La sala polivalent del Centre Cívic del Carme de Reus es va quedar petita amb motiu de la jornada d’integració laboral adreçada a joves, organitzada el passat dimarts per l'empresa de formació DomSpain i l'ONG Open Europe. En aquest espai es van reunir joves professionals de vuit països europeus per a debatre i presentar les seves propostes transversals, dedicades a millorar la empleabilitat d’altres joves. Les propostes es treballen de manera conjunta amb diverses empreses d’Europa, que uneixen forces i perspectives per trobar solucions a diferents problemàtiques de temàtica juvenil.
Un dels projectes presentats és “Singulars”, que forma i prepara joves d'entre 16 i 29 anys que es troben en situació d’atur, amb cursos per a obtenir títols d’auxiliar administratiu o A2 d’anglès, complementat amb estades opcionals a l’estranger. D’aquesta manera aconsegueixen que tinguin una experiència que en acabar la formació educativa no tenen. A la jornada es va aprofitar també per donar a conèixer aspectes de Catalunya i les seves tradicions.
Idees sense fronteres
La jornada va comptar també amb ponents internacionals que van posar el seu gra de sorra tot parlant d’inciatives a nivell europeu com “Chat2Learn”, que fomenta i potencia l`us de tecnologies chatbot en educació d'adults, “Reset and Restart”, que ajuda a formadors a conèixer com millor els joves poden trobar el seu camí laboral, o el projecte “Heart”, en el qual s’intenta apropar la robòtica a l’educació d’alumnes amb necessitats especials.
Les pràctiques laborals a l’estranger són molt positives pels joves, ja que els hi dona una experiència laboral pràctica que poden demostrar al tornar al seu país. Aquest ès lobjectiu principal del projecte “Tried & True”, coordinat per Ici et Ailleurs, de l’Illa Reunió (França) i 7 socis europeus de Italia, Xipre, Irlanda, Bulgaria i Espanya. En formen part l'Anne (Coordinadora), l'Spyros (Microkosmos, Itàlia) i la Vitlena (EDF, Bulgaria). La primera en destaca “la importància de poder donar oportunitats als joves, que tinguin una perspectiva àmplia de la mobilitat, fent pràctiques en diferents països”. Per la seva part, el Spyros apunta que “aquest projecte éts molt important, ja que dona les eines necessàries als joves per a aconseguir una feina”, i la Vitlena afegeix que “per a nosaltres aquest intercanvi suposa una gran oportunitat, podem compartir idees i veure com funcionen propostes d’altres companys, i que en un futur puguem importar o implantar part d’aquestes idees a casa nostra”. El resultat de tota aquesta trobada és elaborar ara un manual de bones pràctiques de manera conjunta, una vegada analitzades i diferenciades les problemàtiques de cada país.
Erasmus +
L’experiència d’Erasmus+ permet a molts joves viatjar i conèixer diferents cultures sense la necessitat de cursar a la universitat. L’Aine (Foyle Int, Irlanda del Nord), en destaca “poder explicar la teva cultura a adolescents de tot el continent. Aquests viatges són com una bola de neu, una vegada visites un país en vols més”. La Vicky, representant de Eurosuccess, Xipre, afegeix que “en el nostre cas també treballem amb escoles, persones migrants i inclús gent que està a la presó”. Relata que en la seva experiència “millora la teva capacitat comunicativa i també et connecta més amb la gent que t’envolta. Cada vegada amb l’efecte boca-orella i la feina per les xarxes socials arriba a més gent”.
Més informació
Per a qualsevol dubte o interès sobre l’Erasmus+, voluntariats o formacions diverses Open Europe es troba al Casal de Joves de La Palma, cada dimecres a la tarda.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics