Reus participa en la Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible amb diverses activitats, amb l'objectiu de promoure els hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables. Així, es posarà en marxa una nova promoció de gratuïtat de la Ganxeta, el sistema públic de bicicleta compartida de Reus; i l'estrena dels nous radars pedagògics adquirits per la Guàrdia Urbana. Així mateix, es posarà en pràctica una nova acció del Dia sense cotxes, amb el tall de la circulació de vehicles als ravals de Robuster i de Sant Pere, entre els carrers de Batan i d'Arnavat i Vilaró. Finalment, es portaran a termes diverses accions de sensibilització: el repartiment de fulletons informatius amb consells sobre com circular correctament amb patinet elèctric per la ciutat; i una acció concreta a l'Institut Gabriel Ferrater per analitzar itineraris, desplaçaments i modalitats de mobilitat.
Ganxeta gratuïta
L'empresa municipal Reus Mobilitat i Serveis, se suma a la Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible amb la gratuïtat del sistema públic de bicicleta compartida de Reus entre el 16 i el 22 de setembre. Amb el codi MOBILITAT2024, l'usuari pot fer tants viatges de 30 minuts com vulgui sense cap cost.
Amb tot, continua activa la rebaixa de fins al 50% en totes les modalitats de subscripció mensual. Així, el tiquet de 24 hores es manté a un euro al dia però totes les subscripcions mensuals costen la meitat: la mensual queda en 4,50 euros, mentre que la Ganxeta Jove i la Ganxeta Daurada baixen fins als 3 euros.
La Ganxeta va complir el passat mes de juliol els sis mesos de servei amb més de 5.600 usuaris validats, els quals han fet més de 50.000 trajectes. Joventut també adhereix a la setmana, amb una acció de promoció de la Ganxeta al Casal de Jove. El 18 de setembre, de 5 a 7 de la tarda, s'oferirà una sessió informativa a joves de catorze a disset anys per explicar com funciona i provar gratuïtament el sistema de bicicleta compartida.
Radars pedagògics
La Guàrdia Urbana ha comprat catorze nous radars pedagògics de control de la velocitat del trànsit, una vegada constatada l'efectivitat dels que actualment té en servei per a l'estratègia de seguretat viària i pacificació del trànsit del cos de seguretat municipal. Amb motiu de la Setmana Europea de la Mobilitat en posarà en servei un total de nou punts. S'habilitaran en els dos sentits de circulació a l'avinguda de Tarragona, Jaume I amb Tetuan i el carrer Pintor Fuster. S'instal·laran en vies d'un sentit com el camí de Valls, l'avinguda del Mediterrani i Països Catalans. Els radars són mòbils, poden ser fàcilment traslladats a altres llocs de la ciutat, rotant en diferents ubicacions. Tot i que sovint es poden instal·lar a les entrades de la ciutat, també es poden ubicar a qualsevol lloc on la Guàrdia Urbana o la ciutadania percebi velocitats del trànsit excessives.
La funció principal dels radars és pedagògica: informen les persones conductores de l'excés de velocitat a la qual circulen i les avisen que estan cometent una infracció. I, en aquest sentit, s'han demostrat eficaços. Els aparells poden funcionar amb la pantalla apagada, la qual cosa ha permès comprovar que els conductors circulen a velocitats més elevades quan les pantalles reflecteixen la velocitat dels vehicles. A partir de les dades registrades, els radars també permeten a la Guàrdia Urbana fer estudis de seguretat viària, dels quals se'n poden derivar campanyes i plans d'acció per a la pacificació del trànsit i la reducció d'accidents.
Ravals sense cotxes
L'Ajuntament de Reus tallarà al trànsit els ravals de Robuster i Sant Pere, entre carrer del Batan i el carrer Josep Maria Arnavat i Vilaró, el diumenge 22 de setembre, coincidint amb la celebració del Dia Sense Cotxes i la Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible. Aquesta acció, organitzada pel Servei de Mobilitat i Circulació de la Guàrdia Urbana, vol sensibilitzar la ciutadania sobre la contribució del trànsit privat a les emissions dels gasos d'efecte hivernacle i la invita a deixar aquest mitjà de transport, com a mínim per un dia i provar nous mitjans de transport per desplaçar-se per la ciutat.
'Mou-te bé amb patinet elèctric!'
Amb l'objectiu de promocionar la mobilitat sostenible i la correcta circulació per la ciutat amb vehicles de mobilitat personal, agents de la Guàrdia Urbana participen en la Setmana Europea de Mobilitat Sostenible amb una acció de sensibilització de carrer, amb el repartiment del fulletó 'Mou-te bé amb patinet elèctric!'.
Xerrada informativa a l'Institut Gabriel Ferrater 2n de BAT
L'Ajuntament i l'Institut Gabriel Ferrater han programat una xerrada informativa amb els alumnes de 2n de BAT per iniciar un treball de camp per analitzar els itineraris, els desplaçaments i les modalitats de mobilitat de la comunitat educativa del centre per la ciutat. L'objectiu és analitzar alternatives de mobilitat més sostenibles. La xerrada serà el 19 de setembre a les 10 del matí.
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics