Dimarts, 16 de Juliol de 2024

L'ACA concedeix a Aigües de Reus 273.000 euros per fer front a l'augment de la despesa en la depuració d'aigües residuals

Els factors decisius han estat la pujada de l'electricitat, el transport i el procés de depuració de l'aigua

05 de Juny de 2024, per Reusdigital.cat
  • Imatge de la depuradora d'aigües

    Cedida

L'Agència Catalana de l'Aigua ha concedit 273.706,69 euros a Aigües de Reus, com a recursos extraordinaris, per fer front a l'increment de les despeses directes d'explotació del sistema de sanejament al llarg de 2023. Les despeses d'aquest finançament extraordinari són els costos associats a l'increment de l'energia elèctrica, l'adquisició de reactius i el transport i gestió dels fangs en el procés de depuració de l'aigua.

Amb relació a l'any 2022, i per aquest mateix concepte, Aigües de Reus ja va rebre un total de 496.409,24 euros. Es tracta d'un finançament extraordinari que s'atorga en el marc del Decret Llei 11/2022 per afrontar l'increment de les despeses directes que l'explotació dels sistemes públics de sanejament en alta ha registrat els darrers anys. Sense aquestes atribucions per part de l'ACA, des de l'empresa municipal han assegurat que l'explotació de l'EDAR "hauria estat econòmicament inviable", i que "hagués calgut recórrer a un increment tarifari".

Des de l'estiu de 2021 s'ha anat produint una escalada del cost del gas natural, que determina en un grau considerable el preu final de l'electricitat. Aquesta pujada de preus es va agreujar encara més amb l'inici de la invasió russa d'Ucraïna el febrer de 2022. Aquest fet ha contribuït a un augment abrupte i generalitzat dels costos de les matèries primeres i dels béns intermedis en tots els sectors.

Arran d'aquest augment generalitzat dels costos energètics i de les matèries primeres, el cost de la depuració d'aigües residuals va incrementar-se notablement durant els exercicis 2022 i 2023. Va ser davant d'aquesta situació que l'ACA va preveure aquestes atribucions de fons extraordinàries, que el 2024 ja no es contemplen.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegitCOMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges