Diumenge, 21 de Juliol de 2024

Mor l'artista reusenc Ramon Ferran

El funeral serà aquest dissabte, a les 12 del migdia, a la Prioral de Sant Pere

02 de Gener de 2015, per Redacció
  • Ramon Ferran

     

  • Ramon Ferran

    Cedida

  • Medalla a Prim creada per Ramon Ferran

    Reusdigital

Aquest divendres, 2 de gener, ha mort a l'edat de 87 anys, l’artista, soci d’honor del Centre de Lectura i exregidor de Cultura de l’Ajuntament de Reus (1979-1983), Ramon Ferran Pagès. El seu funeral tindrà lloc aquest dissabte, 3 de gener, a la Prioral de Sant Pere. Aprenent al taller de l’escultor Pau Figueras, es va formar inicialment a l’escola d’art del Centre de Lectura, on va tenir com a mestres Modest Gené, d’escultura; Lluís Ferré, de dibuix; Ferré Revascall, de pintura; Pere Vidiella, d’anatomia, i Emili Argilaga, de perspectiva. Va exposar les seves primeres obres al setè Saló d'Artistes locals.

El 1947 ingressa, becat per la Diputació de Tarragona, a l'Escola Superior de Belles Arts de Sant Jordi, Facultat de Belles Arts de Barcelona, on es llicencià en escultura i gravat. El 1953 va obtenir el primer premi d'escultura en la primera Exposició d'Art Universitari de Barcelona i en el Concurso provincial de Arte de Reus. Els anys 1962, 1964, 1966 i 1973 va obtenir medalles d'or a la Exposición Nacional de Bellas Artes de Madrid

Va participar en moltes exposicions de pintura, gravat i medallística a ciutats de tot el món: Madrid, Barcelona, París, Anvers i Liège (Bèlgica), Cracòvia (Polònia), Vancouver (Canadà), São Paulo (Brasil), Stuttgart (Alemanya), Alexandria (Egipte), Tokio i Sapporo (Japó), Bolonya, Florència, Parma, Milan i Carpi (Itàlia), Cali (Colòmbia) i Caracas (Veneçuela), entre d’altres. Fou membre corresponent de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi.
 
Conegut popularment per la seva obra pública, que a Reus s’ha incrementat aquests darrers anys amb La dona treballadora, El monument a la sardana o Els llapis, però, sobretot per ser el 'pare' dels gegants, ja que va crear els Japonesos (1956), els Negres (1989) i els Fadrins (1998), i va refer, reconstruir i replicar amb saviesa i rigor les cinc parelles de gegants de Reus.

Va lluitar per crear l’Escola Taller d’Art de Reus, de la Diputació de Tarragona, d'on en va ser director (1979), va aglutinar al seu voltant els artistes que volien defugir del clixés més tòpics i caducats; va influir en la trajectòria de joves artistes que començaren la seva carrera els anys vuitanta, i va contribuir a la recuperació dels ajuntaments democràtics conduint la regidoria de Cultura en uns moments sense recursos i ens què calia obrir noves portes i sortir de la foscor artística pròpia de l’època.

Entre les seves últimes creacions s'hi troba la medalla commemorativa de l'Any Prim. La insígnia de bronze portarà l'efígie del general en l'anvers i un motiu al·legòric al revers.

Mostres de condol

Entre les diverses entitats i personalitats que s'han manifestat per la pèrdua de l'artista, el PSC de Reus ha expressat el seu condol per "la família de Ramon Ferran, artista prolífic i internacionalment reconegut que va mantenir una gran dedicació i compromís amb la seva ciutat natal". Els socialistes posen de relleu el pas de Ferran com a primer regidor de Cultura que va tenir Reus des de la formació dels ajuntaments democràtics i com a pioner de l'Escola d'Art de la Diputació a Reus entre moltes altres aportacions a la seva ciutat. 

Per tot plegat, el grup municipal del PSC demanarà que s’iniciï un expedient amb la voluntat que el ple de Reus atorgui a Ramon Ferran la distinció de'Fill Il·lustre de la ciutat'.

Aquest divendres, l'informatiu LANOVA Notícies Migdia de LANOVA Ràdio ha dedicat l'editorial a Ramon Ferran i ha recollit reaccions de Xavier Filella, president del Centre de Lectura; Rosa Just, exregidora de l'Ajuntament de Reus i companya de Ferran al PSUC; Quim Vilafranca, director de l'Escola d'Art i Disseny de Reus i Gerard Pouget, amic de l'escultor i estudiós dels elements festius de la ciutat.

 

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

ramon ferran, reusdigital, reus
reusdigital.cat reus diari digital ramon ferran
Etiquetes: 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (8)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Carmen Ortiz Vaquero  03 de Gener de 2015

UNA GRAN PERSONA

Coincideixo amb la Teresa Fortuny, El Ramón va ser un gran artista, un gran mestre, el millor dels regidors de cultura que ha tingut la nostra Ciutat en la " actual democracia", però sobre tot, el Ramón ha sigut una gran, grandísima persona.

Una lliçó i un gran honor haber-lo conegut.

Francesc Palau i Alberich  02 de Gener de 2015

un gran humanista

Com l'amic Jordi vaig ésser alumne seu, en aquells anys de foscor democràtica amparada per el clero i autoritats dels anys sisxante.
Era com un raig de llibertat emocional, sensorial i de pensament.

Un "rara avis" durant quasi tres dècades.

Desde aquí el meu millor reconeixement per a en Ramon Ferran, q.e.p.d.

J. A. Carricondo  02 de Gener de 2015

Ferrán: gran reusenc i gran artista

Ens ha deixat un gran reusenc i artista mundialment reconegut. Si més no, l'ajuntament de Reus ha de reconèixer la seva trajectòria i nomenar-lo 'Fill Il·lustre' i oferir la 'Medalla d'or de la Ciutat', a títol pòstum, a la seva família.
Mèrits en té més que suficients i prou acreditats.

Maria Dolors Forès Sedó  02 de Gener de 2015

Adéu senyor Ferran

Ja era hora!!! Llàstima que l’excel·lent idea del PSC, de demanar el nomenament de Fill Il·lustre de Reus, per al senyor Ferran, no s’hagi portat a terme una mica abans, perquè a ell, res no l’hauria fet més feliç. Fa molts anys que es mereixia aquest nomenament; ell ha portat el nom de la ciutat per tot el món. I tots podem estimar Reus, però més que ell, no. Reposi en pau.

Teresa Fortuny Solà  02 de Gener de 2015

Ens ha deixat una gran persona

A mes de la gran perdua cultural, ens deixa una gran persona, senzilla, solidaria, sempre disposat a col.laborar en les causes solidaries. En Ferran i la Paquita son de la bona gent que he conegut, i dels que mai s'obliden.

J. A. Carricondo  02 de Gener de 2015

Una gran persona i artista mundial

Ens ha deixat un gran reusenc i artista mundialment reconegut. Si més no, l'ajuntament de Reus ha de reconèixer la seva trajectòria i nomenar-lo 'Fill Il·lustre' i oferir la 'Medalla d'or de la Ciutat', a títol pòstum, a la seva família.
Mèrits en té més que suficients i prou acreditats.

Jordi Romero  02 de Gener de 2015

Un altre forat a la cultura local

Fa un parell d'anys vaig coincidir amb ell en un acte a Reus. Havíen passat més de 40 anys de quan era el meu professor de dibuix fent el batxiller a La Salle. Ell em va recordar perfectament. Em vaig quedar garrativat. Moltes generacions d'alumnes van passar per les seves mans. Que en pau descansi.

Josep M. Casanoves - FotoArtReus  02 de Gener de 2015

Una gran pèrdua per la ciutat

Hem de lamentar novament una gran pèrdua per la ciutat. Amb la mort de Ramon Ferran perdem un nou referent artístic i cultural de la ciutat.
Vaig saber del seu estat crític quant el vaig trucar per comunicar-li la mort de l'Enric Pàmies ara justament fa dos i que també se n'ha fet ampli ressò aquesta publicació.
La relació entre Ferran i Pàmies era molt intensa i venia de molts anys.
Pàmies va ser el creador de les Biennals Internacionals de Fotografia Fotosport, el 1970 i que encara es convoca i Ferran ha estat l'autor de totes les medalles en bronze, 23, dissenyades exclusivament per a cada edició.
Ferran també va dissenyar i estampar, el 1990, el gravat commemoratiu dels 20 anys de Fotosport i el 2010 el del 40è aniversari.
També un esbos del disseny d'una medalla va ser portada del catàleg de Fotosport de 1998.
Ramon Ferran és, entre moltíssimes altres coses, un referent per Fotosport. Les seves medalles han arribat fotògrafs d'arreu del món i han estat molt valorades pels seus guanyadors.
Ramon Ferran quedarà sempre en el nostre record.

Reportatges