Diumenge, 14 de Juliol de 2024

Catalunya afronta una campanya forestal molt complicada per la sequera i la calor

15 de Juny de 2022, per
  • El conseller, Joan Ignasi Elena, durant la presentació de la campanya forestal 2022 a Sabadell.

    Juanma Peláez

Les altes temperatures de les últimes setmanes i la falta de pluges durant els mesos d'hivern i primavera auguren als serveis d'emergències una de les campanyes forestals més complicades i llargues dels darrers anys. Aquest dimecres al migdia s'han presentat a l'aeroport de Sabadell part dels efectius aeris que ajudaran a combatre els incendis durant la temporada d'estiu. Fins al mes de juny, ja s'han registrat 285 incendis forestals i s'han cremat 607 hectàrees de bosc, la xifra més alta des de 2012.

Així doncs, la campanya d'enguany disposarà de més de 5.000 servidors públics, així com uns 40 mitjans aeris i 16 drons del cos d'Agents Rurals, ha explicat el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena. Ha avisat que serà una temporada dura i sostinguda en el temps, "portem molt de temps amb poca pluja i una calor extraordinària, però a l'hora amb temperatures mínimes molt altes i una sequera extrema", tot recordant que "venim d'un hivern sec, que ve d'un altre sec". 

[slideflaix]1673[/slideflaix]

En aquest sentit, ha apuntat a les comarques de l'eix Noguera-Bages, l'Anoia i el Garraf, assenyalant-les com una de les zones de més risc que es declari un incendi. I per això, ha remarcat la importància d'aquest dispositiu, en marxa des de fa una vintena de dies. 

Més de 2.700 serveis en sis mesos


Des de l'1 de gener i fins el 12 de juny, els Bombers han treballat en 2.748 serveis una xifra més elevada que l'any passat durant el mateix període, i és que el 2021 van notificar uns 2.272 i també supera els registres de 2020, uns 1.207, i els de 2019, 2.343. Aquest 2022, tal com ha avançat Elena, s'ha declarat 285 focs forestals, "la majoria resolts de forma molt ràpida gràcies a la col·laboració ciutadana i els dispositius d'extinció i d'emergències".
 

Una demostració duta a terme a l'aeroport de Sabadell. foto: Juanma Peláez


A més, aquests dies s'està fent una transició d'incendis d'entre 5 i 10 hectàrees a d'entre 10 i 50, fruit de les elevades temperatures i la sequera. El titular d'Interior ha posat l'accent en la població i perquè sigui conscient dels perills que suposa l'acció de l'home en els entorns boscosos. 

Boscos estressats


El cap de Bombers, David Borrell, ha advertit "els boscos estan més estressats que mai" i això suposa que en cas que hi apareguin flames "poden tenir un comportament més ràpid i violent". Això ve donat per l'increment de la massa forestal i l'impacte del canvi climàtic, que fa que la mitjana de temperatures sigui més elevat que en anys anteriors. Per aquest motiu, els Bombers s'han hagut d'adaptar amb noves estratègies com, entre d'altres, "de caràcter defensiu, no anant a buscar l'incendi i de vegades esperant-lo".

[noticiadiari]2/235720[/noticiadiari]

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges