Dijous, 05 de Setembre de 2024

Eines per a l'esperança

30 de Desembre de 2011, per Joaquim Nin

S'acosta cap d'any, i és un bon moment per reflexionar sobre el moment actual, fer balanç i fer propòsits. En català, però, cap d'any és el primer dia de l'any. d'un any nou, que comencem. I això ens hauria d'animar a fer aquesta reflexió mirant endavant i pensant, sobretot, en el futur.

Hi ha motius per estar preocupat. La situació actual no és bona, hi ha gent -molta, massa- que ho està passant malament, i tenim molts reptes sobre la taula. Però no hem de deixar que la preocupació ens deixi sense esperança. Els temps de Nadal són també uns temps d'esperança i d'il·lusió que hem de saber aprofitar.

L'esperança sense motius podria ser una fugida cap endavant, i aquest no és el nostre cas. Tenim motius per a pensar que ens en sortirem. Ho farem, perquè tenim uns fonaments sòlids, una gent amb empenta i amb sentit de comunitat. Fa pocs dies ho vam podem veure en la Marató de TV3: milers i milers de persones, de tot arreu, posant el seu granet d'arena, gran o petit, en activitats, en feina, en diners, per ajudar els altres.

I també tenim moltes coses que funcionen. En aquest any mal comptat que sóc delegat del Govern, ho he dit molts cops, i ho seguiré repetint. Al costat dels problemes -que no s'han de negar- hi hem de posar sempre el que va bé, que és molt. Un sector turístic amb empenta, amb capacitat de renovar-se i de buscar nous mercats; moltes empreses que són cada cop més exportadores i amb èxit, perquè tenen bons productes, fets per gent professional i competent; una universitat amb empenta, i referència internacional en molts camps de recerca, fins i tot per damunt del que li podria tocar per pes demogràfic; indústries que confien en el territori i que inverteixen; un port que ens connecta amb tot el món i que fa de motor econòmic. I, sobretot, gent que no es resigna, que s'enfronta a les dificultats, que té capacitat d'emprendre. Amb tot això, segur que ens en sortirem.

No serà fàcil. Dir el contrari seria mentir. No serà fàcil, però tenim molts elements per a tirar endavant. Deia que tenim motius per a l'esperança, i això és important, però no és tot. Pompeu Fabra, des de l'exili, en moments molt més difícils, ens deia: “No abandoneu mai la tasca ni l'esperança”. Tenim l'esperança, tenim les eines. La tasca, doncs, ens espera. Fem-la, doncs, entre tots i totes.

(Joaquim Nin és delegat del Govern de la Generalitat al Camp de Tarragona).

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics