Dissabte, 07 de Setembre de 2024

El secretari de Reus rebutja que es multin les dones només per portar burca

No obstant, deixa ben clar que el text que s'aprovarà el divendres s'adequa a la llei

15 de Juliol de 2014, per Enrique Canovaca
  • Dones amb nicab, en una imatge d'arxiu

    ACN

Es pot sancionar una dona només per portar burca i nicab als carrers i espais públics? El secretari municipal de Reus ho té clar: no perquè s'aniria contra la llibertat religiosa d'aquestes dones, amparada per la Constitució Espanyola i la sentència del Tribunal Suprem referida a la normativa que va aprovar l'Ajuntament de Lleida. Ara bé, en el mateix informe, Jaume Renyer indica que si es podria multar aquestes dones en base a la llei de Protecció de Seguretat Ciutadana, si es neguen a identificar-se, com qualsevol altra persona.

El posicionament jurídic del secretari qüestiona la intenció política de l'alcalde, Carles Pellicer, i la seva sòcia del govern, Alícia Alegret, de voler prohibir l'ús del burca i el nicab per motius de seguretat i ordre, però a la vegada, valida el text que s'aprovarà divendres que ve. I és que l'Ajuntament de Reus té capacitat legal per sancionar les persones que vagin amb la cara tapada pel carrer, portin la indumentària que portin.

Una altra qüestió és que després la persona multada al·legui que ho fa per motius religiosos i recorri l'expedient obert. En aquest cas, amb la normativa actual té les de guanyar, davant la sentència del Tribunal Suprem, referida a Lleida, i que cita el secretari municipal en l'informe del 2 de juny. Però l'escenari podria canviar radicalment si la Generalitat o l'Estat volgués regular aquesta qüestió i hi hagués una norma de rang superior.

De fet, el secretari municipal ha escrit un document complementari sobre la qüestió, de data 11 de juliol, on es dóna veu a la sentència del Tribunal Europeu de Defensa dels Drets Humans, que valida la llei francesa que prohibeix el burca i el nicab als carrers i espais públics. Renyer fa notar que aquesta sentència divergeix "essencialment" de la del Tribunal Suprem espanyol, que a hores d'ara és la que té vigència.

El govern redactarà un protocol d'actuació policial

Un cop s'hagi aprovat l'ordenança i s'hagi publicat a un diari oficial, el govern municipal redactarà un protocol d'actuació per a la Guàrdia Urbana, en cas que es trobi a una persona amb la cara tapada pel carrer, sigui burca o una altra indumentària. L'argumentari del consistori es basarà en qüestions de seguretat i ordre, però caldrà veure si tenen intenció d'aplicar-lo en el cas del burca i el nicab, dues peces de roba que tenen per sí mateix una connotació religiosa, i per tant, es vesteixen en base a la llibertat religiosa. Queden exemptes de la prohibició les vestimentes de caire festiu, com les de Setmana Santa.

El PSC creu que el govern 'juga a un doble joc'

Davant de les consideracions del secretari municipal, el grup del PSC demanarà un altre informe urgent per saber si realment el govern té intenció de multar les dones per portar burca i nicab, una qüestió que a hores d'ara seria irregular. "Volem saber si poden incórrer en un delicte de prevaricació amb la norma", ha explicat a Reusdigital.cat el portaveu socialista, Andreu Martín, qui creu que el govern "està fent un doble joc", perquè "no aclareix" si sancionarà només per portar el burca o per negar-se a identificar.

"Potser volen vendre que ho faran i després no ho fan", ha indicat Martín, qui creu que seria "inacceptable" que l'ordenança de civisme "crei problemes de convivència". "Volem saber on són els límits per regular l'ús de vestimentes religioses. Ho hem de saber per tenir tota la informació en la votació de divendres", ha continuat el regidor, per després puntualitzar que això és una qüestió que haurien de regular administracions superiors.

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (2)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

JOSEPP  17 de Juliol de 2014

VULL SABER

Vull saber si la policia els para per identificar-los, llavors es destaparan?, o el seu déu els impedeix acreditarse davant l'autoritat ?. Potser és el lladre de bancs d'aquests dies, com se sabrà?.

Joan Mesaguer  15 de Juliol de 2014

CORRECTE

Com se sap si es una dona o un home? No crec que u portin per motius religiosos, elles no van a las mesquites. Aquest matí ni vis dos en el Carrefour.