Dissabte, 07 de Setembre de 2024

L'entrada al Parc Natural dels Ports

12 de Desembre de 2021, per Reusdigital.cat
  • Vista del poble de Paüls.

    http://miraquebe.blogspot.com.es/

Aquest diumenge tornem a convidar-vos a (re)descobrir la bellesa del territori. En aquesta ocasió ens desplaçarem a la localitat ebrenca de Paüls, una de les portes d'entrada al Parc natural dels Ports. El seu terme, muntanyenc i accidentat per contraforts, cingles i barrancs, amb abundants fonts i brolladors, el converteix en un indret ideal per començar-hi itineraris i excursions. Des de Reus, i en cotxe, haurem de fer un trajecte d'una hora i d'uns 90 quilòmetres. La ruta ens la marcaran les carreteres N-420 i C-12.

El poble de Paüls està situat dalt d'un turó, al peu del castell. Els carrers són esglaonats, estrets i costeruts, pel desnivell del terreny. Una bona manera de començar la visita pot ser una passejada per l'entorn de Sant Roc i la seva ermita. Trobareu el temple a uns tres quilòmetres del poble, i la visita val la pena també per la rellevància arquitectònica del conjunt. No té un únic estil en concret, sinó que en combina diversos. 
 

Una imatge de l'ermita de Sant Roc Foto: Consell Comarcal del Baix Ebre


Es tracta, i els veïns en presumeixen, d'un lloc de gran interès natural i paisatgístic, amb pins, xiprers, i altres arbres d'extraordinàries dimensions. La zona té també una font amb diversos sortidors, i 222 corros (una enorme pedra que fa de taula, i altres de més petites al voltant, que al seu torn són cadires). Cadascun dels corros, segons sembla, pertany a una família del poble, i aquesta la pot usar en exclusivitat per les festes de Sant Roc, Sant Antoni i el Dilluns de Pasqua. 
 

Camí de Sant Roc de Paüls Foto: Cedida


Altres indrets d'interès de Paüls són, posem per cas, l'església parroquial, dedicada aquesta a la Nativitat de Santa Maria. És una construcció d'una sola nau, amb elements d'estil gòtic. Es troba a la part més alta de la població, adossada al castell. 

Si l'excursió la voleu fer pel Parc Natural, aquí hi trobareu més informació. 

Un breu apunt històric



Segons s'apunta al web de l'Agència catalana de turisme, el topònim prové de la forma llatina paludes, llacunes. La població existia abans del repoblament català, ja que quan Ramon Berenguer IV va conquerir Tortosa el 1148 va lliurar Paüls al cavaller Roger Despuig. Així, la primera notícia documental data de 1168, quan el rei Alfons I va fer donació del castell de Paüls (Peduls) a Guerau de Riu, Pere de Santmartí i Ramon Queralt.

Si fem un gran salt en el temps, durant la Guerra Civil es van cremar els altars de l'església parroquial, que encara era la del castell.



 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics