El sender litoral del Jonquet i el sender Masboquera-Castelló, del municipi de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, han estat premiats amb la Bandera Sender Blau 2025. Ambdós senders, així doncs, han aconseguit renovar aquest guardó que atorga l'Asociación de Educación Ambiental y del Consumidor (ADEAC) per destacar "el compromís de municipis i administracions públiques en la recuperació i posada en valor de senders i camins que promouen l'educació ambiental i el gaudi sostenible de l'entorn".
Set dels senders premiats són de Catalunya (dos de la demarcació de Girona; i cinc de la de Tarragona). Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant és l'únic municipi català que ha rebut dos guardons. El sender litoral del Jonquet de l'Hospitalet de l'Infant va rebre per primera vegada aquest distintiu l'any 2017; i el sender Masboquera-Castelló, l'any 2023; i des d'aleshores l'han aconseguit renovar any rere any.
Per obtenir el guardó Sender Blau, s'han de complir un conjunt de criteris i indicadors, que s'agrupen en quatre categories: característiques de les sendes i traçats; informació, senyalització i infraestructures als senders; conservació i gestió del patrimoni natural i cultural; i ús públic dels senders.
El veredicte l'ha donat a conèixer aquesta setmana l'ADEAC, a través d'un comunicat. L'acte de lliurament de les Banderes de Senders Blaus a Espanya tindrà lloc el pròxim 26 de març a Múrcia, al saló d'actes de l'Instituto de Turismo de la Región de Murcia.
El Jurat del programa Sender Blau 2025 es va reunir el 13 de desembre de 2024 i va estar format per experts procedents d'Andalusia, Astúries, Balears, Canàries, Catalunya, Comunitat Valenciana, Extremadura, Galícia, Madrid, Regió de Múrcia i País Basc, representant a diverses universitats, administracions públiques relacionades amb Patrimoni Natural i Turisme, associacions i entitats que treballen per l'accessibilitat en espais públics, i empreses vinculades a la salut.
El Sender Litoral del Jonquet
El Sender Litoral del Jonquet és un sender de 3.420 m de baixa dificultat que uneix dues platges de Bandera Blava: la de l'Arenal i la del Torn, a l'Hospitalet de l'Infant. Transcorre paral·lel a la costa i més de la meitat del recorregut travessa l'Espai d'Interès Natural (PEIN) de la Rojala-Platja del Torn, on es troba l'illot del Torn, un petit promontori de roca unit a la platja que encara conserva vestigis d'una antiga torre de guaita del segle XVI.
A les dunes embrionàries del sud de la Platja de l'Arenal hi ha presència de plantes com la Maresia nana, una petita herbàcia protegida, i una bona representació de la bufalaga marina (Thymelaea hirsuta). A Cala Bea s'hi troba un niu de metralladora construït durant la Guerra Civil per protegir la costa d'un atac que mai va arribar a produir-se. A la platja del Torn hi ha un cordó de dunes força altes i ben formades, amb plantes fixadores de duna com el borró o el lliri de mar.
El PEIN de la Rojala-Platja del Torn és un espai d'interès natural des de l'any 1996, per protegir una part terrestre de bosc mediterrani litoral, i una part marina fins als 30 m de profunditat amb presència de prats de Posidonia oceanica. Les restes de fulles d'aquesta planta es troben sovint sobre l'arena.
El sender Masboquera–Castelló
Aquest sender, de 4.490 m i de dificultat baixa, arrenca amb una lleugera pujada al poble de Masboquera, de cases baixes i carrers estrets, on s'inicien diverses rutes a peu i amb BTT; i arriba fins al nucli medieval de Castelló, que compta amb edificacions recuperades per part d'una associació local (l'Associació Masia de Castelló), que treballa per dinamitzar i posar en valor aquest emplaçament, fent treballs de recuperació i actes festius i culturals durant tot l'any (com el Pessebre dels Estels i la Rústic Festa), així com activitats que donen a conèixer les tradicions locals (gastronòmiques, culturals i etnogràfiques).
La tornada d'aquesta ruta circular es fa seguint l'antic camí empedrat, de gran valor natural i patrimonial, amb una lleugera baixada que permet arribar còmodament fins al nucli de Masboquera.
Al llarg del recorregut trobem paisatges de pi i de sotabosc característics de la zona litoral de muntanya. Aus, insectes i petits rèptils propis del paisatge d'interior proper al mar amb influència de la vegetació de la zona. També hi ha zones de cultiu, oliveres i fruits secs, que compten amb elements arquitectònics relacionats, com marges i recers de pedra seca.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics