Dilluns, 06 de Maig de 2024

Viatge en el temps al refugi de la Patacada

Les visites teatralitzades a l'espai s'inicien aquest divendres

18 de Juny de 2014, per Enrique Canovaca/ Sheila Díez
  • Ferran Vidilla, durant la visita teatralitzada

    Enrique Canovaca

"He creat una ficció a partir d'un fet anecdòtic i real, com és que quan es va obrir el refugi es va trobar una sabata de dona. A partir d'aquí ensenyem el refugi, expliquen per què la gent hi baixava, i fins i tot, hi vivia". Són paraules de l'actor Ferran Vidilla, qui ha preferit donar un toc de comicitat al relat, més "que seguir per un camí de dramatisme". "No cal afegir sensació d'angoixa i terror quan molta gent ja coneix la realitat del què va passar", indica l'actor.

Per això, el context utilitzat per fer la visita és un moment en que "no hi passava res important i la gent passejava". L'actor descobreix la molt bona estructura de construcció del refugi antiari, amb nou metres de fondària, més de mig quilòmetre de túnels i sortides que fan forma d'escaire per evitar l'ona expansiva de les bombes. Però també recorda el patiment de la població durant els bombardejos, amb episodis com la destrossa a l'entrada del refugi, a l'actual plaça de la Patacada, o la mort de la bibliotecària del Centre de Lectura, Regina Figuerola Revull.

El relat recrea les activitats diàries que realitzaven les persones tancades en el refugi, ja sigui per cuinar -quan es va obrir l'espai també es va trobar una cassola, ennegrida pel carbó- o per fer les necessitats -hi havia una zona de lavabos. I utilitza algunes referències que treuen més d'un somriure al visitant, com l'estàtua del general Prim, encara de peus, però sense l'espasa i amb el puny en alt, a favor de la República, o les activitats sexuals que s'hi realitzaven allà sota, enmig de l'obscuritat.

Els primers visitants, aquest divendres

El refugi s'obrirà al públic en general, aquest divendres, 20 de juny, a les 7 de la tarda. Durant el mes de juny es podrà visitar els dies 20, 21, 22, 25, 26 i 27, de 7 de la tarda a 9 de la nit, mentre que pel mes de juliol s'han programat visites els dies 2, 9, 16, 23 i 30, de les 7 de la tarda a les 8 del vespre. L'aforament de cada una de les entrades està limitat a quinze persones, amb una durada de trenta minuts per grup.

Fins els 7 anys l'entrada serà gratuïta, mentre que dels 7 als 14 anys i els majors de 65 anys hauran de pagar dos euros, i la resta, tres euros. Els grups escolars tindran una tarifa reduïda de dos euros. La venda dels tiquets es farà a la botiga de la Casa Rull, fins una hora abans de l'inici de la visita.

Condicions especials d'accés

L'Ajuntament de Reus recorda que les dimensions del refugi són petites i sense il·luminació exterior; que hi ha un unic accés possible mitjançant un tram d'escales que no permet accedir a les persones amb problemes de mobilitat, i que hi ha una segona sortida per cas d'emergència.

D'altra banda, el terra és natural i compactat, així que amb la pluja pot estar humit i té trams irregulars, mentre que les parets són de ceràmica manual, que amb el pas del temps es torna irregular i rugosa. Per fer la visita, cal anar acompanyat del guia i evitar distraccions del grup, així com no tocar les instal·lacions i els grafits originals que hi ha en algunes parets.

Exposició 'Reus sota les bombes'

Per tal de contextualitzar històricament la visita al refugi, el Centre de Cívic del Carme acollirà l'exposició 'Reus sota les bombes', realitzada per l'Arxiu Municipal. La mostra es podrà veure del 20 de juny i fins el 31 de juliol. Aquest mes, l'horari serà de 8 del matí a 9 de la nit, i el següent, de les 8 del matí a les 3 de la tarda.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges