El baròmetre autonòmic del CIS revela que la major part dels catalans preferirien que l'estat espanyol reconegués a les comunitats autònomes la possibilitat de convertir-se en estats independents. En concret, aquesta possibilitat és la preferida pel 37,4% dels enquestats quan se'ls pregunta per quina forma d'organització prefereixen per a l'estat espanyol. En canvi, el 27,7% aposten per un Estat on les comunitats autònomes tinguin major autonomia que en l'actualitat. El 16,7% pensa que s'ha de mantenir la situació actual, mentre que l'11% aposta per l'existència d'un Estat amb un govern central sense autonomies.
Amb tot, una clara majoria dels catalans, el 68,6%, afirma que li agradaria que el grau d'autonomia de Catalunya fos més gran que l'actual. El 19,1% dels enquestats és partidari de que la situació es mantingui igual que ara, mentre que el 8,1% preferiria que el grau d'autonomia fos menor.
Pel que fa a l'opinió sobre l'experiència del sistema autonòmic, un 42% dels catalans creu que ha estat més bé positiu, mentre que un 38,9% pensa que ha estat més bé negatiu. El 12,4% dels participants en l'estudi no s'atreveixen a definir-lo com a positiu o negatiu. La principal raó que justifica, segons els enquestats que opinen favorablement respecte al sistema, la seva resposta és que aquest permet més proximitat a les administracions i institucions. Per altra banda, els que creuen que el sistema ha estat negatiu justifiquen la seva resposta pel fet que creuen que la creació de les comunitats autònomes ha suposat un augment de la despesa pública.
Dels enquestats pel CIS, un 45,2% opina que l'organització de l'Estat en comunitats autònomes ha funcionat de manera regular, mentre que el 31,8% creu que ho ha fet malament. Per contra, un 11,1% dels catalans creuen que el sistema autonòmic ha funcionat bé i el 9%, que ho ha fet molt malament.
El baròmetre del CIS també revela que, per a un 31% dels catalans, Espanya és el seu país, mentre que per al 25,7% és un Estat format per diverses nacionalitats i regions. Per al 16,4% és l'Estat del que és ciutadà, mentre que per al 13,7% és un estat aliè i per a un 10,4% és la nació de la qual se senten membres. A més, l'estudi revela que el 30% dels catalans se senten bastant orgullosos de ser espanyols; el 24,6%, molt orgullosos; el 24%, poc orgullosos; i el 19,5%, gens orgullosos. De ser catalans se senten orgullosos el 50,4% dels enquestats; bastant orgullosos, un 33,9%; poc orgullosos el 7,9% i gens orgullosos, el 4,3%.
Valoració de les institucions
L'estudi d'opinió recull que el 43,4% dels catalans opinen que la gestió realitzada pel Govern ha estat regular. En canvi, el 23,3% creuen que ha estat dolenta i el 19,1%, bona. Sobre l'oposició, l'opinió està molt dividida, ja que el 35,2% opina que la seva actuació ha estat regular; el 35,1% creu que ja estat dolenta; el 19,2% opina que ha estat molt dolenta i el 5,7%, que ha estat bona.
L'opinió dels catalans sobre el Parlament és millor que la que tenen de Congrés dels Diputats o del Senat. Tot i això, el 41,3% dels enquestats creuen que la tasca que desenvolupa és regular, el 26,7%, creuen que és bona i el 17,3% creuen que és dolenta. En el cas del Congrés dels Diputats, el 38,9% opinen que la tasca és bona; el 33,2% curen que és regular i l'11,4%, que és molt dolenta. A més, el 49,1% entenen que el funcionament de l'administració catalana és igual que la central, i el 29,3%, que és millor.
Pel que fa al president de la Generalitat, Artur Mas, un 39,2% creu que la seva actuació al capdavant del Govern ha estat regular. El 27,9% opina que ha estat bona, mentre que el 19,7% considera que ha estat dolenta. A més, el 33,8% dels enquestats asseguren que Mas els inspira prou confiança; al 33,5% els inspira poca confiança; al 21,2% no els inspira cap confiança; i al 8,1% els inspira molta confiança.
Les preocupacions dels catalans
L'atur i els problemes econòmics representen, per als catalans, els principals problemes, segons el baròmetre autonòmic del CIS. En el primer cas, ho és per al 40,3% dels enquestats, mentre que en el segon, ho és per al 16,5%. Els polítics en general són el principal problema per al 9,9%. A una major distància se situen la independència i l'autogovern (3,4%), la immigració (2,7%), les retallades (2,5%) i el finançament de Catalunya (2,5%).
El baròmetre reflexa que la majoria dels catalans creu que la situació política actual a l'estat espanyol és molt dolenta (45,9%) o dolenta (45,7%), mentre que només un 6,3% creuen que és regular i un 1%, bona. Respecte a la situació econòmica a tot l'Estat, un 54,1% opina que és molt dolenta, un 40,8% creu que és dolenta, un 4,4% regular i un 0,4% bona.
Pel que fa a la situació política catalana, el 42,1% dels enquestats afirmen que és dolenta; el 25,5%, que és regular; el 24%, que és molt dolenta; i el 6,5%, que és bona. Per altra banda, el 50,5% creu que la situació econòmica a Catalunya és dolenta; el 34,5% creu que és molt dolenta; el 12,6% opina que és regular i el 2,1% creu que és bona. La majoria dels enquestats (45,1%) creu que la situació política catalana és pitjor que fa un any; el 34,1% creu que és igual i l'11,7% creu que és millor. Respecte a la situació econòmica, el 64,8% opina que és pitjor; el 21,9% creu que és igual; el 8,7% opina que és molt pitjor; i el 3,1%, que és millor.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics