Dimarts, 28 de Maig de 2024

Unió de Pagesos exigeix als governs actuacions per garantir l'aigua de reg

L'ACA adjudica la redacció del projecte de construcció d'una Estació de Regeneració d'Aigua a la depuradora de Reus

12 d'Abril de 2024, per ACN
  • Imatge de la concentració d'Unió de Pagesos davant l'Ajuntament de Reus per reclamar la urgència de les obres de l'EDAR

    ACN

Unió de Pagesos ha instat a la Generalitat i a l'Estat a aprovar les actuacions i les infraestructures necessàries per garantir aigua de reg a la pagesia del Camp de Tarragona. El sindicat ha especificat que en el cas dels cultius llenyosos aquestes millores s'han d'aprovar amb caràcter d'emergència i han d'anar acompanyades d'un pressupost suficient per garantir-ne la supervivència. També ha instat l'ACA i el Departament d'Acció Climàtica a accelerar els tràmits i les obres perquè les depuradores (EDAR) de Reus i Santa Oliva puguin reutilitzar l'aigua per a usos agrícoles. En aquest sentit, l'ACA ha adjudicat la redacció del projecte de construcció d'una Estació de Regeneració d'Aigua (ERA) a la depuradora de Reus.

La redacció del projecte de construcció de l'ERA s'ha adjudicat per uns 202.000 euros i l'equipament podria tractar uns 20.000 m3/dia. El projecte també preveu la construcció d'una conducció fins a una bassa per emmagatzemar l'aigua regenerada. És precisament aquesta aigua la que reclamen els pagesos per poder regar, però no hi ha terminis definits. A banda, l'ACA té previst finançar l'any 2026 l'execució del projecte de millora de tractament biològic de l'EDAR, pressupostat en 2,2 MEUR.

Paral·lelament, l'ens destinarà 1,6 MEUR en tres anys per millorar el tractament de les aigües residuals a l'EDAR, unes obres que executarà Aigües de Reus. Els diners es distribueixen en tres anualitats: quasi 689.000 euros el 2024, 500.000 el 2025 i 500.000 més el 2026. Entre els treballs que es faran enguany hi ha la reposició dels equips i adequació de la central de cogeneració, la millora de la ciberseguretat del sistema de monitorització, la reposició del sistema de tracció dels filtres premsa, les obres de reparació integral del digestor secundari i la realització d’un estudi per a la implantació d'un sistema de codigestió que permeti produir més biogàs i fer la instal·lació més autosuficient des d'un punt de vista energètic.

 

Priorat

 

Per Unió de Pagesos, una altra de les prioritats és que la Generalitat agilitzi al màxim les obres dels projectes que va presentar el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, el 14 de gener a Falset, que han de servir "per resoldre de manera estructural el dèficit hídric al Priorat i garantir la continuïtat de l'activitat agrària". Es tracta de dos projectes: l'arribada d'aigua del riu Ebre des de Garcia fins al pantans de Guiamets i de Siurana i el projecte de connexió del pantà de Margalef amb la xarxa de regadiu del canal Garrigues-Sud.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegitCOMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges