Dimecres, 14 d'Agost de 2024

Cooperació per impulsar la gestió integral dels residus urbans del Camp

24 de Febrer de 2022, per Reusdigital.cat
  • Una imatge de la presentació i signatura del conveni

    Cedida

El president de la Mancomunitat de Residus urbans del Camp de Tarragona, Pau Ricomà, ha signat aquest passat dijous un conveni amb la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, i presidenta de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Teresa Jordà i els consells comarcals de l’Alt Camp, el Baix Camp, el Baix Penedès, la Conca de Barberà, i el Tarragonès, per a la gestió, ordenació i racionalització del tractament de la fracció orgànica recollida selectivament (FORM), i de la fracció resta, al Camp de Tarragona.

Coordinació i millora



El conveni estableix un marc de col·laboració i de cooperació mútua, amb la supervisió de l’ARC, per coordinar les plantes públiques de tractament de la fracció resta i de la FORM i el conjunt d’instal·lacions complementàries, optimitzant així la seva programació i el seu funcionament. Quant a les instal·lacions públiques de tractament de la fracció resta, a més, es vol aconseguir un únic preu de tractament, incloent el de la fracció resta i la gestió de la seva fracció rebuig, mitjançant la valorització energètica.

Un objectiu que, d’acord amb la voluntat dels ens públics signants, es pot estendre a la fracció FORM i a d’altres fraccions, si s’escau. Les infraestructures que cal coordinar són la planta de valorització energètica de la Mancomunitat, la planta de tractament de Botarell, del Consell Comarcal del Baix Camp (resta i FORM), i la planta de tractament de la FORM de l’Espluga de Francolí, del Consell Comarcal de la Conca de Barberà.

A aquestes caldrà afegir les que es troben actualment en execució o en estudi. És el cas, pel que fa a la fracció resta, de la  planta de tractament del Tarragonès de la Mancomunitat, amb la col·laboració del Consell Comarcal del Tarragonès, i de la planta de tractament de l’Espluga de Francolí, del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, a més de l’ampliació de la planta de Botarell, i els centres intermedis del Baix Penedès i de l’Alt Camp que actuaran com a integradors dels fluxos de residus d’aquestes dues comarques.

Pel que fa a la FORM, està planificat augmentar la capacitat de la planta de Botarell i millorar els processos de la de l’Espluga de Francolí. “Si hi ha un gran repte global que ens impel·leix a coordinar esforços aquest és, sens dubte, la lluita per frenar el canvi climàtic i entre els aspectes que precisen major atenció hi ha la gestió dels residus”, ha afirmat Pau Ricomà. “En aquest sentit, vuit poblacions del Camp de Tarragona (Cambrils, Constantí,  Reus, Salou, Tarragona, Valls, la Canonja i Vila-seca), participem mancomunadament de la gestió de la planta de valorització coneguda com SIRUSA. Tanmateix necessitem una gestió integral, de molt més abast, i amb aquest acord marc que signem avui fem un pas endavant en la gestió integral de residus urbans”, ha conclòs.

Actualització tècnica



Finalment, la planta de valorització energètica de la Mancomunitat ha aprovat un pla d’actualització tècnica per donar compliment als canvis normatius de l’activitat. En aquesta instal·lació es troba en estudi una actuació demostrativa, estratègica i pionera a Catalunya, dirigida a la captació de les emissions de CO2 i a la producció d’hidrogen verd per destinar-lo al transport pesat de residus (camions propulsats per H2) i a d’altres usos industrials.

Els estudis i actuacions necessàries per poder implementar la planificació, ordenació i racionalització dels fluxos de residus objecte d’aquest conveni marc s’estima que s’hauran realitzat i estaran operatives entre l’any 2024 i l’any 2025.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges