Reus serà escenari de dues proves dels 4ts Premis Gastronòmics Josep Lladonosa, un dels esdeveniments més rellevants que se celebren a tot Catalunya en la recerca dels millors alumnes de cuina i sala del país. Concretament, l'Espai Llotja de la Cambra de Comerç de Reus acollirà la gran final del Premi Social (dissabte 13 d'abril) i la semifinal Tarragona-Lleida (diumenge 14 d'abril) de la quarta edició dels Premis Lladonosa.
Les dues jornades s'han presentat aquest dimarts en un acte al Palau Bofarull de la Diputació a Reus, amb la participació de la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, i l'alcaldessa de Reus, Sandra Guaita. Ambdues institucions col·laboren amb aquests premis, creats l'any 2021 com a homenatge al cuiner català Josep Lladonosa i Giró (1938), figura cabdal de la cultura gastronòmica mediterrània, i que posen en valor el talent jove, la cuina, els productors i l'alimentació de proximitat.
Tal com ha explicat Xavier Romeu, director dels Premis, un total de nou alumnes de cinc escoles de cuina de Tarragona i Lleida participaran a la semifinal, d'on sortiran els alumnes que passaran a la final, que tindrà lloc el 19 de maig a, la capital del'oli, les Borges Blanques. Pel que fa a la final del Premi Social, seran nou els aspirants de tot Catalunya, procedents de dos centres de formació. A la categoria de sala es mesuren set joves més arribats de dues escoles. L'elecció dels Premis Lladonosa es realitza a través de tres concursos gastronòmics -amb showcooking en directe, inspirats en el format 'masterxef' i obert a totes les Escoles d'Hostaleria de Catalunya, públiques i privades.
Al llarg de les dues jornades, el públic assistent podrà fer tastets de diverses elaboracions, preparades amb productes de proximitat, i la recaptació es bescanviarà per productes alimentaris que després es consumiran al rebost i la cuina del Centre Social el Roser de Reus.
Els famosos germans Torres (Cuina Germans Torres de Barcelona), amb tres Estrelles Michelin, apadrinen els premis i encapçalen un jurat amb altres mestres dels fogons com Pep Moreno (Deliranto Salou), Vicent Guimerà (L'Antic Molí Ulldecona) o Ferran Cerro (Reus), alguns dels quals també han participat a l'acte de presentació.
El Premi Social és obert a totes les fundacions i col·lectius de Catalunya que treballen a l'àrea de serveis socials. Hi col·labora també el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat.
Final Premi Social en homenatge a Josep Lluís Rull. 13 d'abril de dos quarts de 9 del matí a 3 de la tarda
Pel que fa a Cuina, hi participaran els següents alumnes: de Formació i Treball: Álvaro León, Cristian Valencia i Michel Chivara, i del Centre de Noves Oportunitats del Camp de Tarragona: Farid Allabou, Govinda Almiñana, Luna Moral, Modou Lo, Smail Haddoudi, Youssef Hathout.
Pel que fa a Sala, hi participaran: de l'Institut Escola d'Hoteleria i Turisme de Lleida: Rony Alexander Espinoza i de l'Escola El Llindar-El Repartidor: Ainhoa Nuñez, Saray Ramia, Laura Alexandra, Talytmass Ouchikh, Ismael Amadri, Nicolas del Pino.
Semifinal Tarragona-Lleida. 14 d'abril de dos quarts de 9 del matí a 3 de la tarda
Hi participaran els següents alumnes: de l'Institut Escola d'Hoteleria i Turisme de Cambrils: Jenny Adriana Mieres i Joel Obrero, l'Escola de Cuina Villa Retiro: Eduard Piñol, Lander Ismael Corrales i Lara Pujadas, l'EHVO: Aaron Muñiz; l'Escola Vedruna Gràcia: Izan García i Luciana Baltazar, l'ESCOTUR Lleida: David Ruiz.
Activitats gastronòmiques dels Premis Lladonosa a l'Espai Llotja
El dissabte, 13 d'abril, d'11 del matí a 2 del migdia, hi haurà la venda i degustació de productes, a les 12 del migdia, un tast de cerveses San Miguel, de 5 a 7 de la tarda, venda i degustació de productes, de 5 a un quart de 7 de la tarda, el concurs de tiratge de cerveses, i a dos quarts de 7 de la tarda, una exhibició de cocteleria.
El diumenge, 14 d'abril, d'11 del matí a dos quarts de 2 del migdia, hi haurà la venda i degustació de productes.
Durant l'acte d'aquest dimarts, la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, ha destacat que "a la Diputació de Tarragona fomentem l'emprenedoria i l'activitat econòmica en múltiples àmbits". A més, ha destacat que "com a gestors de les marques turístiques Costa Daurada i Terres de l'Ebre, promovem iniciatives vinculades a la gastronomia, a l'enologia, als nostres paisatges agrícoles o als sabors de quilòmetre zero". "La gastronomia és un valor afegit a l¡oferta turística", ha conclòs.
Per la seva banda, l'alcaldessa de Reus, Sandra Guaita, ha posat l'èmfasi en el suport de l'Ajuntament de Reus als premis "pel seu impuls i acompanyament al talent jove i per la seva vessant social, el cor d'aquests premis, molt en la línia dels valors que treballem des de l'àmbit municipal al Centre Social el Roser".
Pep Moreno, portaveu del jurat, també ha reiterat el compromís del Premi Social "perquè potencia la creativitat des de l'exigència i la pressió per sortir endavant" i ha refermat la rellevància del treball de sala en la professió, al figura del cambrer i cambrera.
A la presentació de les jornades també hi ha assistit el diputat delegat de Gestió de persones i Talent, Joan Castor Gonell, i el regidor de Promoció Econòmica, Innovació i Coneixement de l'Ajuntament de Reus, Josep Baiges.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics