvials. El Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre s'incorporen al pla després d'una prova pilot a les comarques gironines, una mesura que segons el director general de polítiques ambientals i medi natural Marc Vilahur fomenta una "apreciació" dels espais naturals per part de la ciutadania. Així, es vol evitar la massificació d'espais i garantir-ne la preservació. A tot Catalunya el dispositiu consta de 189 agents.

Al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, el dispositiu d'informadors ambientals es desplegarà en deu espais naturals distribuïts en els termes municipals de tretze pobles. Es tracta d'indrets fluvials que sovint atreuen nombrosos visitants, motiu pel qual s'ha optat per implementar aquesta figura de conscienciació i sensibilització. Durant tot l'estiu, garantiran l'accés responsable al niu de l'Àliga-riu Glorieta (Alt Camp), al Toll de l'Olla i la font de la llúdriga-riu Brugent (entre el Baix Camp i l'Alt Camp), als gorgs del riu Gaià i el riu Brugent, a l'Albereda de Santes Creus (Alt Camp), les Tosques de Capafonts (Baix Camp) i a les zones de les Olles i de la Fontcalda (Terra Alta). L'any passat, la Diputació de Tarragona va comptabilitzar 277.000 visitants en aquests indrets naturals.

La iniciativa arriba per primer cop a la demarcació tarragonina, després d'una prova pilot a les comarques gironines. En aquesta ocasió, s'ha format nou persones que informaran els visitants sobre la normativa vigent i les prohibicions en els espais naturals. Un d'aquests informadors és l'Héctor Socias, veí de Vila-rodona, qui preveu que entre les problemàtiques que seran més comunes serà l'acumulació de persones, a més del soroll que puguin ocasionar. En aquest context, ha assenyalat que la seva tasca i la dels seus companys serà "informar i acompanyar". Alhora, també s'ocuparan de fer enquestes entre els visitants per millorar la gestió de l'entorn.

Entre les problemàtiques més comunes detectades l'any passat destaquen l'estacionament de vehicles fora dels espais habilitats, l'acumulació de brossa o portar gossos deslligats. En cas de trobar-se amb infractors, els informadors hauran de comunicar-ho als seus superiors i si escau, alertaran els Agents Rurals o bé als Mossos d'Esquadra.

 

Una figura "especialment necessària"

 

Segons el director general de polítiques ambientals i medi natural Marc Vilahur, la figura dels informadors és "especialment necessària" per a petites localitats. Des d'Acció Climàtica es destina enguany prop d'un milió d'euros a la contractació del personal que s'encarregarà d'aquestes tasques de sensibilització entre la ciutadania. "Donem aquests recursos i aquesta capacitat perquè puguem gaudir d'aquests espais naturals sense que això suposi un estrès o un agreujant en el funcionament del dia a dia d'aquests municipis", ha afirmat. En la mateixa línia, ha insistit que es tracta d'una mesura que també promou una "apreciació" per part de la ciutadania de l'entorn natural i la importància de preservar-lo.

 

Dispositiu actiu a l'estiu i tardor

 

Malgrat que el dispositiu va començar a la demarcació de Girona, any a any s'ha anat augmentant la superfície geogràfica on s'ha implantat. En el cas de la Catalunya Central, les zones fluvials comptaran amb el suport de 25 informadors ambientals, mentre que a Girona en seran 21. A tot el país, el nombre d'agents formats és de 189.

Més enllà d'aquests punts, el departament d'Acció Climàtica també reforçarà la presència d'aquests informadors als parcs naturals de Catalunya, una mesura que complementarà altres accions que busquen reduir les aglomeracions i regular l'accés al medi natural. El servei no només es concentrarà durant l'estiu, sinó que està previst que també s'allargui durant la tardor, coincidint amb la temporada de bolets.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges