Divendres, 05 de Juliol de 2024

Noemi Nieto: 'Junts és l’únic projecte que pot retornar l’impuls, el lideratge i el bon govern a Catalunya'

Entrevistem a la número quatre de la llista del partit de Carles Puigdemont a la demarcació

08 de Maig de 2024, per Reusdigital.cat
  • La número 4 de Junts+ Puigdemont per Catalunya a la demarcació, Noemí Nieto

    Cedida

La gerent del Pius Hospital de Valls, Noemi Nieto Fumanal (Reus, 1976), és la número quatre a la llista de Junts + Puigdemont per Catalunya a la demarcació de Tarragona. Nieto ha decidit assumir el repte de fer el pas a la política i implicar-se en la candidatura del president Puigdemont perquè, segons diu, "és l’únic projecte que pot retornar l’impuls, el lideratge i el bon govern a Catalunya". Pel que fa al seu àmbit professional, opina que "com economista especialitzada en el sector públic de salut treballa per la correcta assignació de recursos prioritzant l'impacte social de la gestió sanitària" Us oferim una nova entrevista que  Reusdigital.cat fa a candidats de llistes vinculats a la nostra ciutat i al territori.

 

Com ha estat el seu pas a la política? I perquè a Junts?

 

Els meus inicis en política comencen amb una trucada del president Puigdemont. Jo sóc nova en política, tot és nou per mi, però també és cert que vinc del sector sanitari i gestiono recursos públics per tant, sóc sensible a temes que afecten a la ciutadania, en el meu cas, la gestió sanitària. 

Sóc independent, mai havia estat en política però penso que Junts+ és l’únic projecte que pot retornar l’impuls, el lideratge,  i el bon govern a Catalunya. 

 

Com interpreta vostè l'avançament de les eleccions al Parlament?

 

L’interpreto com una necessitat imperiosa de canviar la situació actual de debilitat, d’inacció i d’endarreriment en la presa de decisions, donant de nou el torn de paraula als catalans. Aquest país no es pot governar amb 33 diputats. Catalunya ha de poder decidir quin és el projecte polític que ha de liderar i governar les nostres institucions.

Certament, aquest 12 de maig és molt estratègic, hem de triar entre si volem un govern sòlid i estable, amb un lideratge ferm i que prengui les decisions sense demanar permís o un model centralista a expenses de la Moncloa. 

 

La campanya electoral ha viscut el parèntesi de reflexió del president Pedro Sánchez. Què opina de tot plegat?

 

Ens va agafar a tots desprevinguts. No m’ho esperava, de fet, crec que ningú s’ho esperava. Penso que ha estat una jugada estranya, desconec si respon a criteris electorals o a una necessitat real d’analitzar els riscos legals personals d’ell i el seu entorn, cinc dies són molts pel càrrec que ocupa, la deriva ha estat, de moment, una falta de professionalitat. 

Els polítics catalans han viscut tant o més el lawfare, les estructures de l’estat han actuat en contra dels líders catalans durant molts anys, utilitzant el descrèdit i l’atac constant i amb molta fermesa i dignitat han sabut aixecar-se. 

 

Com veu la salut del procés i la independència de Catalunya actualment?

 

Hi ha un canvi de paradigma important en tot el procés. Ara no estem com passat l’1O, potser no tenim la mobilització social de llavors però ara ja es parla de la independència de Catalunya com un fet possible. 

És un camí que s’ha d’iniciar amb el creixement en competències  públiques, amb constància i determinació, al 100% per cada sector, l’autogestió al territori és imprescindible per l’eficiència i eficàcia de qualsevol sector. El primer pas és revertir la balança fiscal i altres maneres de ser solidari. La fiscalitat pel teixit productiu i la qualitat i eficiència de l’administració  és la balança necessària per convertir-nos en un gran país, tenim tots els elements per aconseguir-ho, falta lideratge i capacitació.

El president Puigdemont, des de l’exili, ha seguit treballant pel poble català i ha adquirit una gran visió europea dels diferents models públics de la resta països. Ara el procés d’independència està sobre la taula. Des de Junts + Puigdemont per Catalunya estic convençuda que sabrem aprofitar l’ocasió per fer passos en ferm per avançar en allò que es va començar el 2017.

 

Com a experta en el sector sanitari com valora el funcionament dels serveis sanitaris catalans?

 

El sistema sanitari és complex i la seva valoració ha de ser fer-se des de quatre eixos: els pacients, els professionals, la innovació tecnològica i les infraestructures.

Hem de fer front a les derivades del sobreenvelliment de la població, més esperança de vida i, per tant, més malalties, la falta de professionals, l’increment de jubilacions i professionals a l’estranger, sobrecàrrega de treball, desequilibri territorial en infraestructures, no tots els catalans disposen de la mateixa qualitat d’equipaments, per tant iniquitat territorial. 

Totes les solucions passen pel quart eix: la innovació tecnològica (més recerca i investigació, intel·ligència artificial, robotització , eficiència energètica,... ). Amb el treball del nou govern de Junts+, del bracet dels representants sindicals i les patronals, s’hauran de planificar i executar els eixos transformadors pel gran repte demogràfic dels propers anys. 

 

Tot apunta que els resultats obligaran a fer pactes. Podria Junts arribar a pactar amb el PSC?

 

El president Puigdemont s’hi va referir fa uns dies, i les seves afirmacions van ser molt clares: cap vot de Junts+ servirà per investir Illa. 

 

La unitat del sobiranisme podria tornar a ser una realitat ara que ERC i Junts donen suport a la governabilitat d'Espanya?

 

La història ens demostra que és anant junts i de la mà que aconseguim grans coses per Catalunya. ERC i Junts ara tenim un paper clau en la legislatura espanyola, per tant hem de saber aprofitar l’ocasió. 

Junts ha sabut jugar les cartes i ara hi ha una altra forma de relacionar-se amb l’Estat espanyol i crec que aquest fet ha de propiciar que hi hagi una entesa entre els partits independentistes, no tindria cap raó de ser que anéssim per lliure, la Catalunya independent serà possible si hi ha un model de col·laboració i de confiança real, el procés ha madurat i la societat també.

 

Les eleccions es van avançar pel tema del Hard Rock. Quina és la seva opinió al respecte?

 

Les eleccions es van avançar perquè el govern era molt fràgil i no va saber buscar suports. Sobre el Hard Rock és un projecte que ha estat controvertit perquè molts han posat el focus en el casino, quan el projecte inclou també centre de convencions i congressos, un espai per a grans concerts i turisme de compres. Com diu Puigdemont, Catalunya ha d’apostar pels projectes de valor afegit però el turisme és un sector molt important a les nostres comarques i necessita millorar la seva oferta i desestacionalitzar-se.  

 

Què opina de la constitució de l'àrea metropolitana del Camp?

 

S’evidencia l’evident. El Camp de Tarragona sempre ha estat la segona àrea metropolitana de Catalunya i és per això que valoro molt positivament tot allò que suposi una millora per les nostres comarques. L'àrea metropolitana l’entenc com un engranatge capaç de vertebrar i donar respostes a problemes relacionats amb la mobilitat, l’accés a l’habitatge, l’atur juvenil, la captació de talent, entre moltes altres qüestions. 

 

El futur Tramcamp creu que pot ser un element vertebrador de la futura àrea metropolitana?

 

El Tramcamp ha de ser una infraestructura que potenciï i millori aquesta mobilitat al territori, n’estic convençuda. Podrem moure’ns per les nostres poblacions de forma més eficient i contribuir a la perseveració del medi sent menys contaminants i optant per aquest transport públic.

 

Junts és favorable a l’ampliació de l'Aeroport de Barcelona. No creu que seria més raonable potenciar Reus i Girona i estalviar maldecaps a l'estany de la Ricarda?

 

Els aeroports, tots sense excepció, són infraestructures molt necessàries en un futur estat català. En Josep Rull ho va deixar clar en el passat debat quan es referia que l’Aeroport del Prat no pot ser la T5 de Barajas. Coincideixo en aquest concepte i crec que l'ampliació de l’aeroport del Prat és totalment compatible amb una potenciació dels aeroports de Reus i Girona. Crec que són opcions no excloents. De fet, serà quan el Prat pugui acollir vols intercontinentals que part de la resta de l’activitat podrà derivar-se a Reus. 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges