Divendres, 05 de Juliol de 2024

A Jigsaw, hereus de la tradició del rock allunyat de Portugal

Les influències musicals i literàries marquen la trajectòria d'aquest grup portuguès

01 de Juny de 2024, per Marià Arbonès
  • Els músics Jorri i João Rui

     

Aquest cap de setmana us presento el grup A Jigsaw. Format el 1999 a Coïmbra (Portugal), els fundadors d'aquesta banda són João Rui i Jorri. Sis anys després, s'hi va afegir Susana Ribeiro, i posteriorment també hi han pres part altres bons músics. 

Un dels trets que distingeix els músics d'A Jigsaw és la seva gran capacitat per tocar un munt d'instruments de tota mena. El segon, les influències rebudes d'estils i artistes nord-americans, com ara Tom Waits o Johnny Cash, fet que els va condicionar des del primer dia a cantar en anglès, amb la contundent veu de Rui. El nom del grup prové de la cançó "Jigsaw You" del grup belga dEUS. 

João Rui i Jorri s'inspiren en el llegat del folk, el blues i el country, influïts per l'imaginari del sud dels Estats Units, i en com el violí, el piano, el banjo o el contrabaix contribueixen a fer realitat aquests ambients. És un treball molt arrelat també al món de la literatura, cosa que ens és fàcil de descobrir en els seus discos, estructurats en conceptes com ara la pèrdua de la innocència, la construcció de la identitat o la immortalitat, així com en els retrats que fan de personatges de títols literaris. En aquest sentit, Rui sempre ha reconegut que "han afrontat cada disc com un llibre". 

El seu àlbum de debut va ser 'Letters From The Boatman' (2007), gravat amb molts músics i que va obtenir un gran reconeixement. Després publicarien 'Like The Wolf' (2009), on Rui, Jorri i Ribeiro despleguen la seva faceta de multiinstrumentistes; 'Drunken Sailors & Happy Pirates' (2012) i 'No True Magic' (2014), treball en què participaria Carla Torgerson, de The Walkabouts i Tindersticks, a la veu. A la vegada, A Jigsaw no va parar de fer actuacions per molts països d'Europa. 

Sense renunciar al grup, a començaments d'aquesta dècada João Rui va estrenar una etapa en solitari amb el nom de John Mercy, associant-se amb altres artistes amb qui gravaria alguns discos i compartiria escenaris. 

La cançó que us presento es titula "The Strangest Friend" i pertany a l'àlbum 'Drunken Sailors & Happy Pirates'. Espero que us agradi.

Bon cap de setmana! 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges