Dilluns, 05 d'Agost de 2024

De Segur de Calafell a Ucraïna: revelen la ideologia neonazi d'un combatent català al batalló d'Azov

13 de Març de 2022, per
  • El vídeo compartit pel periodista d'ETB Mikel Ayestaran ha causat rebombori a les xarxes.

    Twitter

L'entrevista del periodista Mikel Ayestaran (ETB) feta pública aquest dissabte en què dona veu a un dels combatents internacionals dins del Batalló d'Azov ha despertat força rebombori a les xarxes. El noi s'identifica com a "Miguel", de 23 anys i "de Tarragona". Concretament, es tracta d'un jove natural de Segur de Calafell que segons companys seus de classe en un viatge d'estudiants va ser detingut per la policia hongaresa per haver fet una salutació neonazi, mentre duia una samarreta amb el símbol del moviment feixista local, tot plegat davant d'una sinagoga a Budapest.

Malgrat que per ara no ha transcendit cap militància política d'aquest ara soldat del front ucraïnès, sí que existeix un perfil públic d'una agència de models i un altre d'Instagram, on el noi es manifesta com "un ciutadà exemplar". En l'última foto penjada se'l veu d'esquenes, amb l'església del poble de Siurana, al Priorat, en un costat.

I és que va ser el 24 de febrer quan l'exèrcit rus va començar la seva invasió d'Ucraïna, després que la via diplomàtica per desescalar les tensions no fructifiqués. El president rus Vladímir Putin en diversos discursos ha assenyalat en les tres últimes setmanes que la intenció de l'operació militar és "desmilitaritzar" i "desnazificar" el país. La polèmica en aquest darrer sentit ha girat a l'entorn del Batalló d'Azov, el més conegut entre els que utilitzen simbologia neonazi al bàndol ucraïnès.

Quan va esclatar la guerra, diversos països del bàndol occidental, entre ells la mateixa Ucraïna a través del president Volodímir Zelenski, van fer una crida internacional a tots aquells ciutadans que de manera voluntària volguessin sumar-se a la defensa ucraïnesa. Segons aquest govern, ja són prop de 20.000 els voluntaris provinents de 52 països.

Un d'ells ha acabat sent un calafellenc conegut per la seva ideologia ultranacionalista. En declaracions a la televisió basca, assegura que "no sento por" i reconeix que "he vingut de molt lluny". Nega haver-se sumat al Batalló d'Azov per motius ideològics, sinó perquè va ser el grup que més ràpid el va acceptar i ja fa una setmana que fa entrenament militar. Crític amb la reacció de l'OTAN i de la Unió Europea, Miguel fa una crida a tots els joves a seguir el seu exemple i enrolar-se militarment al bàndol ucraïnès.

Altres lligams del Batalló d'Azov amb el Camp de Tarragona


En els últims dies han estat moltes les mostres de suport al poble d'Ucraïna davant el conflicte bèl·lic. El teixit associatiu, especialment el d'entitats d'ucraïnesos, s'ha bolcat per recollir material, facilitar l'enviament de voluntaris i convocar protestes per reclamar la intervenció de l'OTAN.

Una de les associacions amb seu al Camp de Tarragona, de nom Khortytsya, ha impulsat diverses iniciatives en els últims anys, a partir del conflicte al Donbass, les zones més a l'est del país i autoproclamades repúbliques populars de Donetsk i Lugansk. Entre les imatges que es poden veure en les jornades solidàries d'aquesta entitat de Vila-seca hi ha banderes del Pravy Sektor, organització neonazi ucraïnesa, amb un símbol que ajunta una franja negra amb una de vermella. Material que es pot veure al web de l'entitat, com ara una bandera espanyola de l'any 2015, va acabar confiscat per l'exèrcit rus a una agrupació del Batalló d'Azov el passat 6 de març, segons informava el mitjà rus Dan News.

 
[plantillaucraina]

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges