Gairebé 49.000 persones han visitat la Casa Navàs al llarg d’aquest 2023 en alguna de les diferents modalitats de visites que s’ofereixen, una dada que suposa un increment de l’11,5% respecte als prop de 44.000 visitants del 2022. Aquesta xifra representa un nou rècord històric des que l’edifici modernista de Lluís Domènech i Montaner va obrir les portes, l’estiu del 2018.
Pel que fa a l’origen dels visitants, el públic català representa el 59% del total, de la resta de l’Estat espanyol en prové el 18% i el 23% és estranger. Els visitants de Catalunya provenen, principalment, de Barcelona, Reus, Tarragona i Lleida. La majoria de persones que venen d’altres punts de l’Estat són del País Valencià, la Comunitat de Madrid i del País Basc, mentre que, del públic internacional, prop de la meitat prové de França i, la resta, sobretot, d’Alemanya, els Països Baixos, el Regne Unit i Bèlgica.
En preguntar al públic quin és el motiu pel qual visiten la Casa Navàs, el 35% diu que per interès cultural, el 18% que ha estat gràcies a una recomanació, el 16% assegura que es tractava d’una visita que tenien pendent i el 12% explica que l’han visitada perquè els n’ha informat l’Oficina de Turisme de Reus. Les xarxes socials, els mitjans de comunicació o, senzillament, perquè estaven passejant per la ciutat, són altres motius que porten el públic a endinsar-se a la Casa Navàs.
La Casa Navàs de Reus torna a superar el seu rècord de visitants
Al marge de les xifres de visitants, unes 17.200 persones han participat en alguna de les activitats dissenyades al llarg d’aquest 2023 amb motiu de la celebració de l’Any Domènech i Montaner, tenint en compte que 10.000 ja pertanyen a la «Reus 1900. Festa modernista», celebrada els dies 15 i 16 d’abril, conjuntament amb l’Agència Reus Promoció.
Per tant, les activitats que han tingut lloc a la mateixa Casa Navàs han atret unes 7.200 persones. D’entre les iniciatives programades durant el primer semestre hi ha hagut, a banda de la citada festa modernista, una campanya d’entrades amb descomptes pels reusencs, la mostra fotogràfica col·lectiva 'Mirant la Casa Navàs', la creació d’una nova visita teatralitzada conduïda per Domènech i Montaner, el 2n Concurs de pintura ràpida Casa Navàs i l’exposició escolar 'Fes la teva casa modernista'.
Entre juliol i desembre, per l’Any Domènech i Montaner s’ha programat l’espectacle de dansa 'Exhale Casa Navàs' d’Anna Borràs i Daniel Navarro, el 3r Cicle de Conferències 'Casa Navàs, testimonis modernistes', l’exposició 'Domènech i Montaner, patrimoni mundial' del Centre d’Estudis Lluís Domènech i Montaner i la visita conferència 'L’heràldica modernista'. Per la seva banda, l’acte sorpresa que el mes de desembre havia de suposar el final de la celebració, ha estat ajornat unes setmanes perquè encara s’estan tancant alguns detalls al respecte. Properament s’anunciarà la data de la convocatòria on s’anunciarà aquesta sorpresa final.
La Casa Navàs es mostra molt satisfeta amb els resultats obtinguts en una programació que ha estat molt variada, i que ha contribuït, precisament, a donar a conèixer les diferents vessants d’un personatge polièdric com ho era Lluís Domènech i Montaner.
S’inaugura l’exposició "Barça 'Més que un Club', Montjuïc, 'un estadi refugi'"
La Casa Navàs enceta el 2024 amb la inauguració de l’exposició "Barça 'Més que un Club', Montjuïc, 'un estadi refugi'". Entre la tardor del 1936 i la primavera del 1937, en plena Guerra Civil Espanyola, l’Estadi Lluís Companys de Montjuïc va arribar a acollir a més de 21.000 persones desplaçades procedents de diferents parts de la Península. La fotògrafa d’origen polonès Margaret Michaelis va recollir el dia a dia dels milers de famílies que van passar per aquest recinte esportiu. Avui, l’estadi de Montjuïc és la llar provisional del FC Barcelona i el Club, des de la seva Fundació, vol reivindicar el paper d’aquest recinte, que va acollir a milers de persones que fugien de la Guerra Civil.
La mostra, que té la voluntat de ser itinerant, es va estrenar el passat mes d’octubre a Montjuïc i fa la seva segona parada a Reus a l’antiga botiga de teixits de la Casa Navàs. Precisament aquesta botiga ja té una vinculació amb el FC Barcelona i és que l’aparador actual d’aquest espai és obra de Francesc Mitjans, l’arquitecte que va dissenyar el Camp Nou.
"Barça 'Més que un Club', Montjuïc, 'un estadi refugi'" s’inaugura aquest divendres i estarà oberta fins al 8 de febrer. L’entrada és gratuïta i es pot visitar de dilluns a divendres d’11 del matí a 2 del migdia i de 5 a 7 de la tarda i els dissabtes de 5 de la tarda a 8 del vespre. Amb aquesta exposició, el FC Barcelona, la seva Fundació, ACNUR i la Casa Navàs volen ajudar a visibilitzar la situació que pateixen més de 110 milions de persones refugiades i desplaçades que hi ha al món actualment.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics