Dimarts, 26 de Novembre de 2024

Cau el nombre d'advocats que exerceixen en el torn d'ofici a Catalunya en un 5% per la precarietat: 'N'estem farts'

Les actuacions del servei de justícia gratuïta creixen un 2,3% el 2023 respecte al 2022

11 de Juliol de 2024, per ACN
  • La degana del Col·legi de Tarragona, Estela Martín; la presidenta del Consell de l'Advocacia Catalana i degana de Tortosa, Marta Martínez; i la degana del de Sabadell, Eulàlia Barros, en la roda de premsa de presentació de les dades del torn d'ofici

    ACN

El nombre d'advocats del Torn d'Ofici i Assistència al Detingut (TOAD) cau un 5,38% l'any 2023 respecte al 2022 a Catalunya. El servei de justícia gratuïta ha perdut prop de 350 professionals, n'hi ha 6.049, el que representa un 26,18% del total de col·legiats. Per contra, les actuacions del TOAD s'enfilen fins a les 347.346, i això suposa un increment d'un 2,3% respecte al 2022. La presidenta del Consell de l'Advocacia Catalana, Marta Martínez, ho atribueix a les condicions precàries que pateixen els lletrats i demana que es "dignifiquin": "N'estem farts, necessitem ser escoltats i degudament remunerats". Per això, reclama al Govern que incrementi en 21,5 MEUR la partida pressupostària de Justícia per equiparar les retribucions.

La presidenta del Consell de l'Advocacia Catalana i degana del col·legi de Tortosa, Marta Martínez, ha lamentat la precarietat que pateixen els lletrats d'ofici. A tall d'exemple, ha explicat que la seva companya de despatx va fer onze assistències aquest dimecres a les Terres de l'Ebre, fet que li va ocupar tot el dia. "No li va permetre dinar ni pràcticament sopar, avui estarà als jutjats", ha dit. Martínez denuncia que les condicions laborals d'aquest servei, que va a l'alça, no milloren des de fa anys. "La precarietat al torn d'ofici és un fet", ha insistit. "Els poders públics han ajudat a precaritzar la professió de l'advocacia, ja que no ens han dotat dels recursos suficients", ha etzibat.

De fet, des de l'Advocacia Catalana assenyalen que les retribucions han crescut tan sols un 3,92% en els darrers quinze anys -aquest 2024 s'han tornat a congelar. Això es tradueix en el fet que estan 28 punts per sota de l'increment de l'IPC, que ha crescut un 31% aproximadament, o a deu punts respecte a les retribucions del personal de l'administració pública. "Hem vist que les despeses ens pujaven un 31% i ens mantenim amb les mateixes remuneracions, ens caldrien 21,5 milions d'euros per tornar a estar al mateix nivell d'abans, no per guanyar més", ha afirmat la degana de Tarragona, Estela Martín.

Així, el col·lectiu reclama al Govern que incrementi la partida pressupostària en 21,5 milions d'euros per tal de sufragar el sistema de justícia gratuïta i, així actualitzar i equiparar les retribucions. L'any 2023, el Departament de Justícia hi va destinar 66,6 milions d'euros, una xifra més elevada respecte a l'any anterior, quan es va xifrar en 63,5 milions. "Aquest augment respon a l'increment de les actuacions, no estan destinant més diners a dignificar la feina dels advocats del torn d'ofici", ha subratllat la degana de Tarragona. A més, des de l'Advocacia Catalana destaquen que aquesta partida es podria aprovar via decret o bé pagar-la de forma lineal en els pròxims tres anys.

Alhora, Martín ha exigit que es millorin les guàrdies, ja que "s'imposen" unes condicions que consideren no són admissibles. La responsable ha explicat que tenen una hora per a assistir a les víctimes des de la seva notificació i que moltes d'elles no les cobren. "Hi ha assistències que les fem gratis, no et pots planificar el dia ni conciliar perquè has d'estar pendent del mòbil", ha lamentat. "La proposta de la Generalitat és d'un euro i poc, en brut, per hora, és a dir, que guanyes 30 euros per 24 hores de guàrdia. Són unes condicions que freguen l'insult, no pot ser que estiguem treballant amb aquestes condicions en ple segle XXI", ha denunciat.

Entre les peticions també demanen la millora dels mòduls per actuacions – es paguen a 68 euros bruts les actuacions- o l'establiment de nous mòduls per a noves actuacions, com és per exemple, les assistències que es fan al servei de la Barnahus. "Es creen aquestes unitats, però no el seu mòdul, són una obligació extra pels advocats, sense que se'ls remuneri aquesta feina", ha afirmat Martín.

 

Caiguda dels advocats d'ofici

 

El nombre de lletrats que exerceixen al torn d'ofici ha caigut un 5,38% el 2023. S'han xifrat en 6.049 professionals al conjunt dels catorze col·legis de Catalunya i són gairebé 350 menys respecte l'any 2022. Des de l'organisme consideren que aquesta xifra és "insòlita" i equiparable a les dels anys 2010 i 2011. Tortosa encapçala el rànquing amb més advocats inscrits al torn d'ofici, amb un 63,14%, i, en canvi, Barcelona és el territori que menys en registra, amb un 17,94%.

Segons a la degana de Sabadell, Eulàlia Barros, aquestes dades es deuen, per un costat, perquè la capital barcelonina concentra els despatxos més "grans" -que es dediquen principalment a l'àmbit privat-, i per l'altre, perquè els professionals tenen més opcions d'exercir en l'àmbit de l'administració pública. Barros també ha assenyalat que la pèrdua d'advocats d'ofici es deu a la situació de precarietat. "Tot fa preveure que el descens continuarà acumulant-se", ha asseverat.

 

Creixen les actuacions

 

Per contra, les actuacions del TOAD han assolit un nou rècord històric a Catalunya amb un creixement del 2,3% l'any 2023 respecte a l'anterior. Així, l'any 2023 es va tancar amb 347.346 actuacions respecte a les 339.556 de 2022. Els responsables de l'advocacia indiquen que aquesta tendència es manté enguany, ja que en el primer trimestre hi ha hagut un increment d'un 5%, fent 92.760 actuacions. Pel que fa a la distribució per matèries, el penal és l'àmbit amb més actuacions -14.2862-, seguides de les assistències - 104.557-; del civil- 32.913- normes gral- 24.307-, entre altres.

 

Programa de foment del català

 

Respecte al programa de foment del català a la justícia, impulsat des de la Generalitat i el Consell de l'Advocacia Catalana, hi han participat el 21,35% dels lletrats del TOAD. Això ha permès que es comptabilitzessin 12.639 actuacions del torn d'ofici en llengua catalana durant el 2023, prop d'un 18% més que l'any anterior.

Aquest pla retribueix amb 25 euros les actuacions del TOAD que es fan en català. El Departament de Justícia va destinar-hi gairebé 291.000 euros, una xifra que s'ha quedat "curta" i que no ha permès donar cobertura a la totalitat de les actuacions justificades. Per això, lamenten que davant la negativa del Departament, els col·legis hagin hagut d'assumir aquesta despesa addicional- uns 7.000 euros.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics