Divendres, 12 de Juliol de 2024

​Un projecte permetrà identificar biomarcadors per abordar millor l'obesitat infantil

28 de Juny de 2022, per
  • Un equip d'investigació de l'IISPV i la URV coordinen un estudi per identificar biomarcadors en l'obesitat infantil

    Cedida

Saber quina és la interacció d'aspectes com els hàbits alimentaris i de la son, l'exercici físic, la genètica o els condicionaments de l'entorn i quin és el seu paper en l'obesitat. Aquest és l'objectiu principal de l'estudi europeu coordinar per investigadors de l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) – CERCA i de la URV.

El projecte analitzarà les dades de més de 3000 infants d'entre 0 i 18 anys de diferents països, que es gestionaran amb una aplicació web. Segons la investigadora de la Unitat d'Investigació en Pediatria, Nutrició i Desenvolupament Humà (URPNDH), Verònica Luque, "el resultat de la interacció de la dieta, l'entorn, els horaris del dia, la genètica, el medi ambient o l'activitat física es pot estudiar en uns marcadors presents a la sang i a l'orina anomenats metabòlits". Analitzant aquests metabòlits es pot veure quina és la interacció entre els diferents hàbits i "els efectes diferents per a cada persona conduint o bé cap a la salut o bé cap a la malaltia", exposa Luque.


Els biomarcadors es recolliran en una aplicació web



Els principals biomarcadors es recolliran a través d'una aplicació web perquè els professionals puguin estudiar els metabòlits i saber millor com arribar a uns resultats. Luque assegura que aquesta aplicació tindria potencials aplicacions a la clínica, com per exemple "a l'hospital, a l'hora de fer el seguiment d'un pacient que té obesitat, després d'analitzar uns metabòlits determinats a la sang o a l'orina n'introduiríem els valors a aquesta aplicació i, d'aquesta manera, investigadors o clínics podrien obtenir informació sobre quin tipus de dieta segueix, quin és el seu estat metabòlic...". Per tot això, aquest equip d'investigació es concep des d'un enfocament multidisciplinari: hi treballen plegats dietistes, pediatres, analistes de laboratori i bioinformàtics.

L'estudi, que porta per títol "Caracterizació de biomarcadors de dieta, activitat física i son en nens i joves" ha estat finançat per l'Instituto de Salud Carlos III i els fons Next Generation. El projecte tindrà una durada de 36 mesos, des d'aquest mes de maig i fins al desembre de 2024.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges