Dissabte, 27 de Juliol de 2024

La depuradora de Tarragona serà autosuficient en un 90%

La planta ha incorporat enguany un nou sistema de cogeneració per obtenir energia elèctrica i tèrmica

03 de Juliol de 2024, per Reusdigital.cat
  • EDAR de Tarragona

    ACN

L'Estació de Depuració d'Aigües Residuals (EDAR) de Tarragona serà autosuficient en un 90% gràcies a la generació de biogàs i a la instal·lació de plaques solars. De fet, el gerent de l'empresa municipal d'aigües de Tarragona (Ematsa), Dani Milán, ha assenyalat que durant els mesos d'estiu es podria arribar al 100% d'autosuficiència energètica. Una fita que s'assoleix després que al gener s'incorporés nou sistema de cogeneració, el qual, a través del biogàs, produeix energia elèctrica i tèrmica. Aquesta nova instal·lació compta amb una potència instal·lada de 390 kW que se sumen als 94 kW produïts per les plaques solars. Fins ara, l'EDAR tenia un consum energètic anual de 2,6 GW/h. A més, s'evitarà l'emissió de 724 tones de CO2 anuals.

L'energia elèctrica i tèrmica generada a través del nou sistema de cogeneració s'obté de la digestió dels fangs extrets en el tractament de l'aigua que arriba a la planta. Segons el responsable de l'àrea de depuració d'Ematsa, Paco Oliva, l'energia elèctrica generada -uns 5.000 kWh/dia, és a dir, l'equivalent al consum diari d'unes 450 llars- es destina a l'autoconsum de l'EDAR. D'aquesta manera, la compra d'energia a Endesa passa a ser de 0 kWh. Paral·lelament, l'energia tèrmica s'utilitza per a l'escalfament del fang del digestor, la producció d'aigua calenta sanitària i la climatització dels edificis de la planta.

Aquesta instal·lació, que va començar a redactar-se el 2023, ha estat una realitat durant el gener d'enguany. D'aquesta manera, EDAR Tarragona s'ha sumat a una trentena més de depuradores catalanes que durant els últims anys estan treballant per l'autosuficiència energètica. Segons la directora de l'Àrea de Sanejament d'Aigües Residuals de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Isabel Gandullo, de les 555 depuradores catalanes -amb uns costos anuals de 300 MEUR- hi ha una trentena que compten amb digestió anaeròbia i, per tant, poden generar biogàs i produir energia.

Gandullo ha celebrat que generar el 70% de l'energia que necessita la planta a través d'aquest nou sistema és "una gran fita en aquests moments". Un percentatge que s'incrementa fins al 90% amb la incorporació de les plaques solars i que arriba a "pics del 100%". "És un clar exemple del camí a seguir per assolir l'autosuficiència energètica", ha destacat.

 

Un milió d'inversió

 

Tot i que, Gandullo ha reconegut que "arribar al 100% de l'autoconsum en el sanejament durant els pròxims anys no serà fàcil", des de l'ACA ja estan treballant per millorar i actualitzar el conjunt de depuradores catalanes. En aquest sentit, ha afirmat que es preveuen actuacions per valor de 140 MEUR. D'aquests, prop d'un milió d'euros s'ha destinat a l'EDAR de Tarragona per incorporar el nou sistema de cogeneració.

Segons l'ACA, dins d'aquests 140 MEUR també s'inclouen les actuacions previstes a les depuradores de Vila-seca, on s'està redactant el projecte de digestió anaeròbia, així com a Cambrils. "La previsió és que a mig termini tinguem fins a quatre digestions anaeròbiques al Camp de Tarragona", ha subratllat el cap de tecnologia i operació de l'ACA, Jordi Robusté.

Per la seva banda, l'alcalde de Tarragona i president d'Ematsa, Rubén Viñuales, ha celebrat que la ciutat continuï treballant per l'economia circular i en l'autosuficiència. "La cogeneració s'afegeix a altres processos alineats amb la valorització dels subproductes generats en el procés de depuració", ha afirmat Viñuales. El batlle també ha recordat que amb el nou sistema s'evitarà l'emissió de 724 tones de CO2 anuals, les quals equivalen a la capacitat d'absorció de carboni de 1.316 arbres mediterranis (pins) o a les emissions produïdes pel consum elèctric de 796 llars.

 

150 tones de brossa

 

Des d'Ematsa han subratllat que, durant el 2023, a l'EDAR Tarragona es van tractar 8,2 hm3 d'aigua residual provinent de la xarxa de clavegueram d'una població aproximada de 145.000 persones, provinents de Tarragona, Constantí i els Pallaresos. Durant aquest procés de depuració, s'extreuen els residus que recull la xarxa de clavegueram, els quals l'any passat van ser de 150 tones de brossa com tovalloletes i plàstics, entre altres.

A més, es van extreure 7.400 tones de fangs, els quals es converteixen en la matèria prima de la cogeneració ja que, en ser processats per assecar-los, generen biogàs. Ara, amb la nova instal·lació s'aconsegueix que es converteixi en energia elèctrica i tèrmica.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges