Dimecres, 17 de Juliol de 2024

Tres nous pous al servei d'Aigües de Reus

27 de Desembre de 2022, per
  • Aigües de Reus incorpora tres pous més de l'autovia de Bellissens

    Cedidaç

Aigües de Reus podrà tirar endavant un projecte de millora de la qualitat de l'aigua després de disposar d'un seguit de pous situats al costat de l'autovia de Bellissens. Aquest pas ha sorgit després que l'empresa pública ADIF hagi autoritzat l'actuació, en un llarg procés de tramitació.

Per engegar el projecte, calia el permís d'ADIF, ja que el projecte afecta parcialment terrenys que, arran de la construcció del corredor del Mediterrani, estan situats just en el límit del domini públic ferroviari. Un cop superada aquesta llarga tramitació, l'Ajuntament de Reus ja ha procedit a l'aprovació definitiva del projecte, amb la previsió que la licitació de les obres es faci al llarg del primer trimestre de 2023.

Els tres pous comptaran amb un sistema de desnitrificació


El projecte té l'objectiu de recuperar i posar en servei tres pous que, avui dia, només s'utilitzen esporàdicament, atès que presenten problemes de qualitat de l'aigua per la presència de nitrats, principalment. Són tres pous que, des de l'any 2012, ja compten amb la infraestructura adequada per entrar en servei. No obstant, atesa la presència de contaminants, els pous necessiten la implantació d'un sistema propi de potabilització i de les corresponents instal·lacions.

La solució que s'ha escollit per a la millora de la qualitat de l'aigua és un sistema amb resines d'intercanvi iònic. Es tracta d'una tècnica àmpliament utilitzada en el tractament d'aigües, que s'ha demostrat molt efectiva en la desnitrificació. Un procés que garanteix plenament la qualitat i la salubritat de l'aigua que en resulta, que podrà destinar-se a usos de boca.

A banda de la inversió tecnològica, el projecte requereix moviment de terres i de l'ampliació de les instal·lacions i de l'edifici que actualment acull l'estació de bombament dels tres pous. En conjunt, el projecte té un cost estimat de 494.000 euros.

150.000 litres més cada hora


L'entrada en servei d'aquests tres pous permetrà a la ciutat de Reus comptar amb una nova font de proveïment de fins a 150.000 litres hora, en funció de la disponibilitat de l'aqüífer corresponent. Una inversió en la línia del millor aprofitament dels recursos hídrics de la ciutat, com la diversificació de les fonts d'abastament i el millor aprofitament dels recursos són dos dels reptes que reclama la transició energètica.

En aquest sentit, un dels projectes destacats d'aquest 2022 ha estat la recuperació de l'antic minat del barri Fortuny amb l'objectiu d'utilitzar aquesta aigua sense tractar per al reg del parc del lliscament i l'entorn del Parc dels Capellans, i la posterior utilització per a ús de boca, un cop que s'hi instal·li una planta d'osmosi inversa que està en fase de projecte i que ha estat objecte de subvenció per part de l'ACA.

De fet, la recuperació i entrada en servei d'una altra mina d'aigua, mitjançant la interconnexió del minat d'Almoster amb la planta potabilitzadora de la ciutat, ja ha estat una de les inversions importants dels darrers anys. Aquesta actuació, vinculada a les obres de millora del Passeig de la Boca de la Mina, ha permès recuperar la captació de l'antic minat d'Almoster per regar els espais verds que ara es creen amb l'esmentat projecte d'adequació del passeig, com són el Parc Agrari i el Parc de les Olors. Paral·lelament, l'aigua sobrant d'aquesta captació recuperada s'envia a l'Estació de Tractament d'Aigua Potable (ETAP) de Reus per al seu tractament i posterior derivació a la xarxa d'aigua potable.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges