Dimecres, 13 de Novembre de 2024

El Museu del Pessebre de Catalunya de Montblanc estarà enllestit a finals del 2015

Des de fa quinze dies ja se'n pot visitar una petita part

04 de Gener de 2015, per ACN
  • De moment, al museu s'hi pot veure una exposició de diorames del prestigiós pessebrista de Sant Joan Despí Joan Mestres

    ACN

La idea inicial era fer un museu local, ja que a Montblanc hi ha una llarga tradició pessebrista. Però el fet que el primer intent de fer un museu català, a Sant Vicenç de Montalt (Maresme), no prosperés, va convertir la capital de la Conca de Barberà en el lloc ideal per acollir l'equipament. Ismael Porta, coordinador del museu, ha explicat que la mateixa Federació Catalana de Pessebristes els va animar a tirar endavant el projecte "perquè Montblanc és molt més turístic, està al costat de Poblet, està en una vila medieval...".

El projecte es treballa des de fa molt temps, però en els darrers dos anys se li ha donat un gran impuls amb la creació d'un patronat, del qual formen part tots els agents que tenen a veure amb el museu -entre ells, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona, el Consell Comarcal de la Conca de Barberà, l'Ajuntament de Montblanc o l'Obra Social la Caixa-. Fins ara s'hi han invertit uns 700.000 euros, gran part dels quals els ha aportat l'Associació de Pessebristes de Montblanc, i per enllestir l'obra en manquen encara uns 300.000 més. La previsió és que el museu es pugui obrir totalment abans d'acabar el 2015.

Resposta a una mancança

"Hi ha obres de pessebristes importants que estan fora de Catalunya", ha lamentat Albert Català, president de la Federació Catalana de Pessebristes, "i sap molt greu que les obres no es puguin quedar aquí". Una situació que es podrà capgirar, ja que gràcies al museu "podrem oferir un lloc on tenir les obres exposades" als pessebristes del país, ha celebrat Català.

Per ara, i des del divendres anterior a les festes de Nadal, l'equipament ofereix una exposició de diorames del prestigiós pessebrista Joan Mestres, de Sant Joan Despí. Una mostra que ja han visitat gairebé 3.000 persones en tan sols quinze dies -des d'escoles fins a grups de pessebristes internacionals-. De moment, l'entrada al museu és gratuïta, i aquests diorames s'hi quedaran una bona temporada. A més, a la planta baixa hi ha un pessebre realitzat per alumnes de l'Escola d'Educació Especial Tilmar, que es pot observar des del carrer.

Quan tots els treballs d'adequació de l'espai hagin acabat el museu tindrà quatre plantes. La primera estarà dedicada als pessebres, i serà una mena de plaça oriental a través de les portes i finestres de la qual es podran veure els diorames exposats. La segona serà pels calvaris, "que a Catalunya pràcticament s'han perdut", ha dit Porta. "Abans quan s'acabava el cicle nadalenc del pessebre", ha recordat, "els pessebristes començaven a fer els calvaris, que artísticament donen més", ha assegurat. En aquest sentit, han recuperat més de 3.000 figures de què podran gaudir els que visitin el museu.

Al tercer pis, on ara hi ha l'exposició de Joan Mestres, s'hi aniran mostrant diferents peces que aniran canviant periòdicament. Finalment, el pis més alt es destinarà a fer-hi tallers de, per exemple, restauració o construcció de diorames, o cursos per a nens i nenes o gent gran. Tot plegat, ha incidit Porta, amb la intenció que el museu sigui "molt viu".

Bona salut del pessebrisme català

Català, finalment, ha lloat la bona salut del pessebrisme a Catalunya. "Fa uns anys semblava que només tenia la part de religió i a molta gent no li interessava", ha reconegut, "però li hem sabut donar la volta". "Té una part de cultura, de tradició i d'art, tres valors que fan que hagi donat un tomb", ha conclòs.

Etiquetes: 

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit



COMENTARIS (0)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics