Dissabte, 28 de Setembre de 2024

El sector de la construcció denuncia la «inacció» de les administracions davant l'alça de preus

04 d'Abril de 2022, per Reusdigital.cat
  • Reusdigital.cat

El sector de la construcció de les comarques de Tarragona denuncia la "inacció" de les administracions públiques davant la crisi energètica i l'augment de preus. El sector considera molt negativa la no actuació dels organismes, tant estatals com autonòmics i provincials, en la situació que les obres i contractes que s'estan executant es van signar amb preus no revisables.

El preu de l'acer, l'alumini i el ciment augmenten

La Foconta (Federació de Gremis de Construcció de Tarragona), el Gremi de la Construcció del Baix Camp i el Gremi de la Construcció del Tarragonès reclamen de forma urgent una normativa pròpia de caràcter excepcional que garanteixi mesures efectives per pal·liar l'escalada de costos en matèries primeres i materials de construcció. Aquestes entitats agrupen més de 300 empreses i professionals del sector i denuncien, sobretot, l'alça dels costos en combustible, electricitat i matèries primeres que afecten contractes que s'han signat en condicions que, actualment, no poden sostenir.

L'any 2021, materials com l'acer, l'alumini o el ciment van anar augmentant de preu sostingudament, però enguany aquests materials han incrementat en un 80%, un 60% i un 10%, respectivament. La majoria de les licitacions, però, basades en preus del 2021, s'hauran d'executar aquest 2022 amb aquests augments dels costos i, a més, amb l'increment també del gas i l'electricitat.


Revisió dels preus en cas que els costos dels materials augmentin 

El govern central, en resposta a l'escalada de preus, va dictar el Reial Decret Llei 3/2022 pel qual adopta mesures extraordinàries que reconeixen als contractistes el dret a la revisió de preus quan l'increment del cost dels materials per a l'obra adjudicada tingui un impacte en el contracte. Es considera increment quan els costos dels materials hagin augmentat més d'un 5% i es permet una revisió del preu del contracte que no superi el 20% del preu d'adjudicació original.

No obstant, el sector reclama als Ajuntaments, Diputacions i el Govern de la Generalitat que abans de l'adjudicació del contracte hauria d'introduir-se una clàusula de revisió de preus basada en les circumstàncies descrites per la norma estatal.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges