Dijous, 25 d'Abril de 2024

Peret Ganxet, en clau literària

Arriba un conte que reivindica la figura d'en Peret Ganxet i mostra el Reus actual als més petits

12 d'Abril de 2016, per Sergi Jiménez
  • Presentació del primer volum de 'Les aventures d'en Peret Ganxet'

    Sergi Jiménez

  • Sergi Jiménez

  • Sergi Jiménez

El Recull d’Estudis Històrics Carles Ramírez Dolcet ha presentat, aquest dilluns, el primer volum de ‘Les aventures d’en Peret Ganxet’ titulat ‘La desaparició de l’estàtua’. El conte, de Carme Bigorra i Maria Josep Salvadó, i amb il·lustracions de Marc Díez, pretén acostar i divulgar la figura del xiquet més emblemàtic de Reus als més menuts perquè coneguin la ciutat d’una manera més divertida. És un relat per llegir i gaudir en família, on els personatges, bons i dolents, faran que en Peret passi per mil i una situacions d’allò més complicades.

L’acte ha omplert la Biblioteca Central Xavier Amorós i ha estat presentat pel comunicador Josep Baiges, a més de comptar amb la presència de l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, les autores i l’il·lustrador del llibre, i el president del Museu de Reus, Marc Ferran.

Més de 50 anys d’història

A finals de la dècada dels cinquanta del segle passat, el director de la revista URBS, Josep Maria Guix Sugranyes, va impulsar la creació del Peret Ganxet com a element identitari reusenc. En pocs mesos diversos integrants de la redacció de la revista el van fer possible: el caricaturista Romà Bonet BON en va fer el dibuix, l’artista Ramon Ferran l’escultura i el compositor Josep Maria Baiges la sardana que amb els anys ha esdevingut l’himne sardanista de la ciutat. Als anys noranta la Jove Cambra va crear el capgròs del personatge. Ara fa deu anys una campanya popular impulsada per l’escultor Ramon Ferran i el comunicador Josep Baiges va fer possible finançar la rèplica de l’escultura en bronze que va quedar instal·lada a la plaça del Santuari de Misericòrdia.

‘Tot un personatge de Reus’

Així definia el batlle el protagonista de la història, per després dir que “si segueixes en Peret Ganxet, descobriràs tots els secrets”, tot reconvertint una de les frases que figura al llibre. I és que un símbol tan emblemàtic, tard o d’hora, havia de baixar de la seva peanya i convertir-se en un nen que mostrés el Reus actual. El lector, a través dels passos d’aquest petit heroi, podrà descobrir els llocs de la ciutat on es desenvolupa l’acció. Passos que reivindiquen, també, el patrimoni reusenc. Josep Baiges, per la seva part, ha conclòs l’acte recordant amb estima la figura de Ramon Ferran, qui en el seu moment va preocupar-se de fer visible la figura d’en Peret Ganxet, sempre sense esperar res a canvi. “Una persona generosa i que ho donava tot per la seva ciutat”, ha dit Baiges.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

reusdigital.cat Peret Ganxet
reusdigital.cat Peret Ganxet

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

J. A. C. O.  12 d'Abril de 2016

Un tema interessant!

Sempre serà benvingut un tema que reconegui Reus i els ganxets, però no cal enlluernar-se amb certs personatges vius que no son allò que volen manifestar. La predisposició és bona si no s'amaguen hipocresies i desitjos de ser on sigui.