Dimarts, 10 de Setembre de 2024

Els hotelers de la Costa Daurada, a l'expectativa per mantenir l'ocupació al juliol

Esperen l'evolució del turisme espanyol

30 de Juny de 2012, per ACN
  • Rètol d'un hotel de Salou, a la Costa Daurada

    ACN

Després d'uns mesos de maig i abril "força per sota" dels registres dels anys anteriors, malgrat el comportament "mínimament correcte" del turisme rus, però també l'anglès i el francès, la presidenta de l'Associació Hotelera Salou-Cambrils-La Pineda, Maria Eugènia Arbó, confia en una recuperació al mes de juliol que permeti mantenir les xifres de l'any passat -que van arribar a un 90%, amb un 6% d'increment respecte 2010-. Hi pot contribuir l'increment de les pernoctacions de forans, amb un creixement d'entre el 2 i el 5% dels russos. Els clients estrangers ja superen la meitat de les vuit milions de pernoctacions anuals en aquests establiments -un 56% el juliol de 2011-.

La gran incògnita continua sent el comportament del turisme familiar estatal -a més de catalans, bascos, navarresos i aragonesos, bàsicament- , molt tocat per la crisi econòmica. "Les famílies retallen pressupostos amb la crisi. Les vacances no són una primera necessitat com l'alimentació o l'escola. Si surten, es busquen opcions segons les possibilitats de la família", apunta. La tendència mostrada per aquest mercat, fins aquests moments, ha estat d'alentiment, no només a la Costa Daurada, precisa Arbó, sinó a d'altres zones de l'Estat.

"Tant de bo sabéssim com anirà el mercat estatal", apunta, tot remarcant que, atesa la seva magnitud, difícilment un decrement considerable podrà ser compensat per la pujada de l'estranger. Amb tot, considera la presidenta de l'Associació que la Costa Daurada juga encara amb la carta d'un índex de fidelització superior al 60% entre els seus clients, un aspecte que pot ajudar a convertir-la en la primera opció de moltes famílies que vulguin sortir enfront d'altres possibles destinacions de la competència. Els hotelers, a més, asseguren que els preus de les pernoctacions són "forja ajustats" durant els últims anys, davant el creixement de les despeses d'explotació.

===Ocupació 'inexistent' durant la setmana===

Però on l'impacte de la crisi econòmica es continua percebent de forma més severa és en el sector de l'allotjament rural. L'Associació de Turisme Rural de les Terres de l'Ebre (Aturebre) preveu arribar durant aquest mes de juliol a un màxim d'un 40% d'ocupació, una xifra que es donaria únicament durant els caps de setmana. "Durant la resta de la setmana serà pràcticament inexistent", certifica el president d'Aturebre, Albert Hernàndez.

El sector continua confirmant i aprofundint la "tendència a la baixa" pel que fa a l'evolució del nombre de clients en els últims mesos i anys arran la crisi econòmica. "Mostra la realitat de les famílies espanyoles, que estan reduint despeses i sortides", apunta Hernández. Bona part del sector es nodreix d'un tipus de client de "proximitat" familiar, majoritàriament procedent de l'àrea metropolitana de Barcelona i, en menor mesura, d'altres punts de l'Estat espanyol.

A banda de la precària situació econòmica que pateixen moltes famílies, els propietaris d'allotjaments rurals lamenten la batalla de preus que haurien obert els grans establiments hotelers de la costa, amb ofertes de pensió completa a preus inferiors als 30 euros per persona i dia, que estarien encara minvant més les possibilitats de captar clients.

===Nou sistema d'informació turística===

D'altra banda, aquest mes de juliol es posarà en marxa, en la seva fase 'beta', el sistema d'informació turística de Costa Daurada i Terres de l'Ebre 'Tourism Data System'. Es tracta d'una plataforma tecnològica de captació i consulta del nivell d'ocupació dels allotjaments de les comarques del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, així com de gestió de preus per a petites i mitjanes empreses, mitjançant els mòduls E-Ocupació i E-Preus.

Desenvolupat desenvolupada pel Consorci per a la Millora de la Competitivitat del Turisme i l'Oci a les comarques de Tarragona en el marc dels programes Plataforma i E-negoci, així com el finançament del Feder i la Diputació de Tarragona, el nou sistema pretén millorar la gestió i la competitivitat dels establiments turístics oferint dos mòduls de software en línia per consultar dades d'ocupació d'allotjaments turístics col·lectius que ofereix l'Observatori del Turisme de la Costa Daurada, així com software per gestionar així com comparar preus i tarifes amb el d'altres operadors online de la zona o del Mediterrani.

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Reportatges