Dilluns, 15 de Juliol de 2024

L'Ajuntament de Reus recorda els consells i mesures per fer front a l'onada de calor

Alguns dels consells són evitar el sol directe i hidratar-se sovint

24 d'Agost de 2023, per Reusdigital.cat
  • Díptic amb els consells per fer front a les onades de calor

    Cedida

L'Ajuntament de Reus, a través de la Regidoria de Benestar, manté activades les mesures per fer front a l’onada de calor i recorda a la ciutadania els consells per evitar els efectes de les elevades temperatures, de manera especial en les persones més vulnerables. 

Les mesures que es prenen són les següents: Control periòdic de les treballadores familiars a usuaris/àries del servei d'ajuda a domicili, trucades periòdiques a usuaris/àries de l'empresa que presta el servei de teleassistència de l'Ajuntament, dins del seguiment habitual, es recorda al personal d'Atenció Social Bàsica i a les empreses que presten serveis a les persones grans la necessitat d'informar tothom dels consells de prevenció, difusió del díptic "Consells per evitar problemes causats per la calor" editat per la Regidoria de Benestar Social de l'Ajuntament de Reus.

Des del consistori, es donen 5 consells bàsics per evitar conseqüències greus derivades de les altres temperatures: A casa, controlar la temperatura, al carrer, evitar el sol directe; a la feina, evitar riscos, limitar l'activitat física durant les hores de més calor, hidratar-se sovint i vigilar l'alimentació.

Qui ha de tenir especial precaució amb la calor?

Les persones majors de setanta-cinc anys i els infants menors de quatre anys, les persones amb malalties cròniques, discapacitats físiques o psíquiques i limitacions de mobilitat o autocura, i/o problemes mentals i de conducta derivats del consum de substàncies psicoactives o d'alcohol, les persones que prenen medicaments amb efectes sobre el sistema nerviós central o diürètics, aquelles qui fan una activitat física intensa, les qui treballen en ambients calorosos i les qui viuen soles o es troben en situació de pobresa.

Com es pot ajudar aquestes persones?

Els infants tenen una menor capacitat d'expressar la set i les persones grans, de percebre-la; per tant, és important que els oferiu aigua perquè estiguin hidratats.

Al cotxe mai no s'han de deixar infants, persones fràgils o mascotes amb les finestres tancades.

També s'ha d'evitar exposar els nadons al sol durant les estones més caloroses del dia. Si sortir al carrer és indispensable, utilitzeu un para-sol que aturi l'efecte directe dels raigs, però mai no cobriu el cotxet amb algun teixit perquè dificulteu l'entrada i la circulació de l'aire.

Si coneixeu persones grans o malaltes que viuen soles, manteniu-vos-hi en contacte freqüent i mireu de visitar-les almenys dos cops al dia. Si prenen medicació, reviseu amb el seu metge si aquesta pot influir en la termoregulació i si s'ha d'ajustar o canviar.

Com puc saber que algú pateix un cop de calor?

Els símptomes més freqüents d'un cop de calor inclouen, entre d'altres, un augment de la temperatura corporal superior a 40 °C, mal de cap, nàusees i vòmits, pell envermellida, calenta i no suada, respiració i freqüència cardíaca accelerades, i alteracions de l'estat mental o el comportament, com ara confusió, irritabilitat o deliri.

Què he de fer si algú pateix un cop de calor?

En primer lloc, l'heu d'allunyar de la font de calor. Tot seguit, abaixar la temperatura de l'entorn, obrir les finestres o engegar un ventilador, treure-li l'excés de roba i mullar la persona amb aigua, i avisar urgentment els serveis d'emergències (112).

Per a més informació sobre aquest tema es pot consultar aquest enllaç

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Teodoro  25 d'Agost de 2023

LA SANIDAD DE REUS ACTUAL, DEBEN DARNOS UNA RESPUESTA.

Posiblemente no sea bien venido el escrito, pero cualquier ocasión es buena para explicar lo que la sociedad piensa y dice...

Si hay un tema especial y general en la sociedad plural, es la atención a las personas sobre la salud. Al igual que el sistema de salud, podemos hablar de la cultura, la enseñanza en general. Estos temas junto con el paro, son las bases de una gran nación, de un país. Si estas bases funcionan, seguro que el país funciona. ¡Porque la pobreza es la causa de todas ellas juntas!

Transcurrido el paréntesis veraniego, lo que es seguro, es que (por diversos motivos), la situación asistencial, económica y política alrededor de la Sanidad de los CAPs, y con la integración del Hospital San Juan de Reus, a la red sanitaria catalana seguirá dando mucho que hablar. Pues el actual sistema de gestión, que durante años pasados fue un modelo a nivel nacional, llevamos muchos años, y más a partir de la pandemia de la COVID-19, que ha caído en picado...

Actualmente la sanidad pública se está deshaciendo a favor de la privada, estamos viendo que el Estado en general, las Autonómicas en particular, se desprenden de la sanidad por motivos de la gestión económica, no parece ser viable a las cuentas del Estado, ni de las Autonómicas… Pero eso sí, repercute en la salud general de la población. Debemos romper una lanza a favor de estas iniciativas, pero con transparencia, gestionando recursos propios para que repercutan en la sociedad plural.

Sobre la gestión, es un tema que tiene que ser transparente, eficaz…, con unas auditorias anuales para que las manos negras no existan. Gastar más de lo que se tiene, ese no es el camino. Reforzar el tema de urgencias es primordial, si las urgencias son eficaces es el primer paso para evitar los ingresos de enfermos, que aparte de ser costosos, se reducen los costes generales. La gestión para que sea eficaz debe haber unos objetivos para remunerar al personal profesional sanitario: la calidad, la satisfacción y, sobre todo, una dirección profesionalizada, no politizada, que sea capaz de implantar criterios de control, mantenimiento y mejora de los servicios (productividad). Hay que poner en marcha una máquina que necesita urgentemente un giro de 360 º, de lo contrario, no se podrá seguir con lo que tenemos.

Los actuales políticos no son servidores de la sociedad, no ven más que el sol que sale a diario, no tienen capacidad de análisis real, les importa un bledo todo lo que ocurre, y lo más grave de todo: “no tienen interés para solucionar los problemas comunes de la sociedad plural”. Estos adjetivos, van más allá del ámbito municipal, aunque lo más elemental y llamativo empieza por uno mismo, la credibilidad…

Al dinero público si no se le exige niveles de retorno previstos, de forma que podamos controlarlo con sistemas objetivos, seguirá siendo gasto público, y el gasto nunca ha conseguido bienestar perdurable en las sociedades, sin embargo, las inversiones bien realizadas son las que nos pueden ayudar a dar un salto cualitativo en cuanto a bienestar social e igualdad de oportunidades, nos llevaran a conseguir mejoras relevantes para los ciudadanos. Este es un tema trascendental, de gran importancia para nuestro país, más cuando tenemos una estructura pública de gran volumen que maneja cantidad ingentes de fondos, estos debemos convertirlos y tratarlos como inversión y no seguir tratándolos como gasto.

Un país que no sabe más que gastar, o la forma de como derrochar sin control, con el único fin pagando el pueblo con la subida de impuestos que no tiene fin. Un país que no sabe crear riqueza o los medios para mantener el bienestar social conseguido, es un país sin rumbo. La inversión debe tener su resultado con la creación de puestos de trabajo bien remunerados, que satisfaga la realización de las personas y desarrollen consumos controlados. Cuando un país no crea riqueza, y tiene como objetivo un gasto descontrolado, con el paro más alto de los países de la UE, es un país sin futuro. Este es mi país, MI COMUNIDAD AUTONÓMICA…

Reportatges